کد خبر: ۳۴۸۳۶
تاریخ انتشار: ۱۵:۵۲ - ۲۹ شهريور ۱۳۹۳ - 2014September 20
شفاآنلاین-یک متخصص ایمونولوژی ضعف سیستم ایمنی بدن در افراد تحت عمل پیوند عضو به علت استفاده از داروهای سرکوبگر سیستم ایمنی را عامل بالا بردن ریسک ابتلا به نقص ایمنی ثانویه و عفونت دانست.
به گزارش شفا آنلاین،نیما رضایی درباره سیستم ایمنی بدن و نقش آن تصریح کرد: سیستم ایمنی بدن همان سیستم دفاعی بدن است و در واقع مشتمل بر یکسری سلول و مواد محلول در خون است که مسئولیت دفاع بدن علیه عوامل بیماری‌زا را بر عهده دارند.

وی افزود: واکنشی به نام تلورانس یا تحمل پذیری در بدن وجود دارد که از دوران جنینی آغاز می‌شود و در سال‌های اول زندگی تکامل پیدا می‌کند.

 

وی گفت: در این واکنش سیستم دفاعی بدن در واقع تک تک اجزای بدن و ارگان‌های مختلف را شناسایی می‌کند چرا که گردش خون در تمام نقاط بدن وجود دارد. با تمام بخش‌ها در حال تماس است و سلول‌های ایمنی کل سیستم ایمنی بدن را شناسایی می‌کنند و این ارگان‌ها را به عنوان ارگان‌های خودی می‌شناسند.

رضایی خاطرنشان کرد: پس از این مدت اگر عامل دیگری وارد بدن شود به عنوان بیگانه شناخته و واکنش نسبت به آن انجام می‌شود اما در بیماری خود ایمنی سیستم ایمنی بدن اشتباه می‌کند به علل ژنتیکی یا محیطی ضد یکی از ارگان‌های بدن مثل مفاصل یا سیستم عصبی واکنش نشان می دهد چرا که ارگان مورد نظر را بیگانه دانسته و واکنش نامناسب ضد آن انجام می‌دهند.

این متخصص ایمونولوژی درباره بررسی گروه‌های خونی برای تزریق خون نیز گفت: مِچ کردن گروه‌های خونی نیز به دلیل واکنش سیستم دفاعی بدن صورت می‌گیرد یعنی گروه‌های خونی که مشابه هم هستند در صورت تزریق مشکلی برای فرد ایجاد نخواهد کرد و سیستم دفاعی بدن مختل نخواهد شد.

وی تصریح کرد: یکسری آنتی ژن‌هایی بر روی گلبول‌های قرمز وجود دارد که بر اساس همین آنتی‌ژن‌هاست که گفته می‌شود گروه خونی A تنها به گروه خونی A می‌تواند خون بدهد ولی از سوی دیگر از آنجا که گروه خونی O آنتی ژنی ندارد می‌تواند به تمام گروه‌های خونی نقش دهندگی داشته باشد.

رضایی افزود: در بحث پیوند نیز وقتی پیوندی می‌خواهد صورت بگیرد داروهای سرکوبگر سیستم ایمنی تجویز می‌شود که پیوند مورد نظر پس زده نشود چرا که هرگاه ارگانی را به فرد دیگر پیوند می‌زنید با وجود رعایت کردن تمام تمهیدات به عنوان یک عامل بیگانه شناخته می‌شود بنابراین یکسری داروهای سرکوبگر در دستگاه ایمنی به فرد تجویز می‌شود تا در مراحل ابتدایی پیوند پس زده نشود و سیستم ایمنی بدن این ارگان‌ها را به عنوان ارگان‌های خود شناسایی کند.

این متخصص ایمونولوژی خاطرنشان کرد: در همین زمانی که داروهای سرکوبگر سیستم ایمنی به فرد تجویز می‌شود و سیستم ایمنی بدن از کار می‌افتد یا تضعیف می‌شود ممکن است نقص ایمنی ثانویه در فرد ایجاد شود و عفونتی بر بدن سوار شود بر همین اساس معمولاً فردی که پیوند عضو دارد برای مدت زمانی به صورت ایزوله در بخش‌هایی که با افراد دیگر تماس نداشته باشند نگهداری می‌شوند تا زمانی که داروها قطع شوند و سیستم ایمنی کار خود را از سر بگیرد.

وی گفت: بیماری‌های نقص ایمنی به چند دسته شامل نقایص آنتی بادی، سیستم ایمنی ذاتی و اکتسابی تقسیم می‌شوند و هر کدام به چند دسته تقسیم می‌شوند که این موارد وارد بحث‌های تخصصی می‌شود.

رضایی افزود: ماهیت بیماری‌ها از 4 تا 5 دهه قبل تاکنون تغییر پیدا کرده است برای مثال اگر در دهه‌های گذشته خیلی از بیماری‌های عفونی به صورت اپیدمی باعث فوت بسیاری از افراد می‌شد امروزه با گسترش شهرنشینی نوع بیماری‌ها تغییر کرده است و وقتی شما مدل زندگی تان فرق کند برخی بیماری‌ها مثل آلرژی‌ها و بیماری‌هایی که در سیستم دفاعی بدن وجود دارد به‌صورت شایع دیده می‌شود.

وی گفت: از سوی دیگر برخی بیماری‌های ژنتیکی مثل بیماری نقص ایمنی اولیه وجود دارد که تا چند دهه گذشته اصلاً شناخته نمی‌شدند و تا زمانی که این بیماری‌ها مشخص شوند مبتلایان فوت می‌کردند ولی امروزه با روش‌های جدید افراد بهتر شناسایی می‌شوند.
فارس
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: