کد خبر: ۷۵۲۰۶
تاریخ انتشار: ۱۵:۵۹ - ۰۷ شهريور ۱۳۹۴ - 2015August 29
شفاآنلاین:جامعه>سلامت>هرچند اميد به زندگي در دهه اخير افزايش يافته است اما به دليل نامناسب بودن سبك زندگي و استفاده از‌ شيو‌ه‌هاي غلط زندگي، بيماري‌هاي غير‌واگير سهم بالايي در مرگ و مير در جامعه ما دارد.
به گزارش شفا آنلاین :  بنابه گفته نايب رئيس كميته پيشگيري و كنترل بيماري‌هاي غير‌واگير ۸۰ درصد مرگ ايرانيان قابل پيش‌بيني است. اين در حالي است كه سالانه بخش بالايي از هزينه وزارت بهداشت به درمان اين بيماري‌هاي غير‌واگير اختصاص مي‌يابد. تاكنون 270‌مورد بيماري و 67 عامل خطر بيماري‌هاي غير‌واگير شناسايي شده است و تشكيل كميته ملي براي كنترل بيماري‌ها‌ي غير‌واگير از اقدامات صورت گرفته براي پيشگيري و كنترل اين بيماري‌ها است، با اين حال به نظر مي‌رسد اقدامات صورت گرفته در اين بخش به كندي پيش مي‌رود و اين روند نيازمند اهتمام بيشتر دستگاه‌هاي متولي است.


شهروندان بالاترين سرمايه‌هاي يك كشور به حساب مي‌آيند، بر اين اساس مباحث مربوط به مسائل بهداشت و سلامت در اولويت دولت‌ها قرار دارد، از اين رو به دليل افزايش روند مرگ و مير ناشي از بيماري‌هاي غير‌واگير به خصوص در كشورهاي در حال توسعه، سازمان جهاني بهداشت ( WHO ) از دو دهه پيش بيماري‌هاي غير‌واگير را جزو اولويت‌هاي بهداشتي در كشورهاي در حال توسعه اعلام كرده است.


اكنون بيماري‌هاي غير‌واگير علل اصلي مرگ و ناتواني در جهان هستند، به گونه‌اي كه افزايش روز‌افزون شيوع بيماري‌هاي غير‌واگير ، خسارات اقتصادي هنگفتي را به كشورها تحميل مي‌كند. علت اين افزايش، زمينه‌سازي مساعدي است كه در اثر افزايش ريسك فاكتورهاي ( عوامل خطر ) اين بيماري‌ها در ساليان گذشته به‌وجود آمده است. تغيير شيوه زندگي باعث شده است برخي از عوامل خطر‌ساز مهم از جمله مصرف دخانيات، عدم فعاليت بدني مناسب، مصرف ناكافي ميوه و سبزيجات و شير و لبنيات، سوانح و حوادث، تعداد مبتلايان به فشار خون بالا و چربي و قند خون بالا در جامعه افزايش يابد و اين خود زنگ خطري است براي افزايش مرگ و مير و ناتواني‌هاي ناشي از بيماري‌هاي غير‌واگير كه در حال حاضر گريبانگير كشورهاي در حال توسعه است.


در اين زمينه باقر لاريجاني، نايب رئيس كميته پيشگيري و كنترل بيماري‌هاي غير‌واگير وزارت بهداشت اظهار داشت: بسياري از عوامل خطر بيماري‌هاي غير‌واگير مانند رژيم غذايي ناسالم، فعاليت فيزيكي كم، اعتياد و مصرف الكل قابل‌شناسايي و پيشگيري است.

تدوين كتاب سند ملي
نايب رئيس كميته پيشگيري و كنترل بيماري‌هاي غير‌واگير از آماده بودن كتاب سند ملي كنترل و پيشگيري از بيماري‌هاي غير‌واگير به دو زبان فارسي و انگليسي نيز خبر داد و گفت: منتظر امضاي رئيس‌جمهور هستيم تا پس از آن، اين كتاب در مراكز تحقيقاتي و مؤسسات مختلف كشور توزيع شود، البته اين كتاب چاپ نخست است و در صورت وجود اشكالات و ابهامات در آن به سرعت ويرايش خواهد شد.


معاون آموزشي وزارت بهداشت گفت: با توجه به جلساتي كه با سازمان بهداشت جهاني و نماينده آن در منطقه امرو داشتيم، اطلاعات هيچ كشوري در زمينه برنامه‌ها و آمارهاي بيماري‌هاي غير‌واگير به اندازه ايران كامل نيست و اميدواريم كه در صحنه عمل نيز ايران بتواند اين برنامه‌ها را به بهترين شكل اجرا كند.

حوادث رانندگي در اولويت
لاريجاني با بيان اينكه مرگ و مير ناشي از حوادث جاده‌اي در ايران در دنيا ميزان بالا و نگران‌كننده‌اي دارد، افزود: متأسفانه در حوادث جاده‌اي جواناني را از دست مي‌دهيم كه مي‌توانستند عمر مفيد زيادي را داشته باشند و براي مردم و كشور منشأ اثرات خير باشند.


نايب رئيس كميته پيشگيري و كنترل بيماري‌هاي غير‌واگير در خصوص سند ملي پيشگيري و كنترل بيماري‌هاي غير‌واگير گفت: حدود 80 درصد از مرگ و‌مير بيماري‌هاي غير‌واگير در دنيا و در كشور ما ناشي از حوادث جاده‌اي است در صورتي كه مي‌توان از آنها پيشگيري كرد.


وي از تغذيه ناسالم، فعاليت بدني اندك، مصرف سيگار و الكل به عنوان عمده‌ترين عوامل خطر بيماري‌هاي غير‌واگير نام برد و گفت: در كشور ما عوامل ديگري همچون چاقي در كودكان و دانش‌آموزان، آلودگي هوا و مصرف برخي داروها در بروز بيماري‌هاي غير‌واگير نگران كننده به نظر مي‌رسد.

تهيه نقشه راهبردي
لاريجاني اقدامات شوراي كنترل و پيشگيري از بيماري‌هاي غير‌واگير در كشور را بسيار وسيع دانست و گفت: در مرحله بعد، با استانداران سراسر كشور جلسه خواهيم داشت و تاكنون 270 مورد بيماري و 67 عامل خطر بيماري‌هاي غير‌واگير را شناسايي كرده‌ايم و در حال تهيه نقشه‌هاي راهبردي استاني در اين زمينه هستيم تا حساسيت استاني را در خصوص اين بيماري‌ها افزايش دهيم.

تشكيل كميته ملي
وي هدف‌‌گذاري سند ملي پيشگيري از بيماري‌هاي غير‌واگير را اينگونه تشريح كرد: كاهش 20 درصدي روند عدم فعاليت‌هاي بدني، دسترسي 70 درصدي به دارو، به صفر رساندن مصرف چربي‌هاي اشباع شده در محصولات روغني و همچنين كاهش 20 درصدي حوادث ترافيكي و جاده‌اي، كاهش 10 درصدي مرگ و‌مير به علت مصارف دارويي و اعتياد و افزايش 20 درصدي پوشش درمان افراد مبتلا به مشكلات اجتماعي و اضطرابي از جمله اهداف بومي و ملي اين سند است.
نايب رئيس كميته پيشگيري و كنترل بيماري‌هاي غير‌واگير تأكيد كرد: رئيس‌جمهور، رئيس مجلس و وزراي مختلف بر اجراي اين سند اهتمام ويژه‌اي دارند و يك كميته ملي نيز در وزارت بهداشت به رياست وزير بهداشت تشكيل شده است تا با كمك دانشگاه‌هاي علوم پزشكي سراسر كشور بتوانيم به اهداف اين سند برسيم.


لاريجاني در پايان از بيماري‌هاي غير‌واگير به عنوان مهم‌ترين چالش مرگ و مير مردم ايران ياد كرد و گفت: در وزارت بهداشت حوزه‌هاي مختلفي از جمله پژوهش، درمان و دارو براي رسيدن به اهداف سند ملي كنترل و پيشگيري از بيماري‌هاي غير‌واگير بسيج شدند و وزارتخانه و سازمان‌هاي درگير نيز همكاري‌هاي خوبي داشتند اما توجه داشته باشند كه اگر اقدامات در اين حوزه با تمايل و رغبت مسئولان صورت پذيرد، نتايج بهتري به دست مي‌آيد.

روزنامه جوان
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: