شفا آنلاین : ضعف برنامه های فرهنگی در امور پیشگیری از دلایل افزایش سیگار در بین دختران است همچنین افزایش اعتقادات دینی و افزایش انسجام خانوادگی موجب کاهش مصرف سیگار دربین نوجوان می شود.
هشدار درباره رواج استعمال سیگار در میان دختران/ انسجام خانواده مانع مصرف سیگار
به گزارش شفا آنلاین ،بدون تردید در دوران جدید تغییر و تحولاتی در ساختارهای بومی و سنتی و بنیانهای هویتی جوامع بشری به خصوص زنان و جوانان را با چالش بزرگ مواجه کرده است. جامعه زنان ایران نیز به دلیل گذار از سنت ها به تجدد دچار دگرگونی شده است.
به هم ریختگی سنت ها، افزایش آگاهی زنان و افزایش تحصیلات و مشارکت های اجتماعی و ارتقاء موقعیت زنان در جامعه دچار تغییراتی شود که گرایش به مصرف سیگار می تواند یکی از این تغییرات باشد. البته چندین دهه است که متخصصصان و کارشنانسان سلامت درباره زیان های سیگار هشدار داده اند همچنین طبق گزارشات سازمان جهانی بهداشت سیگار جزءمواد مخدر اعتیاد آور شناخته شده است.
به نظر می رسد آگاهی مردم از خطرات سیگار سبب قطع مصرف آن نشده است علاوه بر این سیگار کشیدن زنان در جامعه ایرانی رفتاری ضد ارزش تلقی می شود و دارای قبح اجتماعی است. با وجود تمامی هزینه های مالی و جانی و اعتباری که مصرف سیگار برای زنان به همراه داردشاهد روند افزایشی آن در مجامع عمومی و به خصوص در جمعیت زنان هستیم.
طبق گزارشات کشوری میزان مصرف دخانیات در دختران نوجوان سیگاری 10،2 درصد و میزان مصرف در زنان بزرگسال 2،1 درصد است این درحالی است که این نسبت در میان پسران نوجوان به 14،8 و درمقابل 22،2 درصد در مردان سیگاری است.
این آمار نشان می دهد که مصرف سیگار مصرف سیگار در میان زنان برشد سه برابری داشته است و درمیان آقایان از رشد کمتری برخوردا بوده همچنین شواهد موجود در جامعه ایرانی بیانگر آن است که مصرف سیگار در بین زنان تابع الگویی پنهانی است البته زنان مانند مردان به صورت آشکار و علنی کمتر مبادرت به مصرف سیگار می کنند بنابراین آمارهای موجود نمی تواند بیانگر جمعیت واقعی مصرف کنندگان سیگار باشد.
باید دید که علل اجتماعی مصرف سیگار در بین زنان و دختران چه می تواند باشد؟؟
مجید ابهری در پاسخ به سوالی که چرا مصرف سیگار در بین زنان رواج پیدا کرده؟، می گوید: ضعف برنامه های فرهنگی در امور پیشگیری از دلایل افزایش سیگار در بین دختران است.
به گفته وی متاسفانه مصرف سیگار در 5 سال گذشته در بین نوجوانان و جوانان گسترش یافته و در این باره هشدارهای مختلفی از سوی کارشناسان و دستندکاران در مراحل مختلف اعلام شده است و آنچه باعث تاسف است گسترش مصرف سیگار در بین دختران و زنان است که علت آن را میتوان در ناهنجاری های رفتاری که رعایت شده از سوی الگوی های منفی رفتاری دانست.
این آسیب شناس می افزاید: دربسیاری از فیلم های ماهواره ای زنان و دختران برای تکمیل ژست خود سیگاری بر لب یا دست دارد متاسفانه ارائه این گونه الگوها از یک طرف و علاقه به خودنمایی و جلب توجه طرف دیگر باعث گسترش این عادت زشت و زیان آور شده است.
ابهری می گوید: برخی از دختران تصور می کند که سیگار کشیدن باعث بالا رفتن جایگاه اجتماعی آنها و یا اینکه اینگونه افراد را بزرگتر از سن شان نشان می دهد البته نقش دوستان در این زمینه غیر قابل انکار است.
وی ادامه می دهد: نقش دوستان در این زمینه غیر قابل انکار است، ضعف آموزش مهارت های به زندگی در زمینه" نه" گفتن به دعوت های نامناسب و پیشنهاد سیگار یا غلیان باعث شده برخی از دختران و زنان از جواب منفی به دوستان خجالت بکشند.
این آسیب شناس بیان می کند: علل رفتاری افزایش استفاده از سیگار را می توان از دلایل یاد شده دانست که با بیان زیان های بدنی مخصوصا برای دختران و زنان از جمله زردی پوست و دندان، مشکلات تنفسی و پیری زودرس، بوی بد دهان و بسیاری از آسیب هایی که از این رهگذر نصیب افراد سیگاری به ویژه زنان می شود از استفاده از سیگار در زنان کاسته شود.
می توان گفت که افزایش اعتقادات دینی و افزایش اتسجام خانوادگی موجب کاهش مصرف سیگار دربین نوجوان می شود.
الناز 19 ساله درباره دلیل سیگار کشیدنش می گوید: از وقتی که یادم هست در خانواده ما پدر و مادرم سیگار میکشیدند همچنین یکی از لذت های آنها این بود که در جمع های خانودگی و فامیلی همیشه بساط سیگار و چیزهای دیگهر فراهم بود.
کسی به من اعتراض نمی کند که چرا سیگار می کشم البته خودم عوارض سیگار را می دانم ولی نمی توانم نکشم چرا که احساس می کنم سیگار با خونمان آمیخته شده چون همه اعضاء خانواده ام سیگاری هستند
وی درباره اینکه آیا خجالت نمی کشی در ملاءعام سیگار میکشی ؟ عنوان می کند: دیگر برایم عادی شده است.
پارمیدا 24 ساله درباره سیگار کشیدن می گوید: اولین بار سیگار را در یک مهمانی دخترانه امتحان کردم و حس بدی نبود البته این را باید بگویم جرات نه گفتن را به دوستانم نداشتم و نمی خواستم جولشان کم بیاورم ولی الان پشیمان هستم چرا که همان یک نخ سیگار کشیدن موجب شد من سیگاری شوم .
اوایل پدر و مادرم از این قضیه خبر نداشتند ولی بعدها از بوی لباسم متوجه شدن خلی با من درباره عوارض آن صحبت کردند حتی با آنها دعوای مفصلی داشتم ولی باید بگویم که من هیچ وقت نتوانستم با پدر و مادرم درباره مشکلاتم صحبت کنم و همیشه به دوستانم پناه می آوردم شاید این عدم ارتباط با پدر و مادرم موجب شد که من سیگاری شود.
نفس 21 ساله می گوید: من سیگار به دلیل این میکشم که لاغرم می کند و میلم را به غذا کاهش می دهد اگر یه روز سیگار نکشم غذا زیاد می خورم و چاق می شوم.
در میان دختران جوانی که به مصرف سیگار اما باید گفت که سیگارهای لایت و همچنین اولترا لایت طرفداران بیشتری دارد چرا که بعضیها فکر میکنند این سیگارها چون به عنوان سبک (لایت) و خیلی سبک (اولترالایت) عرضه میشوند و البته گرانتر؛ از لحاظ میزان دود و ضرری که به فرد میزنند در جایگاه پایینتری از سایر سیگارها قرار دارند.
بیشتر دختران سیگاری که در جامعه دیده می شود سن های کمتر از 23 سال دارند و البته تحقیقات گذشته هم این را به اثبات رسانده است بنا بر گفته قائم مقام مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات بیش از 70 درصد افراد سیگاری در سنین زیر 20 سال سیگار کشیدن را آغاز میکنند...
خدیجه محصلی، کارشناس دبیرخانه کشوری کنترل دخانیات وزارت درباره آخرین آمار راجع به تعداد دختران و زنان سیگاری میگوید: طبق آخرین آمار مربوط به سال 88 که البته تا به حال در جایی به چاپ نرسیده است، 11 و 9 صدم درصد از جمعیت بالای 15 سال کشور مصرف کننده مواد دخانی به طور روزانه هستند.
مسئول دبیرخانه کنترل کشوری دخانیات وزارت بهداشت در درباره تعداد نخ مصرفی افراد این جامعه آماری ادامه میدهد: میانگین نخ مصرفی افراد سیگاری در این آمار 9 نخ در روز است ، حدود 12 نخ برای مردان و 5 و نیم نخ برای زنان.