در گزارشی که در روز جمعه 29 ژانویه در مجله لنست منتشر شد، بر توصیه سازمان بهداشت جهانی بر تغذیه با شیر مادر تا شش ماهگی و سپس تغذیه به همراه مکمل غذایی تا دو سالگی در کودکان تاکید شد.
به عقیده سزار ویکتورا از دانشگاه فدرال پلوتاس در برزیل و رییس تیم تحقیقاتی این مطالعات، واقعیت این است که گاهی اوقات تصور می شود که تغذیه با شیر مادر یک مشکل در کشورهای در حال توسعه هست.
در حالیکه این نظر اشتباه است که تنها مزایای تغذیه با شیر مادر در کشورهای فقیر وجود دارد.
ویکتورا در این باره گفت: نتایج تحقیقات ما به وضوح نشان می دهد که تغذیه با شیرمادر موجب صرفه جویی در هزینه در هر دو کشور های فقیر و ثروتمند است.
تغذیه با شیر مادر یک پنجم از کودکان در کشورهای ثروتمند
در سطح جهانی، تغذیه نوزادان با شیر مادر بر اساس عوامل فرهنگی شکل می گیرد. به طور کلی، بر اساس مطالعات صورت گرفته، کمی بیش از یک پنجم از نوزادان با شیر مادر تا حدود 12 ماهگی در کشورهایی با درآمد بالا تغذیه می شوند، در حالیکه در اکثر کشورهایی با درآمد کمتر و یا فقیر این میزان بیشتر است.
در این کشورها، یک سوم از کودکان تا شش ماهگی با شیر مادر تغذیه می شوند، در کشورهایی با درآمد کمتر ، چهار کودک از ده کودک پس از بیست ماهگی با شیر مادر تغذیه می شوند و در کشورهای فقیر این نرخ هشت بر روی ده کودک است.
درصد تغذیه کودکان با شیر مادر تا حداقل 12 ماهگی
اینفوگرافیک بالا تصویر کلی از یک نابرابری را نشان می دهد؛ اگر دقت کنید در بین کشورهای ثروتمند، نرخ تغذیه با شیر مادر در کودکان یک ساله، در انگلستان ( 0.5 درصد)، ایرلند (2 درصد) و دانمارک (3 درصد) بسیار کم است. در حالیکه این نرخ در سایر کشورهای ثروتمند مانند ژاپن (60 درصد)، نروژ (35 درصد)، فنلاند (34 درصد)، امریکا (27 درصد) است.
اطلاعات وارد شده توسط محققان نشان می دهد که در کشورهای فقیر، خطر مرگ و میر در شش ماهه اول زندگی نوزادان، هشت برابر با تغذیه شیر مادر کمتر می شود.
شیرمادر به طور خاص، نیمی از اسهال و یک سوم از عفونت های تنفسی را بین کودکان کاهش می دهد. در کشورهای ثروتمند با وجود نرخ پایین مرگ و میر نوزادان ، نگرانی کم نیست. زیرا تغذیه با شیر مادر 36 درصد خطر ابتلا به سندرم مرگ ناگهانی در نوزادان و 58 درصد از بیماری از دست دادن مخاط روده را که گاهی همراه با موارد مرگ نیز بوده است، کاهش می دهد.
همچنین سلامت کودکان نیز بیشتر خواهد بود. این احتمال وجود دارد که شیر مادر در برابر اضافه وزن و چاقی و همچنین در برابر دیابت نیز موثر خواهد بود.
از سوی دیگر محققان در این تحقیق اعلام کردند که نرخ مرگ و میر ناشی از سرطان سینه و تخمدان در بین مادرانی که کودکان خود را با شیر خود تغذیه کرده اند 20000 مورد به نسبت سایر مادران کمتر است.
در این گزارش به جنبه اقتصادی این موضوع نیز پرداخته شده است. به عنوان مثال، در ایالات متحده امریکا، پوشش 90 درصدی نرخ تغذیه با شیر مادر برای کودکان زیر شش ماه می تواند تا حدود دو و نیم میلیارد دلار صرفه جویی اقتصادی در بخش سلامت و بهداشت این کشور در کاهش بیماریها را به همراه داشته باشد.
این مطالعه همچنین به بازار شیرهای خشک جایگزین شیر مادر و تجهیزات جانبی آن نیز اشاره می کند. در سال 2014، چرخش مالی این بازار نزدیک به 45 میلیارد دلار برآورد شده بود و در سال 2019 این رقم به 70 میلیارد دلار خواهد رسید.
به نظر دکتر نایجل رولینز از سازمان بهداشت جهانی، یک مشکل مهم این است که اشباع در بازارهای کشورهای ثروتمند، باعث ایجاد فشار بر ظهور تولیدکنندگان جدید شده است.
سیاست این تجارت، تهاجمی است؛ یعنی تلاشهایی برای تضعیف نرخ تغذیه با شیر مادر می شود، یعنی کم کردن هزینه خانوارها در تهیه تعذیه جایگزین شیر مادر برای نوزادان.
همچنین محققین توصیه می کنند که سیستم تغذیه با شیر مادر در تمامی سطوح خانواده، جامعه، محل کار و دولت مورد تاکید قرار گیرد و به این مبحث بعنوان یکی از اهداف توسعه پایدار نگاه شود.