دكتر احمد رهنماي چيت ساز با اعلام اين مطلب به خبرنگار شفاآنلاين گفت: مشكلاتي نظير بحث بيمه ها ، داروخانه هاي دولتي ، افزايش ماليات و كاهش سود دارويي و غيره بازار دارو در كشور را دچار آشفتگي كرده است.
وی افزود :گاهي شاهد اين هستيم كه دارويي به كشور وارد مي شود اما پس از چند ماه به دلايل مختلف از جمله اختلاف با وزارت بهداشت بر سر قيمت گذاري ، تخصيص نيافتن ارز، مشكلات شركت وارد كننده، اختلاف با كارخانه سازنده و يا دلايل ديگر همانند اينكه وزارت بهداشت ضرورت ورود دارو را منتفي بداند ناگهان واردات آن دارو به كشور قطع و دارو ناياب مي شود.
این داروساز خاطرنشان کرد :متاسفانه همين امر باعث سردرگمي بيماران مي شود و از آنجا كه بيشتر بيماران نيز ديگر حاضر نيستند از نوع مشابه داخلي و يا حتي خارجي آن دارو با برند ديگري استفاده كنند پس درنهایت موجب نارضايتي مردم مي شود.
وي در ادامه پايين بودن قيمت دارو در كشور را از ديگر مشكلات موجود خواند وگفت: قيمت دارودر ايران به نسبت كشورهاي ديگر بسيار پايين تر است. در حال حاضر مقدار كل دارويي كه ما مصرف مي كنيم چه داخلي چه خارجي حدود 12 ميليارد دلار است اما در تركيه 20 ميليارد دلاراست.
به گفته دکتر چیت ساز ،از سوي ديگر موضوع بيمه ها نيز مشكل ديگري است كه گريبان دارو را گرفته است. متاسفانه به عناوين مختلف بيمه ها حاضر به پوشش دادن داروهاي جديد نيستند. به طور معمول نیز حدود يك سال طول مي كشد تا داروي جديدي كه وارد كشور مي شود تحت پوشش بيمه قرار گيرد. ضمن اينكه در حال حاضر بيمه ها تنها 30 درصد هزينه را مي پردازند و 70 درصد پول دارو از جيب مردم هزينه مي شود. همين مسایل نیز باعث شده دفترچه های بيمه اعتبار و خاصيت وجودي خود را از دست بدهد.
دكتر چيت ساز مشكل بعدي را پرداخت دير هنگام بيمه ها دانست و گفت: بيمه حداقل سه ماه يكبار پول ما را پرداخت مي كنند. از سوي ديگر داروخانه هاي دولتي هم مشكل ساز شده اند. چرا كه در حال حاضر حدود 330 داروخانه دولتي در كشور داريم كه 50 درصد داروهايي كه توليد مي شود به آنها تعلق مي گيرد . 50 درصد بقيه نیز به داروخانه هاي خصوصي كه تعدادشان در ايران حدود 12 هزار داروخانه است. بنابراين در ايران بخش خصوصي روز به روز ضعيف تر مي شود و مالياتش نيز هر روز افزايش مي يابد که اين واقعا كمر شكن است.
اين دكتر داروساز همچنين از سود ناچيزي كه به داروخانه ها تعلق مي گيرد ابراز نارضايتي كرد و گفت: براي داروهاي ايراني 7/16 درصد و داروهاي خارجي 10 درصد سود به داروخانه ميرسد. حتي ممكن است براي يك دارو زير 10 درصد هم باشد. بدتر از اين وضعيت داروخانه هاي بيمارستاني است كه مجبور هستند براي دارويي كه با 3 درصد سود مي خرند ، 5 تا 7 درصد به بيمارستان سود بدهند و اين به خاطر قرار دادي است كه با بيمارستان دارند و بايد 7 درصد از فروش روزانه شان را به بيمارستان بدهند.
دكتر چيت ساز با اشاره به مشكلات دارو در كشور از مسوولان خواست با توجه و عزم جدي موجود درزمینه حل مشکلات نظام سلامت به این مسایل نیز توجه جدی كنند.