کد خبر: ۱۹۱۶۷۵
تاریخ انتشار: ۰۹:۴۰ - ۲۳ فروردين ۱۳۹۷ - 2018April 12
در سال‌های گذشته شاخص طلاق‌های ثبت شده، رشد صعودی داشته، اما در سال 96 به بالاترین میزان خود رسیده است! براین اساس، کارشناسان ضمن هشدار نسبت به افزایش بی‌سابقه طلاق در کشور از فروپاشی نهاد خانواده در آینده‌ای نزدیک خبر می‌دهند
شفاآنلاین>اجتماعی> سازمان ثبت احوال کشور در تازه‌ترین اظهارنظر خود از افزایش بی‌سابقه طلاق در سال 96 خبر داد. براساس اعلام سخنگوی این سازمان، آمار طلاق در سال 95، ١٦٥ هزار و ٩٧١ مورد بوده که این میزان در سال 96 به ۱۷۴ هزار و ۵۹۷ واقعه رسیده است.

به گزارش شفاآنلاین، «سیف‌الله ابوترابی»، همچنین با اعلام ثبت ۶۰۸ هزار و ۹۷۷ مورد ازدواج در سال 96، از رسیدن نسبت طلاق(Divorce) به ازدواج‌های ثبت شده به 29 درصد خبر داد که این میزان بالاترین آمار در تاریخ ثبت احوال ایران از سال ۱۳۴۴ است.

به این معنی که در سال‌های گذشته شاخص طلاق‌های ثبت شده، رشد صعودی داشته، اما در سال 96 به بالاترین میزان خود رسیده است! براین اساس، کارشناسان ضمن هشدار نسبت به افزایش بی‌سابقه طلاق در کشور از فروپاشی نهاد خانواده در آینده‌ای نزدیک خبر می‌دهند. آنها معتقدند که «طلاق» برای برخی زوج‌های جوان به دستاویزی برای شوخی تبدیل شده، به طوری که آنها با برگزاری جشن طلاق در تالارهای مجلل و ریخت‌و‌پاش‌های عجیب و غریب، هیچ ابایی برای اعلام جدایی خود ندارند.

آن‌طور که معاون توسعه و پیشگیری سازمان بهزیستی  می‌گوید: تداوم این روند غلط می‌تواند جامعه را با چالش‌ها و آسیب‌های جدی روبه‌رو کند.

دکتر «فاطمه عباسی» آمار اعلام شده از سوی ثبت احوال را تأیید کرده و می‌افزاید: «با توجه به افزایش طلاق در سال‌های اخیر باید به‌دنبال راهکارهایی برای پیشگیری از این آسیب باشیم تا حداقل بتوانیم افزایش آن را کنترل کنیم.»

وی با اشاره به اینکه پیمایش طلاق یکی از اقدامات پژوهشی سازمان(Organization) بهزیستی برای شیوع‌شناسی این آسیب است، تأکید می‌کند: «این طرح از سال 95 آغاز شده و نتایج آن تا پایان امسال اعلام خواهد شد. نتایج فعلی طرح نشان می‌دهد، اعتیاد همسر، بیکاری، روابط نامشروع و عدم ارتباط مؤثر از دلایل اصلی طلاق محسوب می‌شوند.»

وی ادامه می‌دهد: «سامانه کاهش و پیشگیری از طلاق یکی از برنامه‌های سازمان بهزیستی برای کاهش این آسیب است. این سامانه تاکنون نقش بسزایی را در کاهش آمار طلاق در کشور ایفا کرده، به طور مثال استان خراسان رضوی که رتبه اول در میزان طلاق را در سال 93 کسب کرده بود در سال 95، به‌عنوان هشتمین استان پرطلاق کشور شناخته شد.»

عباسی با اشاره به اینکه ارائه خدمات مشاوره و مددکاری یکی از مهم‌ترین اقدامات سامانه پیشگیری از طلاق به زوج‌های جوان است، می‌افزاید: «در همین زمینه به همه مشاوران زیر پوشش سازمان بهزیستی نیز آموزش‌های لازم درباره طلاق ارائه شده تا به زوجینی که کمتر از 10 سال از زندگی مشترک‌شان می‌گذرد، خدمات آموزشی ارائه کنند.»

وی با اشاره به اینکه بیشترین تمرکز ما در زمینه پیشگیری‌های اولیه است، می‌گوید: «بیشترین آمار طلاق مربوط به زوج‌هایی است که کمتر از 5 سال از زندگی‌شان می‌گذرد، به همین خاطر تلاش می‌کنیم تا آموزش‌های لازم را به این زوجین ارائه کنیم تا کمتر دچار آسیب شوند.»

طلاق به خاطر یک برش پیتزا
براساس آمار ثبت احوال کشور، روند صعودی طلاق از آغاز دهه ۷۰، آغاز شده است، اما از اوایل دهه ۸۰ همزمان با افزایش تعداد ازدواج‌ها که بیشتر مربوط به متولدین دهه ۶۰ بود، تعداد طلاق‌ها دوباره افزایش یافت، تا جایی که در سال ۸۵، تعداد طلاق‌ها به بیش از دو برابر سال ۷۵ رسید. با این حال از سال ۸۹، با آغاز کاهش تعداد ازدواج‌ها، تعداد طلاق‌ها همچنان در حال افزایش است. البته به گفته جامعه شناسان، افزایش تعداد این آسیب در دهه 80 و 90 دلایل متعددی می‌تواند داشته باشد.

امان الله قرایی مقدم- جامعه شناس- تنوع طلبی دختران را یکی از عوامل اصلی بالا رفتن آمار طلاق در کشور می‌داند و می‌گوید:« گاهی مشاهده می‌کنیم یک زوج پس از گذشت 24 ساعت از ازدواج شان، به خاطر دعوا بر سر یک پیتزا از یکدیگر طلاق می‌گیرند. امروزه طلاق در بسیاری از زوج‌های جوان از حالت یک معضل خارج شده و به دستاویزی برای شوخی تبدیل شده است.

برگزاری جشن‌های طلاق نیز این موضوع را تأیید می‌کند.» او ادامه می‌دهد: «تعداد زیادی از زوج‌های جوان به ازدواج نگاه احساسی دارند. رواج دوستی‌های قبل از ازدواج و بدبین شدن زوج‌ها نسبت به یکدیگر هم موجب بروز اختلاف در میان آنها می‌شود.»

قرایی مقدم، مسئولیت پذیر نبودن دختران و پسران را یکی از عواملاصلی افزایش طلاق می‌داند و تأکید می‌کند: «بیکاری و مشکلات اقتصادی یکی از مشکلات اصلی خانواده‌ها است که این موضوع می‌تواند موجب بروز اختلاف میان آنها شود.» این جامعه شناس با اشاره به تفاوت دیدگاه زن و مرد نسبت به مقوله ازدواج، می‌گوید: «میان طرز تفکر دختران و پسران اختلاف نظر وجود دارد، به طوری که دختران ما به مسائل جامعه، رویکرد جدیدتری دارند، در حالی که پسران قدیمی‌تر فکر می‌کنند.
به طور مثال، مرد خانواده تصور می‌کند که همسرش باید از او اطاعت کند، اما زن امروزی این دیدگاه را قبول ندارد.» به گفته این جامعه شناس، اشتغال زنان یکی از مسائلی است که موجب شده تا آنها مثل گذشته نیازمند مردان نباشند و نوعی آزادی را برای خود در نظر بگیرند که همین مسأله نرخ طلاق را افزایش می‌دهد.»

