کد خبر: ۹۷۴۲۷
تاریخ انتشار: ۰۲:۳۰ - ۲۶ بهمن ۱۳۹۴ - 2016February 15
شفا آنلاین>سلامت>تغذیه> فراورده‌های سلامت‌محور یکی از عمده کالاهایی است که به‌خاطر تاثیر مستقیم بر سلامتی مردم از اهمیت بالایی برخوردار است و به همین منظور نیازمند نظارت بیشتری از طرف مسئولین مربوطه است.
به گزارش شفا آنلاین،به نقل از سپید در این بین محصولات آسیب‌رسان به سلامت نیز وجود دارد که مسئولین باید سعی کنند تا با فرهنگ‌سازی مداوم مصرف، این محصولات را به حداقل برساند. علی‌رغم تلاش‌های بسیار، از آنجا که رونق و تجارت گسترده این محصولات را نمی‌توان نادیده گرفت، تقابل تبلیغات صدا و سیما را با تلاش برای فرهنگ‌سازی و عدم استفاده از آنها شاهد هستیم.

       از طرفی طبق اعلام سازمان غذا و دارو سیگار، نوشابه، پفک، چیپس و .... آسیب‌رسان است و از طرفی مهر تایید سازمان غذا و دارو خیلی بزرگ روی بسیاری از این محصولات درج شده است. سازمان غذا و دارو نیز ادعا می‌کند هر محصولی که مهر تایید دارد، قابلیت مصرف هم دارد.

       مدیرکل آزمایشگاه‌های مرجع سازمان غذا و دارو در این مورد نظری متفاوت دارد. «حسین رستگار» با تایید این موضوع که هر فراورده‌ای که مهر سازمان غذا و دارو را داشته باشد، مورد تایید این سازمان است، می‌گوید: «اینها فراورده‌هایی هستند که استانداردها و ضوابط فنی بهداشتی سازمان غذا و دارو را پاس کرده‌اند.» در واقع زمانی که شرکت یا کارخانه‌ای استانداردها، ضوابط و خط‌کش‌های مشخص شده سازمان را رعایت کند، می‌تواند اقدام به تولید کند.

نکته اینجا است که در این میان، برخی فراورده‌ها مانند انواع لبنیات مفید هستند ولی برخی دیگر چون چیپس و پفک کالاهای آسیب‌رسان به سلامت هستند. رستگار معتقد است اینها فراورده‌هایی هستند که در همه دنیا وجود دارد و اگر جلوی آنها گرفته شود تمامی آنها به صورت قاچاق وارد می‌شود.» ناگفته پیدا است که فراورده‌هایی که به صورت غیر قانونی وارد می‌شود، از استاندارد و رعایت کیفی محصول اطلاعاتی در دست نیست. یعنی هیچ کنترل و نظارتی روی آن صورت نمی‌گیرد.

       مدیرکل آزمایشگاه‌های مرجع سازمان غذا و دارو با مثال زدن سیگار می‌گوید: «مثلا مگر می‌شود جلوی سیگار را گرفت؟ سیگار مگر محصول آسیب‌رسان نیست؟ ما به همین محصول آسیب‌رسان برای تولید مجوز می‌دهیم.» قابل ذکر است که درصد بالایی از مصرف سیگار کشور نیز به صورت قاچاق وارد کشور می‌شود و به اعتقاد رستگار اگر میزان مصرف واردات را بتوان کنترل و روی آن نظارت کرد، بهتر از این است که جلوی آن گرفته شود و همه سیگارها به صورت قاچاق وارد کشور شود.

       نیاز به فرهنگ‌سازی و گوشزدهای مداوم است که به مردم یادآور شود تا جایی که می‌توانند این محصولات را به‌صورت تفننی استفاده کنند. خوب است که مصرف آنها عادت نشود. این موارد اعلام می‌شود که با وجود دارا بودن برچسب تغذیه‌ای، این محصولات سلامت‌محور نیستند. به گفته رستگار اجبار شده است که تا پایان سال آینده، تمامی محصولات برچسب‌گذاری شوند و در هنگام استفاده دقت به این برچسب‌ها بسیار مفید است. وی توضیح می‌دهد: «مثلا محصولی که هر سه چراغش قرمز است یعنی چربی و نمک و قند بالایی دارد؛ مردم باید بدانند که با خوردن این محصولات در آینده دچار بیماری‌های غیرواگیری چون دیابت و بیماری‌های قلبی عروقی می‌شوند و همین امر باعث می‌شود آمار بیماری‌های غیرواگیر در کشور بالا رود.»

       رستگار به تبلیغات این محصولات اشاره می‌کند و در ادامه می‌گوید: «به نظر من اگر بر محصولات آسیب‌رسان عوارض قرار دهند بهتر از جلوگیری از تولید یا تبلیغ آنها جواب می‌دهد. باید آنقدر عوارض روی این محصولات بالا باشد که تولید یا عرضه آنها به صرفه نباشد.»

       وی معتقد است بهترین راهکار این است که پول عوارض بسته شده این محصولات را به سمت کاهش قیمت لبنیات بفرستیم. «باید قیمت کالاهای مفید مثل لبنیات و گوشت را که مورد نیاز مردم و کالاهایی مفید است کاهش دهیم و پول آنها را از کالاهای آسیب‌رسان بگیریم. این فضایی است که وجود دارد و می‌توان از آن استفاده کرد و با پا گذاشتن در این فضا می‌توان جلوی پیشرفت محصولات آسیب‌رسان را نیز گرفت.»

       «احمد کوشا، معاون فنی معاون بهداشت وزیر بهداشت و مدیر مرکز بیماری‌های غیرواگیر» نیز معتقد است که سیگار باید منع و حذف شود. اما مصرف مثلا بسیکوییت در حد معمول آسیب‌رسان نیست. اگر مصرف آن زیاد باشد، آسیب‌رسان است. کوشا عوارض تعیین‌ شده را نسبی می‌داند. مثلا کره به خاطر بالابودن درصد چربی، اگر زیاد مصرف شود، آسیب‌رسان خواهد بود. لذا باید قیمت را به شکلی بالا برد و عوارض را در حدی در نظر گرفت که مصرف آن کمتر و محدود شود. به همین دلیل این مواد فی‌نفسه و از نظر فرایند تولید، مورد تایید سازمان غذا و دارو هستند، مبنی‌بر اینکه سالم هستند. اما استفاده بیش از حد آنها می‌تواند آسیب‌رسان باشد.

       کوشا توضیح می‌دهد: «استفاده منطقی و به اندازه ممکن است آسیب‌رسان نباشد. مثلا روغن اگر به میزان زیاد استفاده شود، آسیب‌رسان خواهد بود. بنابراین بر روی اقلامی که روغن زیاد دارند، عوارض بیشتری بسته می‌شود تا مصرف آن محدودتر شود. محدودیت در مصرف این مواد نیز با مکانیسم تعیین عوارض قابل انجام است.»

       در واقع فراورده‌های غذایی آسیب‌رسان مطلق نیستند. بلکه به صورت نسبی آسیب‌زا هستند و سعی می‌شود با بستن عوارض، مصرف آن را کنترل کرد تا به قوت غالب افراد تبدیل نشود.


نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: