کد خبر: ۱۴۴۸۰۳
تاریخ انتشار: ۰۳:۳۰ - ۱۹ اسفند ۱۳۹۵ - 2017March 09
بسیاری از افراد دیابتی پس از تست قند خون صبحگاهی به محض آگاهی از بالا بردن میزان آن،‌ دچار استرس می‌شوند و به همین دلیل نیز انگیزه خود را برای کنترل قند خون از دست می‌دهند.
شفا آنلاین: اکثر افراد دیابتی از میزان قند خون <Blood sugar levels>صبحگاهی خود ناراضی هستند و همین امر سبب کاهش انگیزه ایشان برای کنترل قند خون می‌شود. اما مشکل کجاست و چگونه می‌توان آن را برطرف کرد؟ در ادامه به طرح موضوع و راهکارهای حل آن می‌پردازیم.   


به گزارش شفا آنلاین:بسیاری از افراد دیابتی پس از تست قند خون صبحگاهی به محض آگاهی از بالا بردن میزان آن،‌ دچار استرس می‌شوند و به همین دلیل نیز انگیزه خود را برای کنترل قند خون از دست می‌دهند. دلایل افزایش قند خون صبحگاهی، (هیپرگلیسمی صبحگاهی) متعدد است اما با دقت و همکاری پزشک معالج، می‌توانید هم مشکل و هم راه حل آن را بیابید.

پدیده داوون:
غالبا دیده شده که از حدود ساعت 3 الی 4 صبح به بعد، قند خون افزایش می‌یابد که معمولا سه یا چهار بار در هفته،‌ این مسئله روی می‌دهد. علت این افزایش، ترشح هورمون‌هایی مثل «هورمون رشد» است به ویژه در دوره بلوغ مبتلایان به دیابت نوع 1. این هورمون‌ها مخالف انسولین عمل می‌کنند و باعث افزایش قند خون می‌شوند. در افراد دیابتی که انسولین تزریق می‌کنند، کاهش اثر انسولین NPH (طولانی‌اثر) که هنگام شب تزریق شده در شب و نیز استرس و فشارهای عصبی، به تشدید پدیده داوون می‌انجامد.
شناسایی مشکل: برای اطمینان از پدیده داوون، لازم است طی شب، چندین بار قند خون را اندازه‌گیری کرد، برای مثال، ساعت‌های 2، 4 و 6 صبح. در صورتی که قند خون شما، صبح زود افزایش یافت، به احتمال زیاد علت از پدیده داوون است.
حل مشکل: برای برطرف کردن این پدیده، از آن جا که نیاز به انسولین در هنگام صبح افزایش می‌یابد، باید با نظر پزشک انسولین طولانی اثر یا NPH را دیرتر تزریق کرد.
تزریق انسولین به مقدار کم:
ممکن است افزایش قند خون صبحگاهی ناشی از تزریق انسولین پایه یا NPH شب به مقدار کم باشد. با توجه به این که در کشور ما اکثرا دیر شام میل می‌شود لذا طی شب ممکن است قند خون افزایش یابد.
شناسایی مشکل: در این مورد نیز باید در طول شب، چندین بار قند خون را کنترل نمود. اگر متوجه شدید که قند خون در طول شب افزایش یافته، به احتمال زیاد،‌ میزان انسولین پایه برای تزریق شبانه کم است.
حل مشکل: برای مهار این مسئله، باید زیر نظر پزشک معالج خود، میزان انسولین پایه را افزایش دهید. فراموش نکنید که هر گونه تغییر در میزان تزریق انسولین NPH باید زیر نظر پزشک معالج صورت گیرد.
کاهش قند خون نیمه شب (هیپوگلیسمی نیمه شب):
کاهش قند خون در نیمه‌های شب (هیپوگلیسمی نیمه شب) نیز ممکن است سبب افزایش قند خون صبحگاهی گردد زیرا هنگامی که قند خون به شدت کاهش یابد، بدن انسان به طور خودکار هورمون‌هایی چون آدرنالین و گلوکاگن ترشح می‌کند که مخالف انسولین عمل می‌نمایند و باعث افزایش قند خون صبحگاهی می‌شوند.سپید
منبع: Diabetes Care


نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: