اما عابد ملکی، شهردار جوان منطقه ١٢ شهرداری تهران که به طور مستقیم با پدیده دستفروشی در بازار مواجه است، میگوید مرز و لبه بین حمایت از اقشار آسیبپذیری که دستفروشی میکنند با انجام وظایف قانونی و برخورد با این پدیده اشتباه، بسیار نازک است. یعنی در عین اینکه میدانید افرادی نان خود و خانوادهشان را روزانه با همین دستفروشی به دست میآورند، باید جوابگوی اعتراض کسبه و اصناف و شهروندان هم باشید. فضاهایی که شهرداری برای دستفروشان تعبیه کرده فضاهای دائمی و صددرصد مطلوبی نیستند چراکه شهرداری نمیخواهد این افراد به دستفروشی بهعنوان شغلی نگاه کنند که درآمد خوبی دارد و همیشگی است.
شهردار منطقه ١٢ به طرح «روزبازارها» و «شببازارها» اشاره کرد و گفت: در این طرحها دقیقا همین مرز را دنبال کردیم تا بهعبارتی درآمدی محدود برای این افراد به دست بیاید و درعینحال این افراد هم راضی نباشند و نخواهند در این شرایط باقی بمانند. وی به اجرائینشدن این طرح در همه مناطق شهر تهران اشاره کرد و گفت: اگر این طرح در همه نقاط اجرائی میشد، میتوانستیم بگوییم اصلاحی در شرایط دستفروشی اتفاق میافتد اما متأسفانه اجرائی نشد و دستفروشان همچنان در هر خیابان و معبری جولان میدهند.
ملکی میگوید باوجود شرایط خاصی که در این شبها و روزهای پایان سال بر شهر حاکم است، مأموران دستورالعمل خاصی برای برخورد با دستفروشان ندارند و هیچ دستوری مبنیبر ضربوشتم و گرفتن لوازم فروشنده در دستور کار نیست اما بعضا اتفاقاتی رخ میدهد که منجر به تنش و بروز درگیری بین مأموران و دستفروشان میشود و اوضاع را غیرقابلکنترل میکند.
دستفروشی که همه داشتهاش را برای یک روز تبدیل به جنس میکند، باید تا پایان روز همه آن اجناس را بفروشد، در غیر این صورت برای روزی خود و خانواده و خرید کالای روز بعد پولی ندارد. این بیپولی و فقر شرایطی را به او تلقین میکند که شاید هیچیک از ما آن را تجربه نکرده باشیم و همین اجبار است که باعث رفتارهای هیجانی و دور از ذهنی همچون آتشزدن خود یا پرتکردن خود جلو قطار و... میشود. اگرچه مأموران شهرداری و نیروی انتظامی در برخورد با دستفروشان اشتباهاتی دارند، اما تا کجا میتوان همهچیز را به گردن این اشتباهات انداخت؟ قطعا پدیده دستفروشی را نمیتوان یکشبه و در یک دوره کوتاه برطرف کرد اما میتوان فارغ از منافع دو طرف برای نوع برخورد با این پدیده، راهکاری اندیشید.شرق