شفا آنلاین:محققان آمریکایی مدرسه پزشکی Duke، در یک مطالعه که نتایج آن را در نود و نهمین نشست سالیانه انجمن اندوکرین ارایه کردند، مدعی شدند موفق به شناسایی یک «امضای» منحصربهفرد متابولیک در ادرار کودکان دیابتیک<Children with diabetes> و چاق شدهاند که شاید بتوان از آن برای پیشبینی این موضوع استفاده کرد که کدام یک از کودکان چاق به سمت ابتلا به دیابت نوع 2 گام برخواهند برداشت.
به گزارش شفا آنلاین:در آنالیزهای دقیق متابولیک انجام شده، مشخص شد سطح متابولیت اصلی یا محصول جانبی سروتونین، بهطور قابل توجهی در کودکان چاق مبتلا به دیابت نوع 2، در مقایسه با کودکان چاق غیردیابتیک، پائینتر است. از سوی دیگر، سطح چندین متابولیت دیگر در کودکان غیر دیابتی بسیار بالاتر از کودکان دیابتیک گزارش شده است.
محقق ارشد این مطالعه میگوید: «عامل اصلی تعیین کننده ابتلا به
دیابت چاقی است که باعث مقاومت به اثرات چاقی میشود. با این حال، بسیاری
از افراد چاق مقاومت به انسولین پیدا نمیکنند و فقط گروه کوچکی از آنها به
سمت ابتلا به دیابت نوع 2 پیشرفت میکنند. برای شناسایی افرادی که در معرض
خطر بیشتر قرار دارند، یافتن مارکرهای متابولیکی که بتواند گام برداشتن
کودک چاق را به سوی ابتلا به مقاومت به انسولین و دیابت نوع 2 پیشبینی
کند، الزامی است.»
به
همین منظور، محققان به حوزه جدیدی از مطالعات «اثرانگشت» شیمیایی علاقمند
شدند. این حوزه، در واقع، متابولیتهای کوچک ـ مولکولی هستند که در خون و
ادرار یافت میشوند. در مطالعات قبلی که روی نوجوانان چاق انجام شده بود،
محققان سطوح هورمونی و متابولیتها را در نمونههای خون آنالیز کرده و
چندین عامل مرتبط را با پیشرفت به سوی مقاومت به انسولین شناسایی کرده
بودند.
در مطالعه کنونی، آنها پروفایل متابولیک نمونههای اداراری را که طی 24 ساعت از 33 نوجوان (13 مورد مبتلا به دیابت نوع 2 و 20 مورد بدون ابتلا به دیابت نوع 2) 8 تا 18 ساله به دست آورده بودند، بررسی کردند. هر دو گروه از نظر سن، جنس و شاخص توده بدنی قابل مقایسه بودند. از بیمارانی که متفورمین مصرف میکردند، درخواست شد روز قبل از آزمایش داروی خود را مصرف نکنند، اما به افرادی که انسولین مصرف میکردند، به دلایل ایمنی، اجازه داده شد تزریق آن را ادامه دهند.آنالیزهای متابولیکی نشان داد سطح بسیار پائین متابولیت 5-hydroxy-indoleacetic acid یا 5-HIAA، متابولیت اصلی نوروترانسمیتر سروتونین، با دیابت ارتباط دارد. هرچند سروتونین بیشتر با تنظیم خلق و خو گره خورده، چندین عملکرد مختلف دارد، از جمله کنترل پبشرفت و عملکرد سلولهای بتای پانکراس که سازنده انسولین هستند.
به عبارت دیگر، سطح پائین سروتونین یا محصول جانبی آن، میتواند ترشح انسولین را کاهش دهد و باعث شود افراد چاق به سمت مقاومت به انسولین و ابتلا به دیابت نوع 2 بروند. علاوه براین، نوجوانان مبتلا به دیابت، در مقایسه با افراد غیردیابتی، با سطوح بسیار بالای 3 متابولیت دیگر مواجه هستند. در میان این موارد، متابولیتهایی بودند که با بدعملکردی میتوکندریها مرتبط بودند. همین مساله منجر به کاهش تولید انرژی خواهد شد.
محقق
ارشد این مطالعه معتقد است: «اعتبارسنجی یافتههای به دست آمده در
کارآزماییهای بالینی بزرگتر، یک رویکرد غیرتهاجمی را برای شناسایی
بیومارکرها برای خطر متابولیکی در کودکان و بزرگسالان فراهم میآورد. آنچه
بیشتر اهمیت دارد، آنالیز متابولیسم سروتونین است که اهداف درمانی جدیدی را
برای پیشگیری و درمان دیابت پیش روی محققان قرار میدهد.سپید
Medica- News Today, May 2017