شفا آنلاین:این روزها مدل های بسیاری از لبنیات اعم از سنتی، پروبیوتیک و غنی شده وجود دارد و همین شما را برای خرید و انتخاب گیجمی کند. اگر میخواهید درباره محصولات جدید لبنی<New dairy products> اطلاعات بیشتری كسب كنید، این راهنما را بخوانید.
به گزارش شفا آنلاین:مقابل یخچال لبنیات فروشگاه که بایستید هزار و یکجور محصول جدید میبینید.كمچرب، پرچرب، غنیشده، بدون لاكتوز، پروبیوتیك و.... اما آیا این همه اسم فقط برای تجارت و بالارفتن فروش است یا واقعا دنیای لبنیات آنقدر گستردهشده كه هر روز محصولی با ویژگیهای جدید از راه میرسد؟
پروبیوتیكها، میكروارگانیسمهای زندهای هستند كه اگر به اندازه كافی به خوراكیها اضافه شوند، میتوانند آثار مثبتی روی سلامت ما داشته باشند. مهمترین خاصیت این نوع محصولات، كاهش عوارض عدمتحمل لاكتوز است. یعنی افرادی كه نسبت به لاكتوز موجود در شیر حساسیت دارند و با خوردن شیر نفخ میكنند و كسانی كه بهسختی میتوانند لبنیات را هضم كنند یا خیلی زود به مشكلات گوارشی مثل یبوست دچار میشوند، با خوردن محصولات پروبیوتیك میتوانند وضعیت گوارشیشان را بهتر كنند. اما محصولات پروبیوتیك خواص دیگری هم دارند. آنها با سرطان مبارزه و سیستم ایمنی بدن را تقویت میكنند، ضدعفونیكننده دستگاه گوارشی هستند و با جلوگیری از رشد باكتریهای عفونتزا در بدن، به سلامتی شما كمك كرده و باكتریهای مضر را در بدن سركوب میكنند. همچنین مصرف پروبیوتیكها باعث جذب بیشتر مواد مغذی موجود در مواد غذایی مصرفیتان میشود. به عنوان مثال پروبیوتیكها تأثیر زیادی در جذب كلسیم، ویتامین K و ویتامین B دارند. یك نكته جالب دیگر درباره پروبیوتیكها این است كه آنها بدن را از عوارض دارویی پاك میكنند. مثلا مصرف آنتیبیوتیكها برای درمان بیماریهای ویروسی معمولا باعث از بین رفتن باكتریهای مفید سیستم گوارشی میشود چون این داروها برای از بین بردن باكتریها هستند و فرقی بین باكتریهای خوب و بد قائل نمیشوند. اما خوردن محصولات پروبیوتیك كمك میكند كه باكتریهای مفید دوباره به روده بازگردند و عوارض آنتیبیوتیك از بین برود.
لاكتوز نام قند شیر است؛ قندی كه البته باعث مشكلات گوارشی خیلی از افراد بعد از خوردن شیر میشود و نفخ و اسهال و دلپیچه ایجاد میكند. لبنیات كملاكتوز یا بدونلاكتوز، نوعی از لبنیات است كه برای این افراد تهیه میشود. این لبنیات در واقع با فرآوری شیرهای معمولی ایجاد میشوند و خواص آنها فرقی با خواص لبنیات بكر ندارد.
چرا بعضیها به لاكتوز حساسیت دارند؟
معمولا پای وراثت در میان است و گاهی هم مصرف برخی داروها یا جراحی، عفونتهای گوارشی، بالارفتن سن یا بارداری باعث ایجاد حساسیت به لاكتوز
میشود. به طور طبیعی آنزیم مورد نیاز برای هضم لاكتوز از ابتدای تولد تا
پیش از 5 سالگی در سیستم گوارشی تولید میشود اما برخی افراد پس از این
دوره استعداد تولید آن را از دست میدهند.
چرا لبنیات كملاكتوز در مقایسه با شیرهای معمولی شیرینترند؟
تا
وقتی شیر حاوی قند لاكتوز است شیرینی قابل تشخیص ندارد اما وقتی این قند
را بهوسیله آنزیم تجزیهكنندهاش میشكنند، لاكتوز به واحدهای گلوكز
تبدیل و مزه شیرین آن نمایان میشود.
حتما دیدهاید كه روی بسته بندی برخی محصولات لبنی نوشتهشده؛ غنیشده با ویتامین D، كلسیم، زینك و... شاید برایتان سؤال شود كه مگر لبنیات به قدر كافی ویتامین یا املاح ندارند كه باید به آنها اضافه شود؟ چرا دارند اما شما
برای تأمین ویتامین یا كلسیم بدنتان باید مقدار زیادی شیر یا ماست مصرف
كنید درحالیكه اگر لبنیات غنی شده باشند با خوردن یك لیوان از آنها ممكن
است نیاز بدنتان برآورده شود.
دلیل دیگر غنیسازی، حفظ مقادیر بیشتری از مواد مؤثر لبنیات است. ما
برای پیشگیری از خطرات میكروبی كه مواد لبنی را تهدید میكنند، آنها را
گرم میكنیم یا در كارخانهها لبنیات با فرایند گرمكردن پاستوریزه و
استریلیزه میشوند. در این میان شیر در اثر گرما برخی از ویتامینها و املاح خود را از دست میدهد. برای جبران این كمبودها، شیر را غنی میكنند تا نیازهای بدن را بهتر رفع كند.
این همان كاری است كه در تهیه آبمیوههای صنعتی هم انجام میشود و با
افزودن ویتامینها سعی میشود خواص میوه را به آبمیوه برگردانند.
هشدار