کد خبر: ۱۲۲۱۲۵
تاریخ انتشار: ۰۴:۴۶ - ۱۶ شهريور ۱۳۹۵ - 2016September 06
آنچه در زیر می‌آید، نگاهی است به چکیده و نکات مهم از مقاله‌ای در مورد «ارتباط آلودگی هوای خانه با افزایش احتمال حمله قلبی و مرگ» که در مجله انجمن قلب آمریکا منتشر شده است.
نویسندگان این مقاله ارزشمند، راجش ودانتان، فرهاد اسلامی، اکرم پورشمس، هومن خادمی، فرین کمانگر، کریستین ابنت، سنفورد داوسی، پائولو بوفتا، رضا ملک‌زاده بوده و کار تحقیقاتی مشترکی است میان دانشگاه علوم پزشکی تهران، مرکز تحقیقات سرطان انگلستان، انستیتو تحقیقات سرطان امریکا و سازمان بین‌المللی تحقیقات سرطان.

نکات مهم تحقیق
        تماس طولانی با آلودگی هوای خانه ناشی از سوخت‌هایی از قبیل نفت و گازوئیل برای تولید گرما، روشنایی و پخت و پز، باعث افزایش مرگ و میر و حمله قلبی می‌شود.

        سوخت‌های تمیز تر از جمله گاز طبیعی با مرگ و میر کمتری ارتباط دارند.

        حدود نصف جمعیت جهان در فقر به سر می برند و برای گرما، روشنایی و پخت و پز، از سوخت استفاده می‌کنند.

       طبق تحقیقی جدید که در مجله circulatio- انجمن قلب امریکا به چاپ رسید، سوخت‌های تمیزتر از جمله گاز طبیعی، با مرگ و میر کمتری ارتباط دارند. طبق آمار سازمان جهانی بهداشت، نصف جمعیت جهان در فقر به سر می‌برند و برای گرما، روشنایی و پخت و پز، از سوخت استفاده می‌کنند. سامیت، محقق و فلوشیپ بیماری‌های قلبی عروقی در دانشگاه شیکاگو می‌گوید: «می‌دانیم که محصولات تنباکو و سیگار و آلودگی هوای بیرون از منزل با مرگ ناشی از بیماری‌های قلبی مرتبط هستند. مطالعه ما با استفاده از سابقه و مدت زمان تماس با آلودگی خانگی ناشی از سوخت نفت و گاز، برای اولین‌بار نشان داد که تماس با آلاینده‌های خانگی ناشی از سوخت نیز، یک عامل خطر مستقل برای افزایش بیماری‌های قلبی عروقی، مرگ ناشی از حملات قلبی و مرگ و میر کلی است. محققین ایرانی با رهبری دکتر رضا ملک‌زاده از پژوهشکده گوارش و کبد دانشگاه تهران، تماس با آلودگی خانگی ناشی از سوزاندن نفت، چوب، گازوئیل، پهن و گاز طبیعی را در یک مطالعه مشاهده‌ای در جمعیت شمال شرق ایران در استان گلستان از سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۸ بررسی کردند (مطالعه کوهورت گلستان). در این مطالعه از ۵۰۰۴۵ شرکت کننده در مطالعه، ۵۸ درصد آنها خانم بوده و سن متوسط افراد در زمان ورود به مطالعه ۵۲ سال بود. بیشتر شرکت کنندگان در مطالعه نژاد ترکمن داشتند (۷۴ درصد) و در مناطق روستایی زندگی می‌کردند (80 درصد). شرکت کنندگان پرسشنامه سبک زندگی را تکمیل کردند که در آن تماس با سوخت خانگی برای پخت و پز و گرما در طول زندگی بررسی شده است. فشار خون و سایر متغیرها نیز به طور منظم اندازه‌گیری شد.

محققین دریافتند افرادی که از گازوئیل یا نفت استفاده می‌کردند:
        با ۶ درصد افزایش در احتمال مرگ و میر در طی ۱۰ سال مواجه بودند.

        با ۱۱ درصد افزایش در احتمال مرگ ناشی از بیماری قلبی عروقی مواجه بودند.

        ۱۴ درصد افزایش احتمال ابتلا به بیماری قلبی ایسکمیک (در اثر لخته) داشتند.

       بر عکس، در کسانی که از گاز طبیعی استفاده می‌کردند در مقایسه با سایر منابع سوخت، ۶ درصد کاهش احتمال ابتلا به مرگ ناشی از بیماری قلبی عروقی داشتند. میتر می‌گوید: «از آنجا که بیماری‌های قلبی عروقی شایع‌ترین علت مرگ در دنیاست مهم است که پزشکان عوامل خطر قابل تغییر بیماری‌های قلبی را از جمله آلودگی هوای خانه بررسی کنند. در این صورت پزشکان می‌توانند به بیماران و جوامع توصیه کنند تا به سمت استفاده از سوخت‌های تمیزتر و کاهش مرگ ناشی از بیماری‌های قلبی عروقی پیش بروند.»

       مرحله بعد، طراحی مطالعه ای است که بتواند ارتباط دوز – پاسخ را بین استفاده از سوخت خانگی و ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی دریابد.
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: