رشد طلاق در طول سال های گذشته
در طی سالیان گذشته طلاق رشد طلاق بیش از بیش بوده است و این رشد هرچند با شیب کمتری، اما همچنان ادامه دارد. در سال 1386 میزان طلاق های ثبت شده در کشور به رقم 99852 رسیده بود، که میزان آن 20 درصد نسبت به 5 سال گذشته افزایش داشته است. و این شیب تند در سال های بعد ادامه پیدا کرد. سال 1387 ، آمار طلاق به 110510 می رسد و رشدی 11 درصدی را تجربه می کند. این افزایش در سال 1388 با رشد 11 درصد ادامه می یابد و به تعداد 125747 می رسد و سال 1390 با رشد 13 درصدی به 142841 می رسد.
این آمار تکان دهنده است. کشوری که میزان ازدواج های ثبت شده ی او در سال 1390 به 315018 رسیده است در همان سال 142841 طلاق را تجربه کرده است. یعنی حدود 45 درصد ازدواج ها به طلاق منجر شده است. از سوی دیگر رشد میزان طلاق در کشور، در طول 5 سال 60 درصد افزایش داشته است. اما این بجث جایی فاجعه بار می شود که بدانیم آمار ازدواج در این 5 سال 18 درصد کاهش داشته و با رشد منفی مواجه بوده است.
زوج های طلاق گرفته چندین سال با هم زندگی کرده اند؟
اگر میزان طلاق های صورت گرفته را بررسی کنیم به یک بازه ی متعادل درباره ی میزان زندگی مشترک زوجین پیش از طلاق میرسیم، که نتایج جالبی را به ذهن می رساند. باید ابراز تاسف کرد که 41 درصد طلاق هایی که جاری می شود، مربوط به زوجینی است که کمتر از یکسال از ازدواج آنها گذشته است. یعنی فاصله ازدواج و طلاق افراد، در میان 41 درصد افراد مطلقه کمتر از 12 ماه است. در مرحله ی بعد 25 درصد طلاق ها مربوط به افرادی است که 1 تا 4 سال با هم زندگی کرده اند. به عبارت دیگر 65 درصد طلاق ها در بازه 0 تا 4 سال پس از ازدواج رقم می خورد و تنها تحلیلی که از آن به دست می آید این است که بیشتر طلاق هایی که صورت می گیرد به علت عدم شناخت کافی در پیش از تصمیم به ازدواج است. اگر شناخت کافی و انتخاب صحیح وجود داشته باشد، از بسیاری از طلاق ها می توان جلوگیری نمود.
هرچه عمر زندگی بیشتر می شود، و سالیان زندگی مشترک افزایش می یابد، میزان طلاق کاهش میابد. تا جایی که زوج های با 29 سال زندگی مشترک، درصد طلاق ها میان ها کمتر از 2 درصد است. پس می توان نتیجه گیری نمود که طلاق در میان زوج هایی که شناخت در میان آنها صحیح تر بوده است، زندگی آنها از دوام بیشتری برخوردار است.
بیشترین و کمترین میزان طلاق متعلق به کجاست؟!
بیشترین میزان طلاق متعلق به پایتخت کشور است، با در برگرفتن حدود 48 درصد میزان طلاق کل کشور. علت اصلی این آمار، دربرگرفتن جمعیت بسیار زیاد در پایتخت است اما مسئله ی دوم سبک زندگی خاص در شهر های بزرگ است. اتفاقی که برای اثبات آن به رده های بعدی این آمار می توان اشاره کرد. رده ی دوم بیشترین آمار طلاق متعلق به استان البرز و شهر کرج است. در مجموع دو استان تهران و البرز، آمار نشان می دهد که از هر سه ازدواج، دو ازدواج به طلاق منجر می شود.
سومین رده ی این آمار متعلق به استان خراسان رضوی است که دومین کلانهشر کشور است. در آن سوی میدان کمترین طلاق متعلق به استان سیستان و بلوچستان است که از هر 20 ازدواج، یکی به طلاق منجر می شود. و در رده ی دوم ایلام و در رده ی سوم استان کهکیلویه و بویر احمد.
سن طلاق چیست؟!
آمارها نشان می دهد، بیشتر طلاق ها مربوط به زوج هایی با سن کمتر از 30 سال است. در واقع بیشتر طلاق ها مربوط به ازدواج مردان با سن 25 تا 29 سال و زنان با سن 20 تا 24 سال با یکدیگر گزارش شده است. پس از آن و در رده ی دوم، مردان با سن 20 تا 24 سال و زنان با سن 25 تا 29 سال است. و از سوی دیگر کمترین طلاق مربوط به سن 60 تا 75 سال در مردان و زنان است.
بیشترین علل طلاق چیست؟!
طبق آمار رسمی کشور، بیشترین علت طلاق در کشور مربوط به مشکلات اقتصادی و مشکلات ناشی از بیکاری و مسائل اینچنینی است. پس از آن مشکلات ناشی از عدم شناخت طرفین دومین مسئله پر چالش در میان افراد مطلقه است. افراد به علت عدم شناخت مناسب و عدم آشنایی کافی با طرف مقابل و پس از تشکیل زندگی و رفتن در یک خانه، بیشتر با خصوصیات یکدیگر آشنا می شوند و اختلافات عمیق تر می شود.
سومین مشکل در میان زوج های جدا شده، مشکلات ناشی از عدم رضایت جنسی از همسر است. عدم آموزشی صحیح و وجود شیوه ی مناسب جهت یادگیری موجب شده است، زوجین نتوانند نسبت به نیاز طرف مقابل پاسخ مناسبی بدهند.
آخرین نکته نیز مربوط می شود به عدم تناسب زن و شوهر از نظر خانواده ، اقتصادی، اجتماعی و ... . زوجین پیش از ازدواج به این اختلافات با دید ساده می نگرند و به آن اهمیتی نمی دهند. اما پس از ازدواج این اختلافات بزرگتر می شود و موجبات بروز مشکلات متعدد در میان آنها می شود.
در پایان باید گفت، اهمیت دادن به آمارها تحلیل جامعی از اتفاقات صورت گرفته در حوزه ازدواج و طلاق را نشان می دهد. اتفاقی که می تواند خط سیری از مشکلات و خلل ها و نواقص حوزه ی ازدواج و خانواده نشان دهد. نگاه دقیق و مدیریتی می تواند با دید صحیح، از افزایش سیر طلاق در مقابل ازدواج جلوگیری نماید.
شفاف