وی با اشاره به اینکه پژوهشهای دانشگاه به دو بخش تقسیم میشود، گفت: یک بخش که با حمایت دانشگاه انجام میشود؛ برای اینکه همکاران هیات علمی ما بتوانند به فعالیت پژوهشی بپردازند و دانشجویان تحصیلات تکمیلی را مطابق استاندارهای بینالمللی آموزش دهند، سالیانه براساس ارزشیابیهایی که به عمل میآوریم، اعتباری متناسب با ارزیابیها اختصاص میدهیم و این بخش از اعتبارات که در اختیار استاد برای هزینهکرد در آزمایشگاههای تحقیقاتی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی قرار میگیرد. اما در مقابل تعدادی از همکاران ما علاوه بر اینکه از این اعتبار بهرهمند میشوند، در صدد برقراری ارتباط با صنایع نیز هستند.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه علم و صنعت اضافه کرد: تعدادی از همکاران با توجه به تخصص و شناختی که از صنایع دارند، مستقل از شرایط سخت کشور در سالیان اخیر کماکان توانستند؛ ارتباط خودشان را با صنایع حفظ کنند و طبیعتا قراردادهای صنعتی داشتند و این قراردادها منجر به حل مشکلات صنایع شدهاست.
محمدی ادامه داد: به طور مثال در حال حاضر در حوزه صنایع دفاعی قراردادهای قابل توجهی داریم و دانشگاه چند طرح کلان دارد؛ ما در دو طرح همکار و در ۶ طرح، مجری هستیم؛ به طور مثال یکی از این طرحها «شبکههای عصبی» برای حل مشکل بیماریهای ضایعه نخاعی است. دیگری طرحی برای قطارهای پر سرعت است. این طرحها با هدف حل مشکل کشور تعریف شدند، ولی اینکه در چه مرحله هستند؛ توسط وزارت علوم ارزیابی میشود که آیا اعتباری که تخصیص داده به درستی هزینه شده یا خیر؟ آیا دستاوردهای فنی قابل ارائه دارند یا خیر؟
وی بیان کرد: در حال حاضر ما با تعاملی که با مدیران طرحها داریم، درحال تهیه گزارشات لازم در حوزه نظر مالی و فنی هستیم و آمادهایم که گزارشات را به وزارت علوم ارائه کنیم؛ مثلا در طرح ضایعه نخاعی پیشرفت خوبی داشتیم. بعضیها طرحها در مرحله اولیه است و مابقی منتظر اعلام گزارش نهایی است.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه علم و صنعت با اشاره به اینکه تعدادی از همکاران ما توانستند؛ ارتباط خودشان را برای حل مشکل صنعت حفظ کنند، عنوان کرد: با توجه به مشکلاتی که در سالیان اخیر داشتیم و کماکان با توجه به اینکه دستگاهها مشکلات مالی دارند و از طرفی برخی سیاستگذاریها مسیر پژوهش را در دستگاههای اجرایی دچار خلل و تغییر کرده که این مسائل باعث شد؛ بخش عمدهای از همکاران ارتباطشان با صنایع مثل گذشته برقرار نباشد.
محمدی در ادامه خاطرنشان کرد: درصدد این هستیم؛ راههایی را برای برقراری ارتباط با صنایع پیش پای خودمان بگذاریم و راههای جدید را تست کنیم؛ اما انتظارمان هم از دستگاهها این است که خودشان را ملزم بدانند و اعتبارهای لازم را به پژوهش اختصاص دهند. براساس دستورالعمل هیات وزیران دستگاهها موظف هستند، یک دهم درصد اعتبارشان را در اختیار دانشگاه و مراکز پژوهشی بگذارند؛ اگرچه در طول سالهای گذشته این اعتبار به طور کامل تخصیص داده نشد، ولی به هرحال اگر هم ۲۵ صدم درصداختصاص پیدا میکرد، اتفاق خوبی میافتد و پژوهشهای خوبی تعریف میشد.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه علم و صنعت ادامه داد: این موضع باعث شده در طول چند سال گذشته برخی دستگاها به دنبال انجام پژوهش به وسیله خودشان باشند، این خود موازیکاری با دانشگاه است. اگر عارضهیابی شود؛ متوجه خواهیم شد که تغییر در سیاستگذاریها چه لطمهای به پژوهش دانشگاه زده شده است. در صورتی که به دستورالعملهایی که ارتباط صنعت و دانشگاه را تسهیل میکند بازگردیم، میتوانیم منتظر روزهای خوبی باشیم.
وی افزود: قرارداد طرحهای پژوهشی عمدتا از طریق اعضای هیات علمی و دانشگاه منعقد میشود، اما در طول سالیان گذشته یک سری حمایتهای تشویقی برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی وجود داشته، که دستگاههای اجرایی و وزارتخانهها قراردادهای سه جانبه میبستند که البته از نظر ریالی اعتبار کمی است و صرفا بخشی از هزینه دانشجو را تامین میکند. البته منظور ما از ارتباط با صنعت این طرحها نیست؛ منظور تعریف یک پروژه و مساله و شرح خدمات یک پروژه که ما انتظار داشته باشیم، عضو هیات علمی با بکارگیری ظرفیتها در دانشگاه در صدد حل مساله و تامین نیاز باشد.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه علم و صنعت با تاکید بر اینکه ما در همه زمینهها برای اینکه متناسب با شرایط روز در حوزه علوم انسانی و فنی مهندسی نیاز به پژوهش داریم، گفت: ما در همه حال باید درصدد تعریف پروژهای جدید باشیم؛ در حال حاضر بحث محیط زیست و آب در کشور از جمله مسائلی است که نیاز به پژوهش در آنها احساس میشود.
وی همچنین در پاسخ به سوال دیگر مبنی بر اینکه دانشگاه علم و صنعت چند درصد از نخبگان کشور را به خود اختصاص داده است؟ گفت: بنیاد ملی نخبگان یک تعریف برای خود دارد؛ این تعریف ضمن اینکه برای این مجموعه معتبر است، شاید خیلی جاها در مجموعههای علمی این تعریف را نمیپذیرند؛ تعریف نخبگان از نظر مجامع بین المللی این است که اگر کسی در درصد بالای محققان روز دنیا قرار بگیرد، نخبه علمی گفته میشود. ما در دانشگاه خودمان سال گذشته ۵ نخبه داشتیم که در رشته خودشان جزو یک درصد برتر دنیا از نظر ارجاعات هستند. این گزارشی است که امسال بیرون آمده است.