پروژههای انتقال آب در ایران را چگونه ارزیابی می کنید؟
پروژه های انتقال آب باعث توسعه مناطق می شود. باید دانست در اکثر مواقع هم این توسعه چندان با توان بومی و ظرفیت های اکولوژیکی مناطق هماهنگ نیست. این توسعه می تواند در حوزه های کشاورزی تمرکز جمعیت کثیری را به همراه داشته باشد و باعث عدم مدیریت میزان و مصرف آب شود. بر اثر بهره برداری های بیرویه از منابع آبی یک منطقه با کاهش شدید منابع آبی مواجه خواهد بود. برای جبران این نیازها و کمبودهای منابع آبی از پروژه های انتقال آب بین حوزه ای استفاده می شود و به این ترتیب تلاش می شود تا کمبودها از حوزه های آبی دور و نزدیک جبران شود.
کم و کیف راه اندازی این پروژهها را چگونه ارزیابی می کنید؟
پروژه انتقال آب که به بهانه های صنعت و شرب اجرا شده، مشکلات متعددی را به همراه داشته است. در مجموع بارگذاری صنعتی، کشاورزی و منابع، مدیریت اعمال شده نسبت به منابع آبی در آن مناطق با نارساییها و عدم مدیریت همراه است. در واقع عدم توجه به آمایش سرزمین بزرگترین اشتباه در انتقال پروژههای آبی کشور محسوب میشود. وقتی اقدامات بر اساس قدرت و لابیگریهای هر منطقه اعمال شود به نسبت بروز چنین نارساییهایی هم چندان دور از انتظار نیست.
باید دانست که آمایش سرزمین در این زمینه هیچ جایگاه تعیینکنندهای در روند توسعه سرزمین و پروژه انتقال آب ایفا نمیکند. این اقدام معمولا با بهره گیری از منابع آبی زیرزمینی و در بخش کشاورزی با توسعه منابع آبی زیر زمینی(چاه ها) اتفاق میافتد. در یک بازه کمتر از ۳۰ سال در کشور ما بیش از۷۰ درصد از ذخایر آبهای زیر زمینی در منابع آبی در قالب انتقال پروژه های آبی تقسیم شده است که همین امر کشور را به سمت نشست زمین و پدیده فاجعه بار بیابان زایی سوق میدهد. این امر به دلیل رویکردهای نادرست و با بهره برداری های بی رویه بروز کرده است.
درباره اثرات سوء ناشی از پروژهای انتقال آب بیشتر توضیح دهید.
باید دانست که ماجرا به این حد خلاصه نمی شود، بلکه از وقتی
استان های برخوردار با چنین بحرانی به دلیل سوء مدیریت مواجه می شوند به
نسبت به دلیل قدرت کسب کرده به دنبال اعمال پروژه های انتقال آب بین حوزه
ای هم هستند. این در حالی است که این پروژه های انتقال آب بین حوزه ای به
هیچ عنوان به نفع حوزه مقصد و مبدا نیست و سبب بروز خسارتهای محیطزیستی
فراوان می شود. هر یک از این امور مخاطرات جبران ناپذیر فراوانی را به
همراه داشته و باعث برهم خوردن تعادل میزان آب در حوزه مبدا میشود.
در
اکثر مواقع این امور با اعتراضات مردمی، تنش های اجتماعی و قومیتی همراه و
باعث بروز بحرانهای جدی در حوزه مبدا می شود. از سوی دیگر این امور در
دراز مدت به نفع حوزه مقصد نیز نخواهد بود و مشکلات حوزه مقصد را به شکل
طولانی مدت حل نخواهد شد و این انتقال ها توهم مصرف و بارگذاریهای جدید در
حوزه مصرف آب را به همراه دارد.
