وی درباره سرطان مغز استخوان و خون گفت: وقتی این مشکل به وجود می آید از ایجاد سلول های طبیعی که باید مغز استخوان بسازد جلوگیری می شود و سلول های سرطانی جایگزین می شود در واقع سلولهای بسیار زیادی از سلولهای بنیادی به لنفوبلاستها یا لنفوسیت تبدیل میشوند که این سلولها را سلولهای خونی سرطانی نیز می نامند.
احسانی با بیان اینکه هر چه لنفوسیتها در خون و مغز استخوان افزایش یابد، فضای کمتری برای گلبولهای سفید، گلبولهای قرمز و پلاکتهای سالم باقی میماند گفت: این مسئله باعث عفونت و کمخونی ميشود و همینطور فرد را به آسانی به خونریزی دچار ميكند.
دبیر اجرایی کنگره سرطان خون کودکان درباره تاثیر سرطان خون بر روی اجزای خون گفت: گرانولوسیتها (گلبولهای سفید) که وظیفه مبارزه با عفونت و بیماری را بر عهده دارند کاهش می یابد و ایمنی بدن کودک ضعیف شده و ممکن است بیمار با تب طولانی مدت مراجعه کند.
وی ادامه داد: گلبولهای قرمز وظیفه رساندن اکسیژن و مواد دیگر را به تمام بافتهای بدن را دارند که اگر گلبول های قرمز ساخته نشود ممکن است بیماران با رنگ پریدگی مراجعه کنند.
احسانی در ادامه با بیان اینکه پلاکتها با ایجاد لخته در خون از خونریزی جلوگیری میکنند گفت: همچنین وقتی پلاکت ها درست نشوند با اختلالات خونریزی دهنده و خونریزی از مخاطها مثل خونریزی از بینی و دهان و یا کبودی پوست همراه باشد.
وی با اشاره به اینکه در سرطان خون چون مغز استخوان درگیر می شود ممکن است هرجایی از بدن درگیر شود و بیمار با علائم متفاوتی مراجعه کند، خاطرنشان کرد: به عنوان مثال سلول های سرطانی می تواند کبد کودک را درگیر کند، اگر از نوع لنفاوی باشد بیضه را در بر بگیرد و کودک را با علامت بزرگ شدن بیضه نزد پزشک بیاورند یا با انتشار این سلول ها در سلول های مغزی و اختلالات عصبی مراجعه کنند.
احسانی با اشاره به نقش وراثت در ابتلا به سرطان خون در کودکان تصریح کرد: وراثت بی تاثیر نیست اما تاثیر مستقیم و زیادی ندارد و تا کنون علت اصلی آن شناخته نشده است.
وی افزود: اما اگر در خانواده ای کودکی سرطان خون داشته باشد امکان ابتلای افراد دیگر خانواده ۱۰ برابر افراد دیگر جامعه است که قابل اغماض است. عوامل محیطی نیز گاهی عنوان می شود.
دبیر اجرایی نهمین همایش سراسری انجمن خون و سرطان کودکان با اشاره به اینکه در ابتدا با شک به سرطان خون نمونه ای از مغز استخوان می گیریم که مشخص شود مغز استخوان درگیر است یا خیر گفت: بعضا سرطان خون در اطفال به صورت حاد خود را نشان می دهد مثلا کودک هیچ علامتی نداشته ولی ناگهان تب می کند یا خونریزی می کند که با آزمایش مشخص شده سرطان خون دارد.
احسانی گفت: سرطان خون که دو نوع شایع آن را در اطفال می بینیم سرطان حاد خون لنفاوی و غیر لنفاوی است. لنفاوی حدود ۷۵ درصد از سرطان خون اطفال را دربر می گیرد و در پسران شایع تر است. با پیشرفت علم حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد این بیماران شفا پیدا می کنند.
وی اضافه کرد: نوع دیگر از سرطان خون غیر لنفاوی است که حدود ۲۰ درصد از سرطان خون کودکان را شامل می شود و متاسفانه درصد بهبودی در این کودکان حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد است و عاقبت بدتری دارد.
احسانی درباره هزینه های درمان کودکان مبتلا به سرطان خون و مغز استخوان، گفت: با طرح تحول نوین کشوری وضعیت بیماران خیلی بهتر شده است. در کل هزینه ها سرسام آور است زیرا بیشتر داروها وارداتی است ولی بیمه ها پوشش خوبی داده اند و مشکلات اقتصادی بیماران را تا حد زیادی مرتفع کرده اند.
نهمین همایش سراسری انجمن خون و سرطان کودکان ایران از ۲۵ تا ۲۷ شهریور ۹۴ در بیمارستان فوق تخصصی محک برگزار می شود.