دیدن وضعیت اقتصادی برخی از مرفهین و به نوعی بچه پولدارها و لبخند بر روی لب آنها شاید این موضوع در ذهن ما مطرح شود که چطور پول میتواند شادی و خوشحالی را به ارمغان آورد
شفاآنلاین>
اجتماعی> دیدن وضعیت اقتصادی برخی از مرفهین و به نوعی بچه پولدارها و لبخند بر روی لب آنها شاید این موضوع در ذهن ما مطرح شود که چطور پول میتواند شادی و خوشحالی را به ارمغان آورد، ما امروز قصد داریم تا نکات طلایی این موضوع را برای شما فاش کنیم.
به گزارش
شفاآنلاین: بسیاری از ما این جمله را شنیدهایم و شاید بارها و بارها آن را تکرار کردهایم که پول شادی نمیآورد و پول فلان و پول ...
و شاید اصلا این موضوع را در ذهن داشته باشید که در این دوره و زمانه چه کسی پول دارد که بخواهد شاد باشد و یا ...
با همه این تفاسیر ما انسانها و شمایی که در حال مطالعه این مطلب هستید هنوز زندهایم و نفس میکشیم و کم یا زیاد و شاید به اندازه خودمان سطح درآمدی داریم و در حال گذران زندگی هستیم، اما با همین سطح درآمد هم میتوان شاد بود و خندید؟!
تعریف شادی و خوشحالی از نظر روان شناسی
در تحلیل رفتار، ساختار شخصیت را به ۳ بخش تقسیم میکنند (کودک، بالغ، والد).
این نظریه تکامل یافته نظریه فروید است. کودک به مفهوم خردسالی نیست.
آن قسمت از ساختار شخصیت ما است که دنبال احساسات، عواطف، شادی، شادمانی و خشم است. (البته شادی و خشم ذاتی، نه اکتسابی) و در حقیقت بخش کودک در شخصیت ماست که شادی آفرین است و اصولاً این امر بستگی به سن ندارد.
اگر با خدا باشیم شادی از ما دور نیست
دقیقاً! یک مرد و یا زن مسن ۷۰ یا ۸۰ ساله هم با فعال بودن بخش کودک وجودش میتواند شاد باشد و احساس شادمانی کند.
وقتی کسی کودک درونش فعال نیست، این فرد به صورت دلمرده و غمگین است.
ما خیلی از آدمها را میبینیم که به دنبال ارزشها و تعصبات خود هستند و کودک درون خود را طرد کردهاند.
یعنی این آدمها نیز کودک درون دارند، اما با پیروی از تعصبات خشک، این بخش از شخصیت آنها غیر فعال شده و کودک درون آنها افسرده است.
مثلاً وقتی فرد مسنی را میبینیم که در مراسمی مانند چهارشنبه سوری با شادی فراوان از روی آتش میپرد، این حرکت در حقیقت ناشی از فعال بودن کودک درون اوست که تولید شادی میکند.
یا مثلاً پدربزرگ یا مادر بزرگی که با شادی فراوان با نوه کوچک خود بازی میکند، این دقیقاً بازتاب حضور کودک درون اوست.
پس ما باید شادیها را در بخش کودک درون خود، پیدا کنیم.
به نظر شما راز خندیدن چیست؟ خنده واقعی چه میتواند باشد؟
ما یک خنده ذاتی یا خنده درونی داریم و یک خنده مصنوعی یا اکتسابی. خنده درونی مربوط به کودک درون ما میشود. ما زمانی که عمیقاً نسبت به یک مسئلهای شاد شویم، شروع میکنیم به خندیدن. کما این که عکس این قضیه نیز صادق است. وقتی که ما غمگین میشویم، شروع به گریستن میکنیم. پس این هیجانات به واقع مکمل شخصیت ما هستند. خنده درونی (خنده واقعی)، بخشی از عملکرد شادی کودک درون ماست. مگر این که ما بخواهیم لبخند اکتسابی بزنیم.
آیا لبخند زدن همیشه نشانه خوشحالی است؟
لبخند اکتسابی لبخندی است که مثلاً من در عین ناراحتی با ورود یک شخص تازه وارد به محیط، لبخند میزنم و سعی میکنم خودم را شاد نشان دهم که از آمدن او خوشحال شده ام.
اما اگر بخواهید خنده واقعی را ببینید، باید به سراغ کودکان بروید، بازیها و ارتباطهایی که با هم دارند و خندههایی که از ته دل سر میدهند. در حقیقت خندیدن، نوعی ابراز هیجان و شادمانی است.
آیا پول مایهی خوشحالی است؟
کتابهای مختلفی در این باره چاپ و منتشر شده است، اما هنوز هم جواب قاطعی برای این پرسش پیدا نشده است.
اما روشن است که بیتردید چگونگی خرج کردن پول تأثیر شگرفی در خوشحالی ما دارد. «گرچن رابین» (Gretchen Rubin) نویسنده کتاب «پروژهی شادکامی» در یک برنامه رادیویی در این باره چنین گفت: «با پول نمیتوانید خوشحالی بخرید، اما بیشک میتوانید چیزهایی بخرید که باعث شادی و خوشحالیتان میشوند.»
«مایکل نورتون» (Michael Norton) استاد دانشگاه هاروارد و یکی از نویسندگان «پول شادیآور: خرج کردن پول بهشکلی هوشمندانه» معتقد است مشکل در چگونگی پول خرج کردن است؛ ما پولمان را جوری خرج میکنیم که معمولا باعث خوشحالی ما نمیشود!
پولتان را خرجِ تجربهکردن کنید
با فرض اینکه هر دو برایتان جذاب است، خرید لباس یا خرید بلیت تئاتر؛ کدامیک شما را خوشحالتر میکند؟
پژوهشهای زیادی در این باره انجام شده است و بر مبنای یافتهها، هزینه کردن برای تجربههای نو در مقابل صرف همان هزینه برای خرید اشیا، آدمها را خوشحالتر میکند. تجربههای مشترک با دیگران، سروتونین بیشتری بههمراه دارند.
تجربههای مشترک بیشتر از تجربههای تکنفره ما را خوشحال میکنند. در کنار اینها تجربههای شخصی مخصوص به خودتان مثل تماشای هرروزهی یک قطعهی هنری یا دوچرخهسواری هم شادی زندگیتان را بیشتر میکنند.
ارزشهایتان را مشخص کنید
اگر میخواهید اشیای ملموس بخرید، بهتر است پولتان را خرج چیزهایی کنید که با ارزشهایتان هماهنگ هستند. مثلا اگر به گذران وقت با خانواده اهمیت میدهید، خریدن میز پینگپنگ ایدهی خوبی است که باعث نزدیکی اعضای خانواده میشود. یا مثلا اگر از دویدنهای طولانی لذت میبرید، اما برای داشتن نیرومحرکه به یک کتاب صوتی نیاز دارید، شاید بد نباشد اشتراک سرویسهای ارائهدهنده فایلهای صوتی را بخرید.
پولتان را خرج دیگران کنید
به جای تمرکز بر «چه بخرم» به «برای که بخرم» فکر کنید. خرج کردن پول برای دیگران در مقایسه با صرف همان پول برای خودمان، ما را خوشحالتر میکند. همچنین بنا بر پژوهشی که در مجله «سلامت روان» (HealthPsycholog) منتشر شد، این کار باعث تقویت سلامتی میشود و اثری مشابه ورزشکردن یا داروهای مسدودکنندهی بتا دارد. بررسی نمونههای این پژوهش پس از دو سال نشان داد افرادی که پول بیشتری صرف دیگران میکنند، فشار خون پایینتری دارند! اما یک نکتهی مهم را فراموش نکنید: دایرهی بخشندگیتان را کوچک نگه دارید. قلبتان شادتر و سالمتر خواهد بود اگر، پولتان را برای اعضای خانواده و نزدیکانتان خرج کنید.
پس انداز از شما محافظت میکند
پسانداز کردن کار آسانی نیست، مایهی خوشحالی هم نیست! اما داشتن پسانداز بیشک باعث خشنودی است. در عین حال بدهکار بودن مایه ناآرامی و نگرانی است؛ بنابراین پسانداز بهعنوان ابزاری برای پیشگیری، مزیتی خوشایند است. ابزارهای پسانداز خودکار، کارتان را سادهتر میکنند.
میزان شادی حاصل از هر خرید را ارزیابی کنید
در پایان پیش از هر خرید یا فشردن دکمه خرید آنلاین، میزان شادی ناشی از آن خرید را بررسی کنید.
زندگی زناشویی شاد برای مادران شاغل؛ چگونه؟
از خودتان بپرسید: «آیا چیزی که میخرم باعث خوشحالیام میشود؟» یا «این خرید بزرگترین و شادترین نیرومحرکه را برایم فراهم میکند؟» بد نیست یادداشتنویسی را امتحان کنید تا دورنمای قابلاطمینانی از هزینههایتان بهدست بیاورید. برای یک ماه یا بیشتر فهرست خریدهایتان را نگهداری کنید و درباره حس ناشی از خریدن آنها یک هفته و همچنین یک ماه پس از خرید بنویسید. با این کار بهسادگی متوجه میشوید کدام خریدها واقعا ارزشش را داشتهاند و کدام خریدها را نباید تکرار کنید. yjc