کد خبر: ۸۱۶۱۵
تاریخ انتشار: ۱۰:۳۸ - ۲۳ مهر ۱۳۹۴ - 2015October 15
توسط پژوهشگران تربیت مدرس انجام شد؛
شفاآنلاین:سلامت> پژوهشگران دانشگاه تربیت مدرس نمونه های آزمایشگاهی زیست حسگری را طراحی کرده اند که امکان تشخیص زودهنگام عوامل مرتبط با سرطان خون را در نمونه مورد آزمایش به صورت چشمی مهیا می کند.
به گزارش شفاآنلاین : طاهره توحیدی مقدم ازپژوهشگران این طرح، گفت: براساس نتایج به دست آمده به کمک زیست حسگر طراحی شده در این طرح، حضور پروتئین لیزوزیم در نمونه مورد آزمایش به صورت چشمی قابل تشخیص است.
وی گفت: این زیست حسگرها با هزینه پایینی ساخته شده اند و از حساسیت، گزینش پذیری و سرعت بالایی برخوردار هستند.
وی بیان کرد: امروزه استفاده از نانو ساختارهای میله ای شکل طلا با خواص نوری بی نظیر در درمان و تشخیص بیماری ها مورد توجه ویژه ای قرارگرفته اند، طراحی و توسعه نانو زیست حسگرها، عوامل درمانی هدفمند، انتقال ژن، نورگرما درمانی، نشانگرهای تصویربرداری و تشخیص پزشکی از کاربردهای بالقوه این نانوساختارها است.
توحیدی مقدم، هدف از این پژوهش را طراحی سامانه ای کارا برای تشخیص سرطان خون(لوسمی) به کمک نانومیله های طلا بوده بیان کرد و گفت: برای این منظور نمونه هایی از یک نانو زیست حسگر طراحی شده و عملکرد آن در راستای دستیابی به این هدف مورد ارزیابی قرار گرفته است.
وی ادامه داد: وجود برخی پروتئین های مشخص در مایعات بیولوژیک انسان (خون، بزاق، ادرار) با غلظت خاص، می تواند نمایانگر یک بیماری جدی باشد، بنابراین، پایش و سنجش این پروتئین ها در تشخیص، پیشگیری و درمان به هنگام بیماری ها سودمند خواهد بود؛ در این پژوهش، پروتئین لیزوزیم به عنوان زیست مولکول هدف انتخاب شده است؛ زیرا ترشح بیش از حد مجاز آن می تواند نشانگر اختلال در عملکرد کلیه و نیز بروز سرطان لوسمی باشد.
این محقق ضمن مقایسه مزیت های استفاده از این حسگر با روش های تشخیصی متداول اظهارکرد: در برخی موارد آزمون های تشخیصی بسیار وقت گیر، پرهزینه و پردردسر است، برای مثال، روش های متداول برای تشخیص پروتئین لیزوزیم، کدورت سنجی، الکتروفورز لیزوراکت و الایزا است که هریک از نظر پیچیدگی فرایند، حساسیت، هزینه، اتلاف انرژی و نیروی انسانی مشکلات خاص خود را دارند؛ این در حالی است که سامانه طراحی شده در این پژوهش در مقایسه با سایر روش های تشخیصی موجود از پیچیدگی کمتری برخوردار است و در عین حال قابل دسترس، حساس، مقرون به صرفه و سریع است.
پژوهشگر طرح یاد شده یادآورشد: برای افزایش کارایی این زیست حسگر در گستره غلظتی پایین تر پروتئین هدف، استفاده از راهکار تغییر دما در کیفیت و کاهش زمان تشخیص بسیار مؤثر خواهد بود.
نتایج این پژوهش در مجله Talanta به چاپ رسیده است.
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: