کد خبر: ۳۵۴۰۹۷
تاریخ انتشار: ۱۵:۰۰ - ۲۵ آذر ۱۴۰۳ - 2024December 15
سهیلا جلودارزاده
در استفاده از فضای مجازی نیازمند رصد و مراقبت‌های هوشیارانه و از پشت صحنه نیز هستیم تا برخی سایت‌ها و گروه‌ها امکان ایجاد ناهنجاری‌های اجتماعی و استفاده نادرست از این رسانه‌ها را نداشته باشند.
شفاآنلاین:جامعه> هر پدیده می‌تواند مصارف مثبت یا منفی داشته باشد. در اوایل حکومت جمهوری اسلامی استفاده از ویدئو جرم محسوب می‌شد، اما گذر زمان ثابت کرد که ویدئو که برخی معتقد بودند که بنیان خانواده را هدف گرفته! و باعث فحشا و بی بندوباری است، چقدر مفید بود، در شرایطی که امروزه از ویدئو به عنوان دستگاه نوستالژی و مفید یاد می کنند. در این شرایط بازهم سرنوشت تابویی به نام ویدئو در حال تکرار است و شاهد این موضوع هستیم که مرغ دلواپسان یک پا دارد و فضای مجازی را برخلاف مصلحت کشور می‌دانند و مانند «دشمن» آن را برای مردم شرح می‌دهند که چطور بر زندگی مردم تاثیر منفی گذاشته است. اما باور دارم که با اجبار نمی‌توان با مردم رفتار کرد و این کار سبب ایجاد جاذبه‌های بیشتر برای یک پدیده می‌شود. اگر رسانه‌ای آزاد باشد و مردم مزایا و معایب نحوه استفاده از آن را از نظر فرهنگی ‌بدانند، در این صورت آن را در زمینه‌های مثبت استفاده می‌کنند. در ارتباط با مساله اینترنت مجلس و دلواپسان باید از تجربه دیروز درس بگیرد و بدانیم اگر از آن به عنوان یک تابو استفاده نکنیم این مساله خود سبب جاذبه بیشتر این فناوری برای مردم خواهد شد بلکه اگر به عنوان یک پدیده اجتماعی در ارتباط با نحوه استفاده از آن را به مردم از طریق صدا و سیما آگاهی لازم را بدهیم دیگر ضد ارزش معرفی نمی‌شود و به نحو احسن و درست از آن استفاده می‌شود. البته در استفاده از فضای مجازی نیازمند رصد و مراقبت‌های هوشیارانه و از پشت صحنه نیز هستیم تا برخی سایت‌ها و گروه‌ها امکان ایجاد ناهنجاری‌های اجتماعی و استفاده نادرست از این رسانه‌ها را نداشته باشند. همان‌طور که شاهد بودیم که همین فضای مجازی سبب شد که علم را از حالت طبقاتی و انحصاری خارج شود و دسترسی به اطلاعات را به عنوان یکی از رموز موفقیت هر انسان تسهیل نماید. استفاده از این فضا به ویژه برای بانوان مثمرثمرتر است، زیرا آنها به دلیل عدم مشارکت اجتماعی از علم روز دنیا به دور می‌ماندند و قادر به کسب آسان اطلاعات نیستند. ذهن کاوشگر زنان و صبر بیشتر آنها نسبت به مردان سبب استفاده از این اطلاعات به منظور کسب موفقیت برای آنها می‌شود. زمینه بازاریابی و دسترسی به امکانات و اطلاعاتی که در حالت عادی امکان دسترسی به آنها وجود نداشت از دیگر امکاناتی است که فضای مجازی در اختیار افراد قرار می‌دهد.
از سوی دیگر فضای ‌مجازی قادر به پر کردن تنهایی‌ زنان است، آنها دوستی‌های خوبی با یکدیگر از این طریق دارند، اتحادیه زنان را تشکیل می‌دهند و برای حل مشکلات دچار هم افزایی شده و به یکدیگر یاری می‌رسانند. در هر صورت هر وسیله ارتباطی جنبه‌های مثبت و منفی استفاده دارند. هر فرد اگر بداند با تعداد زیادی از افراد هم فکر و عقیده است باعث اعتماد به نفس او و سبب به اشتراک‌گذاری و توزیع انرژی‌های زنانه می‌شود. باتوجه به مشکلات امروز زنان در جامعه که اکثرا جنبه قانونی و فرهنگی دارند، حرکات فرهنگی و کمپین‌های مجازی می‌توانند آنها را از بین ببرند. اشتراک گذاری دانش و آگاهی یا برطرف کردن نیاز افراد و کمک‌رسانی به یکدیگر از دیگر فواید فضای‌مجازی است. در شهرهای بزرگ برقرای ارتباط با یکدیگر مشکل است، اما می‌توان اطلاعات را از طریق گروه‌های مجازی بین افراد رد و بدل کرد. در واقع هر کسی به سهم خود فعال شده و کمک‌های لازم را برای افراد نیازمند جمع‌آوری می‌کند. فضای مجازی بسترساز بسیاری زمینه‌های‌ خوب برای کمک‌رسانی به افراد است و می‌توان برای رفع مشکلات احتمالی از آنها استفاده کرد. در بسیاری از موارد نیازهای درمانی افراد پاسخگویی می‌شود، مثلا زنان گروه‌های طب سنتی به وجود می‌آورند. در این صورت زمان آنها به گونه ای مثبت پر خواهد شد و به نیاز خیرخواهی عمومی در وجود خودشان نیز پاسخ می‌دهند. در واقع اگر هر فرد در طول روز یک کار مثبت انجام دهد سبب مسررت خاطر او می‌شود و افق دید جدیدی برای انسان ایجاد می‌کند. این فضا برای انجام اقدامات خیر و ترویج خیرخواهی عمومی و اخلاق همیشه منبع مهر و محبت عمومی مردم بوده است. بنابراین باید به سبک قرن بیست و یکم از فضای مجازی استفاده کرد تا نگذاریم این سرمایه مجازی و بشری که مثل خورشید در جامعه ایجاد مهر، محبت و حیات روحی و معنوی کرده از بین برود و احساسات انسان دوستانه را از جامعه به فضای مجازی منتقل کنیم. فضای مجازی در حفظ گروه‌های زنانه به میزان زیادی تاثیرگذار است، به عنوان مثال دانش‌آموزان یک دبیرستان دخترانه که در دهه ۶۰ با یکدیگر همکلاس بودند دوستی‌ خود را از این طریق حفظ می‌کنند و در ماه یا هفته یک بار گرد هم می‌آیند. بنابراین این فضا در حفظ تجمعات فیزیکی و حقیقی نیز موثر است و افراد گروه از این طریق همبستگی خود را اعلام می‌کنند و و هرکس دوست خود را پیدا می‌کند. گروه های مختلفی از زنان بیرون از محیط‌مجازی یکدیگر را می‌بینند یا یکی از اعضای گروه‌های خانوادگی هر چند وقت یکبار پیشگام گردهمایی می‌شود. در واقع این فضا آنها را هر روز از حال یکدیگر مطلع نگه می‌دارد. البته گاهی روابط در این فضا جنبه چشم و هم چشمی نیز پیدا می‌کند، به عنوان مثال زنان عکس‌هایی را در گروه به اشتراک می‌گذارند که جنبه فخرفروشی به یکدیگر دارند که نیاز است افراد به منظور صمیمیت بیشتر روابط و خیررسانی به یکدیگر از انجام این حرکات خودداری کنند. این فضا می‌تواند احساسات افراد را برای دیدن یکدیگر تحریک کند و به آنها انگیزه دیگر حضوری و در معیت یکدیگر بودن را بدهد. در نهایت باید گفت استفاده درست افراد از این فضا به میزان توسعه‌یافتگی شخصیتی آنها بستگی دارد.
*نماینده و عضو سابق کمیسیون‌اجتماعی مجلس دهم
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: