به گزارش شفا آنلاین، سید محسن فاطمی در نخستین همایش ملی صیانت و گفتمان سازی اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر با اشاره به اثرات مواد مخدر به جسم و روان مصرف کنندگان این مواد و تاثیر اجتماع در فرایند درمان معتادان اظهار کرد: مطالعات نشان داده اگر جامعه همراه نباشد، بعد از بازگشتن یک معتاد به جامعه قطعا فرآیند درمان تکمیل نشده و دچار بازگشت به چرخه اعتیاد خواهد شد.
استاد دانشگاه کلمبیا و هاروارد با تشریح نتایج برخی مطالعات انجام شده در این حوزه گفت: علاوه بر درمان فردی و خانوادگی، باید به درمان اجتماع نیز پرداخت و این نشاندهنده پیوستگی درمان فردی و اجتماعی است.
وی گفت: مطالعات سال 2000 اروپا نشان داد که اجتماع و خانواده، نقش بسیار بزرگی در تکمیل و موفقیت فرآیندهای درمانی معتادان دارد و این عامل به عنوان اساسی ترین عامل شناخته شده است.
فاطمی با رد رویکرد سرکوبگرانه در درمان اعتیاد اضافه کرد: امید در فرهنگ اجتماعی هر جامعهای میتواند اثرات بسیاری در تکمیل درمان معتادان داشته باشد و در جهت عکس نیز شاهد این مولفه هستیم.
استاد دانشگاه هاروارد افزود: فضاهای فیزیکی، روانشناختی و فرهنگی سه فضای اثرگذار در درمان اعتیاد است و هرچقدر این فضاها امیدبخش تر باشد اثرات مثبت بیشتری در این فرایند خواهند داشت.
وی با تاکید بر پتانسیل بالای دین اسلام در امیدبخشی و ارتباط عاطفی در جامعه، گفت: در تحقیقی که انجام شد مشاهده شد که درمان شبکهای و اجتماعی در مقابل درمان انفرادی از موفقیت بسیار بالاتری برخوردار بودند.
فاطمی افزود: در این مدل، درمان و بهبود دو مقوله جدا هستند و عوامل بیرونی در بهبود اعتیاد تاثیر غیرقایل کتمانی دارد نهادهای اجتماع بهتر همانطور که می تواند اثرات تخریب درمان را به دنبال داشته باشد می تواند تسریع کننده فرایند درمان نیز باشد.
وی خاطرنشان کرد: شکستهای متعدد در مدل درمانی پزشکی صرف در حوزه اعتیاد، ما را به جایی رسانده که بهترین مدل درمان و بهبود موجود را مدل اجتماعی و شبکه ای بدانیم.