بی شک به دنبال آن پیامدهایی همچون مهاجرت پذیری افزایش جمعیت، توسعه صنایع و... بروز می کند. برای مثال میتوان فلات مرکزی استان اصفهان را جزو پروژههای انتقال نام برد، آن هم به این دلیل که با وجود اینکه تاکنون سه تا چهار پروژه انتقال آب در چهار- پنج دهه گذشته اعمال شده است، اما همچنان مشکلات و نارسایی های این مناطق به قوت خود باقی است.
در اصل پروژههای انتقال آب توسعه نامتوازن، گسترش صنایع
پرمصرف و افزایش سطح اراضی کشاورزی را به همراه داشته است. اگر در حوزه
مصرف به فکر مدیریت منابع آب بودیم به نسبت امروز چالشهای آبی در کشور به
این شدت وجود نداشت. هم اکنون ۶۰ تا ۶۵ درصد از منابع آبی در بخش کشاورزی
از بین می رود و در بخش کشاورزی بالغ بر۳۵ درصد ضایعات کشاورزی مشاهده می
شود.
یعنی فاصله بین مزرعه تا سفره مردم به دلیل وجود نارسایی ها در مقوله های بسته بندی و توزیع در کشور با هدر رفت محصولات و انرژی همراه است که این امر باعث هدر رفت سالانه رقمی بالغ بر ۲۷ میلیارد متر مکعب یعنی حدود یک سوم میزان آب مصرفی کشور می شود.
این در حالی است که آب شرب شاید کمتر از ۷ درصد منابع آبی کشور را به خود اختصاص داده است و با مدیریت در میزان مصرف آب در بخش کشاورزی در هیچ نقطه این سرزمین مشکل آب شرب نخواهیم داشت. برای مثال هم اکنون پروژه انتقال آب بهشت آباد به کرمان، یزد و اصفهان، بالغ بر ۱۶ هزار میلیارد هزینه به همراه داشته است. این در حالی است که با صرفه جویی۱۰ درصدی در بخش کشاورزی هر یک از این استان ها می توان این میزان آب را تامین کرد و به این ترتیب دیگرخسارتی به حوزه های پایین دست وارد نخواهد شد. باید توجه داشت که پروژه انتقال آب از بهشتآباد به شمال کرمان به عنوان طولانیترین خط لوله آب کشور به طول یک هزار و ۱۰۰کیلومتر و انتقال آب از دریای عمان دو طرح مهم دیگر است. باید دانست که پروژه انتقال آب آشامیدنی از بهشتآباد به کرمان مهمترین و حیاتیترین پروژه و آرزوی ۳۰ ساله مردم کرمان است که ۷۰ درصد از جمعیت استان را پوشش میدهد.
به غیر از اجرای پروژه های انتقال آب، آیا راهکار دیگری برای مدیریت منابع آب وجود دارد؟
بنابر علم روز همه باید به بازچرخانی آب توجه کنند. در کشور نیز باید نیازهای صنعت را از طریق باز چرخانی آب کاهش داد. در ضمن نباید صنایع پر مصرف در بحث آب را در مناطق خشک و فلات مرکزی با بارش کم مستقر کرد، بلکه توسعه صنعتی باید براساس آمایش سرزمین انجام شود و در این زمینه باید صنایع با آب فراوان تنها در مناطق آبی فراوان راهاندازی شوند. باید توجه داشت که در بخش کشاورزی هم مشکلات بسیاری وجود دارد؛ در اصل محصولاتی بدون توجه به شرایط جغرافیایی تولید می شود، برای مثال در فلات مرکزی و حتی خوزستان، هندوانه، سیب زمینی و ... با نیاز آبی فراوان کاشته می شود.
این در حالی است که به دلیل این سهل انگاری در کشت و کار سال گذشته چندین تن سیب زمینی در استان فارس معدوم شد. در کشور ما انبارها و سردخانههای بزرگ و مجهز برای ذخیره محصولات کشاورزی وجود ندارد و به دلیل عدم وجود بازار مصرف آنطورکه باید و شاید توانایی صادرات برای این محصولات به دیگر کشورها وجود ندارد.ارمان