قرایی مقدم، پخش سریال‌های ماهواره‌ای را یکی از عوامل افزایش آمار طلاق اعلام می‌کند و می‌گوید: «تماشای سریال‌های ترکیه‌ای باعث عادی جلوه دادن خیانت و طلاق میان زوج‌های جوان می‌شود. همچنین افزایش روابط غیرمشروع در جامعه می‌تواند یکی از دلایل مؤثر در افزایش طلاق باشد. براساس تحقیقاتی که در سال‌های گذشته در 860 زن متأهل ساکن کرج انجام شد، 33 درصد آنها دارای مشکلاتی خاص بودند. البته این مسأله در کلانشهر‌ها بیشتر از روستاها است که یکی از دلایل این موضوع تفاوت‌های فرهنگی میان آنها است.» وی ازدواج اجباری را یکی دیگر از عوامل طلاق و همین‌طور خودکشی دختران نام می‌برد و می‌گوید: «ناتوانی جنسی در مردان هم یکی دیگر از موضوعاتی است که این روزها برخی از آنها به علت دغدغه‌های اقتصادی به آن دچار شده‌اند و همین مسأله هم در سرد شدن روابط میان زوجین بی‌تأثیر نبوده است.»

بی توجهی به مسائل عاطفی عامل اصلی اختلاف خانواده‌ها
«محمد زینالی»، مردم شناس نیز یکی از عوامل اصلی افزایش طلاق را بی‌توجهی به مسائل عاطفی در زمان ازدواج می‌داند و می‌گوید: «به طور تقریبی 3 شاخص عاطفی، حقوقی و اقتصادی از عوامل اصلی ازدواج هستند، اما متأسفانه به مسأله عاطفی بی‌توجهی می‌شود؛ به طوری که در حال حاضر ازدواج تنها به‌عنوان قرارداد مالی مطرح می‌شود، در حالی که در گذشته مهریه به‌عنوان هدیه تلقی می‌شد.» وی ادامه می‌دهد: «به علت بی‌توجهی به مسائل عاطفی، امروزه تعداد زیادی از زوجین با طلاق توافقی قرارداد ازدواج خود را دور می‌زنند تا بدون دردسر از یکدیگر جدا شوند.»

زینالی با تأکید بر اینکه شیوع اعتیاد و ازدواج‌های اجباری یکی از دلایلی است که موجب افزایش طلاق می‌شود، می‌افزاید: «برخی از افراد در کوچه و خیابان با یکدیگر آشنا می‌شوند و متأسفانه از مشاوره‌های پیش از ازدواج استفاده نمی‌کنند که همین مسأله باعث بروز اختلاف و طلاق خواهد شد.»  به گفته زینالی، امروزه وضعیت اقتصادی مردان کفاف خواسته‌های زنان را نمی‌دهد و همین موضوع باعث ایجاد اختلاف و نارضایتی میان آنها می‌شود. بنابراین مشکلات معیشتی می‌تواند به مرور پایه‌های مسائل عاطفی خانواده‌ها را سست کند. این مردم شناس با اشاره به ضعف مشاوره‌ای در کشور می‌افزاید: «گاهی افراد از زمان تولد تا طلاق هیچ خدمات مشاوره‌ای را دریافت نمی‌کنند و سازمان‌های مسئول نیز برنامه‌های هدفمندی برای آسیب شناسی حوزه طلاق ندارند. بر همین اساس، به عقیده من جامعه ما بیشتر از آنکه برای تشکیل خانواده پایدار دارای برنامه باشد، خانواده‌ها را به سمت فروپاشی هدایت می‌کند.»

نیم‌نگاه
در سال‌های گذشته اگرچه شاخص طلاق‌های ثبت شده، رشد صعودی داشته، اما در سال 96 به بالاترین میزان خود رسیده است

بیکاری یکی از مشکلات اصلی خانواده‌ها است که این موضوع می‌تواند موجب بروز اختلاف میان آنها شود

به علت بی‌توجهی به مسائل عاطفی، امروزه تعداد زیادی از زوجین با طلاق توافقی قرارداد ازدواج خود را دور می‌زنند تا بدون دردسر از یکدیگر جدا شوند
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: