در کشور ما بیست و سوم اوت مقارن با اول شهریور ماه که همزمان با زادروز تولد ابوعلی سینا است برای روز پزشک در نظر گرفته شده است
شفا آنلاین>سلامت>یک شهریور روز پزشک است و به همین بهانه سراغ دو پیشکسوت این حرفه شریف رفتیم و در مورد چالشهای این حوزه به بحث و گفتگو پرداختیم.
به گزارش شفا آنلاین: در کشور ما بیست و سوم اوت مقارن با اول شهریور ماه که همزمان با زادروز تولد ابوعلی سینا است برای روز پزشک در نظر گرفته شده است. ابوعلی سینا از مشهورترین و تاثیرگذارترین فیلسوفان و دانشمندان ایران محسوب می شود و به همین دلیل تصویرش این دانشمند روی جلد دفترچههای نقش بسته است.
کشورهای مختلف روزهای متفاوتی را به این موضوع اختصاص داده اند برای مثال در آمریکا ۳۰ مارس به بزرگداشت پزشکان اختصاص دادهاند، در این تاریخ و سال ۱۸۴۲ دکتر لانگ برای نخستین بار داروی بیهوشی «اتر» را در عمل جراحی به عنوان بیهوش کننده استفاده کرد و بیماری را تحت عمل جراحی قرار داد یا در کشور ویتنام برای نخستین بار روز پزشک در تاریخ ۲۷ فوریه سال ۱۹۵۵ جشن گرفته شد.
در کشور کوبا ۳ دسامبر که سالروز تولد «کارلوس جوان فینلی» است برای روز پزشک در نظر گرفته شده است؛ او یک پزشک و دانشمند کوبایی تبار بود به عنوان پیشگام تب زرد در جهان معروف است و در سال ۱۸۸۱ برای نخستین بار تئوری پشه ناقل تب زرد را مطرح کرد، در سایر کشورها هم ماجرا بر همین منوال است، همه کشورها روزی را برای قدردانی از رپوش سفیدها در نظر گرفتهاند.
در طول این سالها رشته پزشکی تغییرات زیادی را تجربه کرده است، دیگر خبر از آن روزها نیست که فردی سراسیمه خود را به منزل پزشک میرساند و از او تقاضای کمک میکرد، زمانی که حرفی از کارتخوان و مالیات نبود و هر کس با هر آنچه که از دستش بر میآمد زحمات پزشک را جبران میکرد؛ پزشکان ما از دوران جنگ عبور کردهاند و آموختند که با دست خالی و عشق بیماران را درمان کنند و امروز برای هر عضوی یک رشته تخصصی به وجود آمده است.
ناصر سیم فروش رئیس بخش اورولوژی و پیوند کلیه بیمارستان لبافی نژاد اظهار کرد: به لطف خدا این سی و نهمین سالی است به ارائه خدمات پزشکی به مردم کشورم میپردازم از سال ۵۹ و بعد از دریافت مدرک تخصص به تهران بازگشتم تا به مردم کشورم خدمت کنم و افتخار میکنم که در دوران دفاع مقدس عضوی از تیم اورژانس بودم و توانستم بخشی از این جامعه گذاری به هنگامه حملات در جبهه های جنگ حضور داشته باشم.
وی ادامه داد: حالا بعد از چند سال در کشوری زندگی می کنم که حرف اول را در پزشکی منطقه میزند و افراد زیادی برای درمان و آموزش از کشورهای خارجی به آن مراجعه می کنند.
سیم فروش گفت: هنوز هم هر روز با تعداد زیادی از دانشجویان سر و کار دارم و تلاش می کنم آنچه که باید بدانند را به آنان ارائه کنم؛ دانشجویان جوان باید یاد بگیرند که پزشکی نیاز به نوع خاصیت رفتار، پوشش، کلام و غیره دارد؛ باید با برخورد مناسب هم جدی گرفتن بیمار انتظارات آنها را برطرف کنیم و باید به بیمار اهمیت بدهیم و این اهمیت را به او نشان بدهیم اینجا حس خوبی داشته باشد.
رئیس بخش اورولوژی و پیوند کلیه بیمارستان لبافی نژاد گفت: پزشکان کشور ما خدمتگزاران مردم هستند و این را در ۸ سال جنگ تحمیلی ثابت کردند چه آنان که شهید شدند و چه آنان که کماکان به ارائه خدمت به مردم و کشور می پردازند.
او تصریح کرد: رابطه بین پزشک و بیمار یک رابطه ی بسیار مهم و انسانی است بنابراین هر دو باید احترام همدیگر را حفظ کنند حتی اگر اشکالی در نظام سلامت و وجود دارد نباید آن را بزرگ و مردم را نسبت به جامعه پزشکی بدبین کنیم.
سیم فروش پزشکان این کشور را بینظیر خواند و گفت: خدمت به مردم کشور اصل کار پزشکان است؛ من به خودم افتخار می کنم که بیشتر عمرم را در بیمارستان های دانشگاهی و تأمین اجتماعی گذراندم تا بتوانم خدمات لازم را به مردم نیازمند کشورم برسانم ،در طول این سالها بیمارستان به عنوان خانه و بیماران حکم خانواده من را داشتند.
روزگار تلخ مرگ و میر بیماران دیالیزی
رئیس بخش اورولوژی و پیوند کلیه بیمارستان لبافی نژاد تصریح کرد: پزشک شدن کار دشواری است، باید سخت کوش باشید و برای این کسب علم و مهارت لازم تلاش کنید؛ اغلب پزشکان به هیچ رشته یا کار دیگری فکر نکردهاند و تنها به دنبال خدمت به مردمشان هستند؛ زمانی را به یاد داریم که پیوند به این گستردگی در کشور وجود نداشت و جلوی چشم ما بیماران دیالیزی به کما رفته و فوت می کردند اما امروز شاهد آن هستیم که بیش از پنج هزار پیوند فقط در همین بیمارستان انجام شده است.
در چند سال اخیر مشکلات و اختلالات حوزه درمان کمی بیش از گذشته به چشم میخورد؛ نمیتوانیم بگوییم پزشکان بد شدهاند یا برخی تخلفات بین آنها افزایش پیدا کرده است اما شاید لکه سیاه روی روپوش سفید بیشتر از سایر لباسها به چشم میآید؛ دیدن تخلف در بین پزشکانی که با جان مردم سرو کار دارند با با تخلف در سایر شغلها متفاوت است.
این موضوع هجمههای موجود به سمت پزشکان را افزایش داده؛ این انتقادها که ممکن است به حق یا به ناحق باشد دل بسیاری از پزشکان را رنجانده و آنها را گاه مند کرده است، به طوری که محمد رضا ظفرقندی رییس کل سازمان نظام پزشکی ترجیح داد به جای تکریم و قدردانی از همکارانش این گلایهها را به گوش مردم کشور برساند.
او ضمن تبریک این روز به جامعه پزشکی گفت: اینجانب به عنوان نماینده منتخب جامعه پزشکی ایران بیش از این که قصد تکریم و تقدیس همکارانم را داشته باشم، به دلیل جفاهای روزافزون و فشارهای ناروایی که در حق این قشر عزیز و پیشرو به ناحق اعمال می شود؛ لازم می دانم مواردی را بازگو و همه را به تفکر و تامل در این موارد دعوت و قضاوت را به وجدان عمومی واگذار کنم. حرفه پزشکی امروز در معرض حملات همه جانبه است. یک روز طرحی غیر کارشناسی و جهت دار برای افزایش ظرفیت رشته های پزشکی رونمایی می شود، بدون اینکه به زیرساخت های لازم برای چنین کاری توجه شود. انگار که ارائه کنندگان نمی دانند یا نمی خواهند بدانند، که تربیت پزشک بدون استانداردهای آموزشی قابل قبول جان مردم را در معرض خطر قرار می دهد.
