کد خبر: ۹۲۷۸۵
تاریخ انتشار: ۱۴:۰۶ - ۱۹ دی ۱۳۹۴ - 2016January 09
شفا آنلاین>سلامت> قائم‌مقام کل وزیر بهداشت گفته 12 سال است که وزارت بهداشت تصمیم دارد پزشکان عمومی مهم‌ترین نقش در نظام سلامت را ایفا کنند، درحالی‌که اخیرا مراجعه مردم به پزشکان متخصص نسبت به پزشکان عمومی افزایش‌یافته است.
  به گزارش شفا آنلاین، به نقل از سپید اولین همایش سراسری پزشکان خانواده میزبان مهمانی دردآشنا بود که به‌جای ارائه آمار از پیشرفت‌های اخیر، تلاش کرد مهم‌ترین دغدغه‌های پزشکان عمومی و موانع پیش روی پزشک خانواده را تحلیل کند.

       ایرج حریرچی نسبت به بی‌توجهی در تخصیص منابع مالی به حوزه سلامت گله کرد و از تمام اعضای خانواده سلامت خواست که برای ارتقای جایگاه صنف خود به دنبال پیشرفت نظام سلامت باشند.

       سخنگوی وزارت بهداشت بیان کرد:«معتقدیم پزشکان عمومی باید رکن اصلی ارائه خدمات باشند. در مورد نظام نهادینه‌سازی کمتر از پزشک خانواده بحث شده است درحالی‌که این موضوع مهم‌تر است.» سخنگوی وزارت بهداشت درمورد جایگاه ایران در منطقه براساس شاخص‌های بهداشتی و درمانی گفت: «در میان 22 کشور منطقه رتبه‌ای بین یازدهم تا شانزدهم را داریم که باید از این موضوع ناراحت باشیم. از سوی دیگر ایران از نظر حجم اقتصاد رتبه 17 تا 18 جهان را کسب کرده اما سرانه بهداشت و درمان ما رتبه هشتاد و هشتم را دارد.

 همه می‌دانیم که نسبت به 40 سال پیش پیشرفت زیادی کردیم اما کشورهای دیگر هم پیشرفت کرده‌اند. از بین 190 کشور ازلحاظ شاخص‌های عدالت در سلامت نیز رتبه ما بین 90 تا 105 است.»

       به گفته حریرچی چندسال قبل حدود 16/7 درصد مردم ایران بعد از گذشت حدود 33 سال از انقلاب بیمه نبودند. همچنین در تهران، ‌کرج و قم که مرکزی‌ترین نقاط کشور هستند 23 تا 25 درصد مردم تحت پوشش بیمه نبودند و در برخی از مناطق شهری نیز 17 درصد مردم بعد از یک‌بار بستری فقیر می‌شدند. برای اینکه وضعیت فعلی را بهبود دهیم باید سیاست‌های ابلاغی و مدل سازمان بهداشت جهانی را انجام بدهیم.»

زمان اجرای برنامه‌ها فرارسیده است
       وی در بخش دیگری از سخنانش به اسناد بالادستی اشاره و عنوان کرد: «براساس سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری موظفیم ازلحاظ شاخص‌های بهداشتی و درمانی کشور اول منطقه باشیم. میزان پولی که دولت به نظام سلامت می‌دهد باید از میانگین منطقه بیشتر باشد، نظام ارجاع باید راه‌اندازی شود و خدمات در دسترس مردم هم بیشتر شود. امروز زمان اجرایی کردن این سیاست‌ها است نه نظریه‌پردازی.»

       سخنگوی وزارت بهداشت از تداوم استفاده از نظام پرداخت free for service انتقاد کرد و گفت:«این روش در بیشتر کشورهای دنیا منسوخ‌شده است. یکی از اصلی ترین علل مشکلات کنونی بهداشت و درمان کشور همین نوع از نظام پرداخت است. متاسفانه جامعه پزشکی هم دانسته یا ندانسته آن را تبلیغ می‌کند اما بیشترین آسیب به خودشان وارد می‌شود.»

سهم ناچیز بیمه و وزارت بهداشت در نظام سلامت
       به گفته حریرچی مراجعه به متخصص در همین بازار آزاد طی این 12 سال 8/1 برابر و مراجعه به پزشک عمومی 1.2 برابر شده است همچنین هر ایرانی به‌طور متوسط 2/83 بار در سال به متخصص و 2/62 بار به پزشک عمومی مراجعه می‌کند.

       وی در همین زمینه ادامه داد: «این اولین بار است که در دو سال متنهی به سال 93مراجعه به متخصص از پزشک عمومی بیشتر شده است. خصوصیت بازار آزاد عامل این موضوع است و اگر این نظام ادامه پیدا کند، بیشتر هم می‌شود.»

بقیه پزشکان عمومی کجا هستند؟
       حریرچی در شرح اطلاعات آماری پزشکان عمومی شاغل و فعال گفت: «در حال حاضر در تمام کشور حدود 11 هزار و 800 نفر پزشک عمومی داریم که با بیمه به‌طور مستقیم قرارداد دارند. 6000 پزشک عمومی مستقر در شبکه مراقبت‌های اولیه داریم. از سال 62 تاکنون سالیانه 3 تا 5 هزار خروجی پزشک عمومی داشته‌ایم اما بقیه این پزشکان کجا هستند؟ برخی از این افراد از کشور خارج شدند، برخی متخصص شدند برخی هم شغل خود را تغییر دادند.

 بنابراین ما نتوانستیم پزشکان عمومی را در نقش اصلی خود قرار دهیم. اگر این سیستم ادامه پیدا کند وضع به همین منوال پیش می‌رود.» حریرچی درمورد آمار و علت عدم مراجعه مردم به پزشکان عمومی گفت:‌ «63 درصد از کسانی که به پزشک عمومی مراجعه نکرده‌اند علت آن را هزینه بالا عنوان کرده‌اند و 58 درصد نیز خوددرمانی کردند. در حال حاضر 80 درصد خدمت سرپایی را بخش خصوصی ارائه می‌کند. آمارها نشان می‌دهد که 50 درصد مردم توان پرداخت هزینه‌های خدمات سرپایی و 80 درصد نیز توان پرداخت خدمات بستری را ندارند.
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: