شفا آنلاین - معاون پژوهشی پژوهشگاه زلزلهشناسی گفت: گسل های متعددی در تهران قرار دارند و نمی توان زمان قطعی وقوع زلزله را پیش بینی کرد اما اینکه زلزله به یکباره تمام شهر را میلرزاند قطعی نیست
به گزارش شفا آنلاین، مهدی زارع پیش از ظهر امروز در نشست خبری«زلزله تهران از شایعه تا واقعیت» خاطرنشان کرد: گسلهای تهران به دلیل نزدیکی به شهر تحت مطالعات زمینشناختی زیادی قرار گرفتهاند و ما مطالعه 40 ساله روی آنها داریم.در سالهای اخیر با حفر ترانشههایی روی گسل کهریزک و گسل شمال تهران (مشاء) حفر شده و درصدد تعیین سن این گسلها و کارهای مطالعاتی بیشتر هستیم.
وی به تاریخچه وقوع زلزله و امکان بازگشت این زلزلهها در عصر حاضر اشاره کرد و گفت: طبق مطالعات زمینشناسی زلزلههای شدید در تهران مربوط به ۳هزار و 200 سال قبل در شمال تهران، 3 هزار سال قبل در منطقه ری و یک زلزله نیز حدود 655 سال پیش در دوره ایلخانان و در ری اتفاق افتاده است اما آن یزی که امروز نگران بازگشت آن هستیم زلزله سال 1830 میلادی (183 سال پیش) و در دوره فتحعلی شاه قاجار و با بزرگی 7 ریشتر است که در تهران رخ داده است.
زارع اختصاص امکانات و بودجه بیشتر را برای بررسی راهکارهای زلزله احتمالی تهران ضروری دانست و گفت: البته این بدین معنی نیست که پژوهشگران حوزه زلزله شناسی کار را متوقف کرده باشند و همین اکنون نیز در منطقههای تهران زمینلرزههای کوچکی را به طور متداول داریم و بزرگترین نقطه ضعف ما نداشتن اطلاعات دقیق و علمی است.
این متخصص و پژوهشگر حوزه زلزلهشناسی در پاسخ به اینکه فعال شدن یکی از گسلهای تهران چقدر احتمال فعال کردن آتشفشان دماوند یا سایر گسلها را دارد گفت: تهران در دور خود گسل مشاء در شمال تهران،گسل کهریزک، گسل ری، بلده و کندوان را دارد که با فعال شدن هر کدام ممکن است در سک بخش زلزله رخ دهد.
وی ادامه داد: از طرفی ممکن است حرکت یک گسل ضربهای به گسل مجاور خود بزند و آن را فعال کند و ما بیشتر این را به بازی دومینو تشبیه میکنیم اما اینکه گسلها آتشفشان دماوند را فعال کنند امری قطعی نیست.
وی در پاسخ به سؤال فارس مبنی بر اینکه با توجه به رابطه عمق زلزله و میزان تخریب آن پیشبینی برای عمق زلزله تهران چقدر است گفت: متأسفانه اگر زلزلهای در تهران رخ بدهد عمق آن کم خواهد بود که قاعدتا خسارت بیشتری را در پی خواهد داشت.
زارع در مورد نقش سدها و فشار ناشی از آن برای بروز زلزله به ویژه در تهران گفت: این گونه زلزلهها را در اصطلاح زمینشناسی زلزله القایی میگوییم که اگر مخزن آب پشت سر از 200 میلیون مترمکعب تجاوز کند میتوان انتظار لرزه القایی که بر اثر فشار آب روی پوست زمین ایجاد میشود را داشت.
وی ادامه داد: البته ذخیره پشت سد لتیان 97 میلیون مترمکعب بوده که چندان عدد بزرگی نیست.