واکنش یکپارچه پزشکان جلوی پیوند عضو از محکومین به اعدام
ظفرقندی ادامه داد: روزی دیگر با پیشنهاد دستورالعملی برای استفاده از اعضای بدن محکومین به اعدام برای پیوند به بیماران نیازمند، جامعه پزشکی را دچار تنش و التهاب کرد که خوشبختانه با واکنش قوی و یکپارچه جامعه پزشکی و پیوند اعضاء کشور مواجه شد. به زعم اینجانب این مورد نمونهای بود از حساسیت درست و دقیق جامعه پزشکی در مورد موضوع بسیار مهم استقلال حرفه ای که نشان داد پزشکان بر اساس یک سنت تاریخی نسبت به آنچه که در بیرون مطب ها و بیمارستان ها و اتاق عمل ها، اما مرتبط با فعالیت حرفه ایشان اتفاق می افتد، بی تفاوت نبوده و نیستند؛ پزشکان آنچه را که بر خلاف اخلاق حرفه ای خود بدانند از طرق قانونی و مدنی پیگیری می کنند. در همین مورد هم واکنش منطقی و یکپارچه جامعه پزشکی که مبتنی بر استدلال های اخلاقی دقیق بود پیامد مورد نظر را به بار آورد و مورد پذیرش مسئولین محترم قوه قضائیه قرار گرفت.
رئیس سازمان نظام پزشکی بیان کرد: شاید از همه دردناک تر حملات برخی کارشناس نماها است که متاسفانه با ارائه آمار و اطلاعات مغلوط ، در شرایطی که فشار اقتصادی مردم عزیزمان را تحت تاثیر قرار داده است، تلاش می کنند که جامعه شریف پزشکی را افرادی عافیت طلب و مال اندوز جلوه دهند؛ این افراد به خوبی می دانند که از یک طرف آنچه که در مورد درآمد پزشکان می گویند در قریب به اتفاق موارد درست نیست. از سوی دیگر وجود یک درآمد مناسب برای افرادی که از نخبه ترین اقشار جامعه بوده و در عین حال سالها علاوه بر تلاش و تحمل سختی های زیاد در دوره های آموزشی خود شامل کارآموزی، کارورزی، دستیاری تخصصی و فوق تخصصی سخت ترین شرایط کاری و زندگی را تحمل کردهاند، پس در میانسالی ممکن است بتوانند درآمد قابل قبولی داشته باشند، خلاف انصاف و عدالت نیست.
او بیان کرد: جامعه پزشکی شاید تنها گروهی باشد که در ازای این آموزش ها ملزم میشود در چهارچوب طرح نیروی انسانی سالها در دورافتاده ترین و محروم ترین مناطق کشور خدمت کنند؛ دراین شرایط طرح از مزایای قانون تبعیت از همسر برای انتخاب محل طرح خود هم محروم هستند. خواسته من از نخبگان علوم انسانی و به ویژه جامعه شناسان عزیز این است که با نگاه علمی و فنی بر این مسائل نور بتابند تا مانع عوام فریبی شوند.
ظفرقندی تصریح کرد: هشدار می دهم که در پیش گرفتن روش تخریبی توسط اینگونه افراد باعث ایجاد خدشه در اعتماد مردم به پزشکانشان میشود که پیامدهای بسیار ناگواری برای مردم دارد. طبابت امری خطیر است و طبیب برای انجام وظیفه بسیار حساس خود نیاز به آرامش روان و بدور از هیاهوی غوغاسالاران و عوامفریبان دارد.
رئیس سازمان نظام پزشکی با اشاره به دخالت برخی در امور پزشکی گفت: پیامد خطرناک دیگر بدبین شدن مردم به طبابت علمی و رو آوردن برخی از آنها به سودجویانی است که هر روز در شکلی ادعای درمانگری می کنند و هر چه بتوانند را دستاویز سودجویی خود قرار می دهند. تا جایی که گاه دین و اعتقادات مذهبی مردم با عناوینی چون طب اسلامی روشی برای مدعیان دروغین درمانگری می شود و تا جایی که بر اساس اوهام خود اولیه ترین الزامات سلامت جامعه از جمله واکسیناسیون کودکان بی گناه را به خطر می اندازند.yjc