کد خبر: ۱۵۶۱۴۲
تاریخ انتشار: ۰۰:۵۹ - ۳۰ خرداد ۱۳۹۶ - 2017June 20
در حال حاضر بخش‌های مختلف چرخه سلامت هر روز بدهکارتر می‌شوند و معلوم نیست ادامه این روند تا چه زمانی ادامه خواهد داشت. البته این واقعیت نیز وجود دارد که با ادامه این روند نظام سلامت دچار نوعی سردرگمی در تامین هزینه‌ها شده و هر یک از بخش‌های آن از کمبود و یا در برخی موارد نبود اعتبار گلایه می‌کنند.
شفا آنلاین:امروزه صحبت از افزایش بدهی‌ بخش‌های مختلف بهداشت و درمان به امری عادی بدل شده است. دیگر صحبت از رقابت و تولید محصولی با کیفیت بالا به آرزویی دست نیافتنی و دور از دسترس تبدیل شده است.

به گزارش شفا آنلاین:در حال حاضر بخش‌های مختلف چرخه سلامت هر روز بدهکارتر می‌شوند و معلوم نیست ادامه این روند تا چه زمانی ادامه خواهد داشت. البته این واقعیت نیز وجود دارد که با ادامه این روند نظام سلامت دچار نوعی سردرگمی در تامین هزینه‌ها شده و هر یک از بخش‌های آن از کمبود و یا در برخی موارد نبود اعتبار گلایه می‌کنند. کارشناسان اقتصاد سلامت هم در این بین نسبت به احتمال ورشکستگی بخش‌های بیشتری از حوزه سلامت به‌ویژه بخش‌های تولیدی اعم از شرکت‌های تولید دارو و تجهیزات پزشکی و یا شرکت‌های پخش هشدار می‌دهند.

دوره وصول مطالبات 360 روز است
عباس کبریایی‌زاده یکی از کارشناسان حوزه دارو است که از بدهی سنگین دانشگاه‌ها و مراکز نیمه دولتی به شرکت‌های توزیع دارو گلایه می‌کند. وی در این باره  می‌گوید: «متاسفانه در حال حاضر میزان بدهی دانشگاه‌ها و مراکز نیمه دولتی به شرکت‌های توزیع دارو به بیش از 3 هزار میلیارد تومان رسیده است. همچنین امروزه دوره وصول مطالبات این صنعت که در گذشته 60 روز بود، به بیش از 360 روز رسیده است. به عبارت دیگر پولی که امروز وارد چرخه تولید در این صنعت می‌شود در خوشبینانه‌ترین حالت 18 الی 24 ماه بعد به صاحب کالا برمی‌گردد. بنابراین می‌توان گفت که 360 روز دوره وصول مطالبات از پخش و همین میزان مدت زمان گردش پول در چرخه تولید است.» کبریایی‌زاده با بیان اینکه صنعت داروسازی کشور برای تامین 96 درصد نیاز کشور تنها 800 میلیون دلار ارزبری دارد، می افزاید: متاسفانه در سال گذشته برای واردات کمتر از 4 درصد نیاز کشور بالغ بر 1000 میلیون دلار ارز اختصاص داده شد.»
رئیس‌جمهور باید سریعا ورود کند
همایون هاشمی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز نسبت به خطر ورشکستگی مراکز پخش دارو و تجهیزات پزشکی هشدار می‌دهد و می‌گوید: «درحال حاضر بیمارستان‌ها ۹ هزار میلیارد تومان به مراکز پخش دارو بدهکار هستند.» وی با بیان اینکه مطالبات بخش دولتی و غیردولتی از بیمه‌ها یکی از دغدغه‌های اصلی است، می‌افزاید: «افزایش مطالبات مراکز درمانی از بیمه‌ها ازجمله تامین اجتماعی و بیمه سلامت موجب نگرانی فزآینده‌ای شده و بسیاری از مراکز پخش دارو و تجهیزات پزشکی در حال حاضر دچار ورشکستگی شده‌اند. همچنین هم‌اکنون بالغ‌بر 9 هزار میلیارد تومان مطالبات و یا به شکلی بدهی بیمارستان‌ها و مراکز درمانی به بخش‌ها و مراکز دارویی و تجهیزات پزشکی است که اگر این مبلغ پرداخت نشود مراکز پخش دارو و تجهیزات پزشکی با بحران ورشکستگی دست به گریبان خواهند بود.»
نماینده مردم میاندوآب، شاهین‌دژ و تکاب در مجلس با تاکید بر اینکه در بستر زمان مبلغ 9 هزار میلیارد تومان افزایش پیدا می‌کند، ادامه می‌دهد: «برای حل مشکل بدهی بیمه‌ها به مراکز درمانی و مطالبات مراکز پخش دارو تجهیزات پزشکی از بیمارستان‌ها رئیس‌جمهور باید برای پایداری منابع اجرای طرح تحول از ابتدای شروع به کار دولت دوازدهم راهکار اساسی در نظر بگیرد؛ یعنی سرانه منطقی تعریف کرده و از سویی اجرای راهنماهای بالینی را تکمیل کند، زیرا راهنمای بالینی به‌عنوان یک چراغ راهنما هزینه‌های حوزه بهداشت و درمان را کاهش می‌دهد.»
وی با تاکید بر اینکه راهنماهای بالینی بسیاری از همپوشانی‌های هزینه‌ای در بخش بیمه و پرداخت‌های مستقیم را کاهش می‌دهد، تصریح می‌کند: «برای کاهش بدهی بیمه‌ها به مراکز درمانی می‌توان اقدامات بسیاری را انجام داد. البته از ماه‌ها قبل هشدارهای لازم نسبت به افزایش بدهی‌ها و مطالبات مراکز درمانی از بیمه‌ها داده شده بود؛ اما متاسفانه اتفاق قابل قبولی در این خصوص صورت نگرفته است. البته رئیس سازمان برنامه و بودجه باید برای تعیین تکلیف سریع‌تر این موضوع تدابیر لازم را اتخاذ کند، زیرا بسیاری از مراکز پخش محصولات بهداشتی و درمانی شرایط نامناسبی داشته و رو به تعطیلی هستند.»
منابع لازم در اختیار وزارت بهداشت قرار گیرد
هاشمی با اشاره به اینکه کمیته غذا و داروی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در‌ طی هفته‌های آینده با همکاری‌های مرکز پژوهش‌های مجلس موضوع بدهی بیمه‌ها را بررسی می‌کند، تصریح کرد: «مجلس تنها می‌تواند این مشکل را آسیب‌شناسی کند و دولت باید راهکار عملی را برای رفع این مشکلات پیشنهاد دهد. بنابراین دولت باید به جد مشکلات بیمه‌ها و بدهی‌ها را تعیین تکلیف کرده و منابع لازم را در اختیار وزارت بهداشت برای پرداخت بدهی‌ها به مراکز پخش دارو تجهیزات پزشکی قرار دهد.»
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با بیان اینکه صنعت بیمه در این جامعه دچار مشکلاتی است، تاکید می‌کند: «دخل ‌و خرج بیمه‌ها همخوانی نداشته و بیمه‌ها باید از همان ابتدای سال‌های تولد با سرمایه‌گذاری‌های قابل قبول و ایجاد چرخه‌های مالی مناسب برای درآمدزایی از بوجود آمدن مشکلات این چنینی جلوگیری می‌کردند؛ این در حالی است که بیمه‌ها تنها متکی به درآمدهای مستقیم هستند و پس از گذشت 3 دهه مشخص شده است که میزان هزینه‌های بیمه‌ها از میزان درآمدها بیشتر بوده است.»
حال باید منتظر ماند و دید که هشدار کارشناسان و مسئولان سلامت تا چه حد مورد توجه قرار می‌گیرد و آیا در کوتاه مدت اقدامی برای تامین اعتبار برای صنایع درگیر در بحث بدهی‌ها انجام می شود یا خیر. البته از این نکته نیز نباید غافل ماند که اقدامات مقطعی در این حوزه شاید در کوتاه مدت جوابگوی قسمت کوچکی از مشکلات باشد، اما باید فکری برای حل این مشکلات در بلند مدت کرد.سپید
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: