به گفته مشاور عالی و رئیس گروه مشاوران معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوهقضائیه یک پژوهش فرانسوی نشان میدهد که 80 درصد کودکان و نوجوانان بزهکار، محصول خانوادههای متشنج و خانوادههای دچار طلاق عاطفی هستند؛ در حالیکه اندیشناکی ما عمدتاً ناظر به طلاق رسمی است.
وی اضافه کرد: آسیب در مقابل جامعه سالم و هنجار تعریف میشود. اگر یک فرد دیابتی به مرحلهای میرسد که باید پایش قطع شود، قطع پا یک عارضه و آسیب است اگرچه برای حفظ سلامت انجام میشود. هنجار در جامعه ادامه کانون خانواده است و اگر کانون خانواده به هر دلیلی فرو بریزد، جامعه دچار عارضه و آسیب میشود؛ بنابراین طلاق خودش آسیب است اگرچه طلاق ضمن اینکه آسیب است، منشاء بسیاری از آسیبهای دیگر نیز به شمار میرود.
جامی تاکید کرد: طلاق یک پدیده اجتماعی است اما چون از منظر روانشناسی تحلیل میشود به راههای اقدام محدودی میرسیم در حالی اگر به عنوان یک پدیده و مسئله اجتماعی به آن بپردازیم، محورهای اقدام بیشتر می شود.
در ادامه این جلسه سیدحسن موسوی چلک رئیس انجمن مددکاری اجتماعی ایران گفت: موضوع طلاق و خانواده را نباید از سایر بخشهای اجتماعی جدا کنیم. بزرگترین خطای ما جایی است که یک آسیب را تبدیل به یک جزیره میکنیم و فکر میکنیم. تاثیرگذاری طلاق در سایر حوزهها غیر از حوزه اجتماعی است.
وی با طرح این پرسشها که آیا ما در قانون و سیاستگذاری مشکل داریم؟ آیا مشکل ما نداشتن برنامه است؟ آیا مشکل طلاق الزاماً به موضوع اقتصاد باز میگردد؟ و اینکه مشکل ما کجاست؟ گفت: مشکل ما در این بخش، جایی است که هیچ وقت حوزه اجتماعی را جدی نگرفتیم. مشکل ما این است که اخلاق در جامعه ضعیف شده است.
موسوی چلک افزود: آنچه که ما کم داریم نداشتن سیاست اجرایی مشخص است.
همچنین رضا پورحسین استاد روانشناسی دانشگاه تهران نیز در ادامه این جلسه با بیان اینکه نگاه ما به این مسئله نگاه از درون است در حالی که تابعی از شرایط جهان هستم و باید نگاه از بیرون داشته باشیم گفت: شک نکنید سیر بالا رفتن سن ازدواج پائین نمیآید و اگر نگاه بیرونی داشته باشیم میبینیم که شرایط ما بحرانی نیست و ما تابعی از شرایط جهانی هستیم.
وی افزود: تا این اتفاق در کشور به شکل اساسی حل نشود یعنی همچنان نگاه درونی داشته باشم در حالیکه تابعی از شرایط جهانی هستیم، به مانند آتش نشانهایی میمانیم که آتش را خاموش میکنیم اما منشاء آتش جای دیگری است.
پورحسین خاطرنشان کرد: پیشنهاد میکنم از بالا به کشور نگاه کنیم. با این شرایط شک نکنید سن ازدواج پائین نمیآید و طلاق قطعاً افزایش مییابد. با این شرایط، وضعیت ما نسبت به جهان اصلاً بحرانی نیست و ما معضل نداریم و شرایط همین است. اگر بخواهیم از این شرایط جدا شویم باید تکلیف خودمان را با جهانی شدن و سبک زندگی موجود در دنیا تعیین کنیم.تسنیم