ماست جزو معدود محصولات تازهای است که میتوان تا چند روز بعد از تاریخ انقضا نیز مصرف کرد. در واقع حالت اسیدی و تخمیری ماست سدی در برابر رشد و تکثیر میکروبهای احتمالی ایجاد میکند. البته لازم است که ماست در یخچال و در دمای حداکثر 6 درجهی سلسیوس نگهداری شود. همچنین نباید وقفهای در دما ایجاد شود.
اگر ماست را بیرون بیاورید و در مدت غذا خوردن سر سفره بماند و سپس آن را دوباره به یخچال انتقال دهید زنجیرهی سرمای لازم برای ماندگاری بالای آن از بین میرود.
ماست یکی از همیاران قدیمی رژیمهای لاغری محسوب میشود و نسبت به پنیرها که چربتر و پرکالریتر هستند ارجحیت دارد.
میتوانید ماست را بهعنوان دسر میل کنید. پروتئینهای موجود در این محصول لبنی جلوی گرسنگی را میگیرند و همچنین مانع از تحلیل عضلات در حین لاغری میشوند. بهتر است از ماستهای طبیعی و بدون شیرینکنندهها استفاده کنید. توجه داشته باشید که نتایج پژوهشهای متعدد نشان میدهند که ارتباطی بین کمبود کلسیم و احتمال بروز اضافهوزن وجود دارد. نتایج بررسیهای اخیر نیز نشان میدهد چربیهای ذخیرهشده در دور شکم ماست خورها کمتر است. حتماً میدانید که شکم بزرگ یکی از عوامل بروز بیماریهای قلبی عروقی است.
این پژوهش که به مدت 4 سال به طول انجامیده است، نشان میدهد مصرف روزانه هر پیاله ماست منجر به کاهش حدود 400 گرم وزن میشود. تمام شرکتکنندههای این پژوهش، رژیمی کمکالری در پیش گرفتند. برنامهی غذایی گروهی از شرکتکنندهها حاوی محصولات لبنی و گروهی دیگر فاقد این مواد غذایی در نظر گرفته شد. محققان بعد از بررسیهای متعدد مشاهده کردند افرادی که محصولات لبنی بیشتری مصرف کردهاند وزن بیشتری از دست داده و لاغرتر شدهاند. به این دلیل که کلسیم باعث سوزاندن چربیهای سلولها شده و ذخیرهسازی آنها را متوقف میکند.
نتایج پژوهشهایی که در سالهای اخیر انجام شده است نشان میدهد که ارتباطی بین مصرف بیشتر محصولات لبنی و کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 وجود دارد. محصولات لبنی بخصوص ماست و شیرهای تخمیر شده حاوی چربی کمتری هستند. نتایج یک پژوهش فرانسوی که روی 5200 داوطلب و به مدت 9 سال انجام شده است نشان میدهد خطر ابتلا به دیابت نوع 2 در افرادی که روزانه حداقل 3 سهم غذایی ماست یا شیر مصرف میکنند در مقایسه با افرادی که روزانه کمتر از یک سهم غذایی از این محصولات دریافت میکنند به میزان 15 درصد کمتر است. البته تا به امروز سازوکار این تأثیر بهدرستی مشخص نشده است اما به نظر میرسد که کلسیم، پروتئینهای شیر (که در شیر و ماست وجود دارند) و همچنین پپتیدها که در روند تخمیر تولید میشوند تأثیر مثبتی در این پیشگیری دارند. فراموش نکنید که برای پیشگیری از ابتلا به دیابت باید تغذیهی متعادل داشته باشید، از اضافه وزن جلوگیری کنید و روزانه فعالیت بدنی مناسب و منظم داشته باشید.
محققان این خاصیت ماست را به برخی از پپتیدهایی مرتبط میدانند که در حین تخمیر شیر به وجود میآیند. نتایج یک پژوهش جدید نشان میدهد این پپتیدهای معروف که در ترکیب برخی از داروهای کاهندهی فشار خون نیز وجود دارد باعث کاهش انقباض عروق میشود.
نتایج بررسیها نشان میدهد فشار دیاستولیک (عدد دوم) در بین افرادی که ماست زیادی مصرف میکنند کمتر است. درهرحال توصیه میشود اگر از فشار خون بالا رنج میبرید علاوه بر مصرف بیشتر ماست ، مصرف نمک را کاهش دهید. اگر اضافهوزن دارید نسبت به کاهش آن اقدام کنید و میوه و سبزیجات بیشتری در برنامهی غذایی خود بگنجانید.
صندوق جهانی مطالعاتی سرطان WCRF در گزارش سال 2007 اعلام کرده است که مصرف شیر خطر ابتلا به سرطان کلورکتال را کاهش میدهد. این نتایج در گزارش سال 2011 و 2012 نیز تأیید شد. بر اساس این گزارشها مصرف محصولات لبنی باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان کولون میشود. ترکیبات متعدد محصولات لبنی مانند کلسیم، ویتامین D و همچنین تخمیر لاکتیک در این تأثیر نقش دارند. به عقیدهی متخصصان داشتن یک برنامهی غذایی سرشار از میوهها و سبزیجات و انجام فعالیتهای بدنی منظم نیز باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان کلورکتال میشود.
همشهری