بيماري ديابت ناشي از وجود قند بيش از اندازه در جريان خون است. افراد مبتلا به ديابت نوع یک از نقص خودايمني رنج ميبرند و بدنشان انسولين كافي نميسازد تا قند آزاد شده از غذا در جريان خون را بياثر كند.
شفا آنلاین:مطالعات
نشان دادهاند كه عصاره دانه گشنیز قادر به كاهش قند پلاسما، بهبود حساسيت
به انسولين و تنظيم سطوح چربي و افزايش فعاليت سلولهاي ترشحكننده
انسولين (سلولهاي بتاي لوزالمعده) ميشود.
به گزارش شفا آنلاین: بيماري ديابت <Diabetes>ناشي از وجود قند بيش از اندازه در جريان خون است. افراد
مبتلا به ديابت نوع یک از نقص خودايمني رنج ميبرند و بدنشان انسولين كافي
نميسازد تا قند آزاد شده از غذا در جريان خون را بياثر كند.
بيماران مبتلا به ديابت نوع ۲ ممكن است انسولين كافي توليد نكنند يا
مقاومت به انسولين داشته باشند، به اين معني كه بدنشان انسولين توليد
ميكند اما نميتواند بهطور موثر از آن استفاده كند. ثابت شده است كه برخي
ادويهجات ميتوانند در درمان يا كنترل قندخون در افراد ديابتي مفيد واقع
شوند كه در ادامه به برخي از آنها اشاره شده است.
كاپسايسين
موجود در فلفل به بهبود عملكرد عروقخوني كمك ميكند و ميتواند سطح
فشارخون را طبيعي كند. اين ماده به حفظ جريان خون در سراسر بدن، بهويژه
دستها و پاها كه ممكن است بهخاطر قندخون بالا دچار مشكل شده باشند، كمك
ميكند.
كاپسايسين
يك مسكن موضعي نيز است و كرمهاي حاوي كاپسايسين درد ناشي از نوروپاتي
ديابتي (علائم عصبي و گزگز) را تسكين ميدهد. اين تركيب داراي خواص
ضدالتهابي و آنتياكسيداني است. فلفلقرمز باعث افزايش سوختوساز ميشود و
سوزاندن انرژي را 2 ساعت پس از وعده غذايي سرعت ميدهد.
مطالعات
نشان دادهاند كه عصاره دانه گشنیز قادر به كاهش قند پلاسما، بهبود حساسيت
به انسولين و تنظيم سطوح چربي و افزايش فعاليت سلولهاي ترشحكننده انسولين
(سلولهاي بتاي لوزالمعده) ميشود. همچنين دانه گشنيز باعث كاهش علائم
سندروم روده تحريكپذير، كاهش نفخ، درد و يبوست نيز ميشود.
دانه
شنبليله سرشار از فيبر محلول است كه به كاهش قندخون با آهسته كردن روند هضم
و جذب كربوهيدراتها كمك ميكند. اين ويژگي ادويه در درمان افراد مبتلا به
ديابت موثر است. مطالعات متعددي بر روي خواص ضد ديابتي دانه شنبليله صورت
گرفته است. اين تحقيقات نشان دادند كه دانه شنبليله ميتواند بيشتر علائم
متابوليك مربوط به ديابت نوع یک و ديابت نوع 2 را با كاهش سطوح قندخون و
بهبود تحمل گلوكز تخفيف دهد. اين ادويه حاوي تركيبات طبيعي بسيار زيادي
است.
دارچين منجر به افزايش سوختوساز قند در درون سلول شده و به
كاهش سطوح قندخون كمك ميكند. بهعلاوه، دارچين براي كاهش سطوح كلسترول
بالا كه اصولا مشكل ديگر ديابت است، عالي است. مصرف روزانه دارچين به تنظيم
قندخون و همچنين قند پلاسما كمك ميكند و براي كساني نظير ديابتيها كه
بايستي شاخص گلايسمي خود را كنترل كنند مسرتبخش است.
دارچين داراي اثرات ضدميكروبي و آنتياكسيداني نيز هست و با مقاومت
انسوليني مقابله ميكند. مصرف نصف قاشق چايخوري دارچين در روز باعث كاهش
قندخون و بهبود كلسترول در بيماران مبتلا به ديابت نوع 2 ميشود.
ميخك،
غني از آنتياكسيدان آنتوسيانين و كوئرستين بهعلاوه يك تركيب فعال به نام
اوژنول است و همچنين منبع عالي از منيزيم و منبع خوب از اسيد چرب امگا3،
ويتامينهاي C، K، فيبر و كلسيم و منيزيم است. همچنين اين ادويه يك
ضدعفونيكننده طبيعي، ضدالتهاب و مسكن نيز محسوب ميشود.
در نهايت لازم به ذكر است كه اگرچه اثرات درماني مفيد اين ادويهها در
درمان يا كنترل ديابت و عوارض آن اثبات شده است وليكن مصرف متعادل آنها
توصيه شده و گنجاندن آنها در برنامه غذايي روزانه بهتر است زيرنظر پزشك
صورت پذيرد.
قرنهاست كه دانه زيرهسياه براي درمان بسياري از
بيماريها استفاده شده است. امروزه نيز قدرت درماني زيره از لحاظ علمي
اثبات شده است. اثرات مفيدي همچون جلوگيري از ايجاد آبمرواريد و كاهش
عوارض كليوي و كبدي كه در افراد ديابتي معمول است، از ديگر ويژگيهاي اين
ادويه محسوب ميشود.
زيرهسياه باعث افزايش حساسيت به انسولين و افزايش برداشت گلوكز از طريق
سلول و متعاقبا كاهش قندخون ميشود. زيرهسياه حاوي بيش از صد ماده فعال و
مفيد در يك دانه كوچك است و حاوي ويتامينهاي گروه B و مواد معدني نظير
كلسيم، روي، مس و آهن است.
اين ادويه حاوي كوركومين، يك تركيب فعال
با ويژگيهاي ضدالتهابي و آنتياكسيداني است و جريان خون را بهبود ميبخشد.
زردچوبه باعث بهبود عملكرد انسولين ميشود و همچنين در سوختوساز
كربوهيدرات، پروتئين و چربي دخيل است.
كوركومين موجود در زردچوبه باعث كاهش رسوب پلاكهاي چربي در ديواره داخلي
عروق ميشود و از گرفتگي آن جلوگيري كرده و به جريان خون كمك ميكند.
مطالعات نشان دادهاند، افراد ديابتي كه از مكمل كوركومينوئيد استفاده
ميكنند قندخون پايينتر و مقاومت به انسولين كمتري دارند.