شفا آنلاین>سلامت>بستنیهای رنگارنگ و خوشمزه كه با دستگاهها كنار خيابان ساخته میشود گرچه پيشنهاد دلچسب براي روزهای گرم تابستان است اما به دليل عدم رعايت نكات بهداشتی میتواند گوارش را دچار مشكل كند.
به گزارش شفا آنلاین-این
روزها که افزایش دمای هوا، تشنگی و گرما هر فردی را کلافه میکند دیدن
دستگاههای بستنی ساز در گوشه و کنار خیابانها دقیقا همانند مشاهده یک کوه
یخی وسط کویری خشک و سوزان، خیلیها را برای خوردن بستنیهای این
دستگاههای خیابانی وسوسه میکند به گونهای که شاید کمتر پیش بیاید در
خیابانی از کنار یکی از این دستگاهها رد شویم و از خوردن یک بستنی خنک و
خوش مزه به سادگی بگذریم ولی شاید برایتان جالب باشد که بدانید در پس این
ظاهر فریبنده فروشنده بدون توجه به وجود دود و آلودگی هوا به خاطر کمی سود
بیشتر این دستگاهها را در معرض هوای آلوده قرار میدهد غافل از اینکه بداند
چگونه این اقدام برای ورود عفونت و آلودگیهای مزمن به داخل بدن افراد پل
میزند عفونتی که در اغلب موارد بصورت باکتریایی می تواند تا مدتها در بدن
افراد ماندگار شود و حتی در طولانی مدت نیز سایر نواحی بدن را تحت تاثیر
قرار دهد و ابن در حالی است که کودکان و نوجوانان جز گروهها و طرفداران
پرو پا قرص بستنی هستند.
بستنیهایی كه ميزبان ميكروب هليكوباكتر است
علیرضا
دلاوری فوق تخصص گوارش و کبد با تاکید براینکه مواد خوراکی مهمترین راه
ورود هلیکو باکتری با علایم درد معده و مشکلات گوارشی به داخل بدن
میباشد، گفت: طبق آمارهای سازمان بهداشت جهانی نزدیک به نيمی از جمعيت
دنيا با هليکو باکتر پيلوری آلودهاند عاملی که به عنوان دليل مهم
بيماریهای گوارشی مانند التهاب مزمن معده، بيماری زخم پيتک(معده و
دوازدهه) و سرطان معده شناخته شده است و مصرف خوراکیهای غیر بهداشتی یکی
از راه های انتقال آن محسوب میشود باکتری که در لبنیات بعدا آلوده شده و
در محیط به فراوانی وجود دارد و پس از ورود به بدن انسان میتواند تا مدتها
ماندگار شده و شروع به تولید مثل کند، و به همین منظور طبق تاکیدات وزارت
بهداشت، قرار دادن دستگاههای بستنی ساز در مجاورت خیابانها، جایی که هر
لحظه در معرض آلودگی میباشد غیر مجاز است، ولی علی رغم چنین هشدارهایی
همچنان این دستگاهها در بستر خیابانها کنار پیاده روها و در معرض تماس
مستقیم با گرد و غبار و دود و آلودگی جولان میدهند.
البته
ناگفته نماند که بهترین مواد مصرفی در انواع مختلف بستنی نیز با ید از نظر
بهداشتی مورد تایید سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت نیز باشند ولی در
دستگاههای بستنی ساز غالبا از شیر های فلهای باز و حتی تخم مرغهای فلهای و
بدون تاریخ مصرف استفاده می کنند و معلوم نیست که این محصولات از چه
مکانهایی تهیه شده در حالی که همه آنها به علت مصرف بالای بستنیهای سنتی و
یا از طریق دستگاههای بستنی ساز مصرف و وارد بدن هزاران نفر در طول روز
میشود.
بیماریهای عفونی كه نتيجه مصرف خوراکیهای تابستانی آلوده است
در
ادامه شاهین قاسمی متخصص بیماریهای عفونی با اشاره به اینکه میزان خطر
پذیری برای آلودگی لبنیات مخصوصا خامه و شیر در ایام گرم سال به شدت افرایش
مییابد و بستنیها یکی از بهترین محیطهای رشد باکتری به شمار میروند،
افزود: نوعی باکتری موسوم به استافیلوکوک در خامهها موجود است که در
روند پاستوریزه شدن از بین میروند ولی همین باکتری در معرض آلودگی
میتواند دوباره وارد شیر و خامه شود، آلودگی که در دستگاههای بستنی ساز
کنار خیابانها به راحتی وارد بستنی میشود از سوی دیگر باید برای جلوگیری
از بروز آلودگی دهانه دستگاههای بستنی ساز به طور مداوم ضد عفونی شوند اما
در اغلب موارد و بویژه با قرار گیری دستگاههای بستنی ساز در کنار
خیابانها این مهم نیز انجام نمیشود و در نهایت بیماری گاسترانتریت با
علایم اسهال و استفراغ شدید و کاهش آب بدن، دستاورد یک لذت شیرین و خنک
برای چند لحظه است.
وی
اذعان داشت: موضوع به اینجا ختم نمیشود در اغلب موارد بسیاری از افراد
با خوددرمانی به صورت درمانهای سنتی اقدام به بهبود بیماریشان میکنند که
این موضوع نیز زنگ خظر دیگری برای رشد بیشتر عوامل باکتریایی در بدن است
زیرا شاید در برخی موارد علایم بیماری برای مدتی از بین برود ولی همین
علامتها پس از مدتی میتوانند با عفونت خونی نیز نمایان شوند زیرا در صورت
بروز اسهال و استفراغ بلافاصله بیمار باید از نظر نوع باکتری مورد بررسی
قرار گیرد زیرا در عفونتهای گوارشی ناشی از مصرف مواد لبنی آنتی بیوتیک
درمانی سریع برای جلوگیری از دست رفتن و از بین بردن کامل عامل باکتریای
بسیار حایز اهمیت است و متاسفانه نزدیک به 70 الی 80 درصد از میزان مراجعات
به مراکز درمانی در این ایام به همین علت است.
معرفی بیش از 2000 مرکز متخلف توزیع مواد خوراکی به تعزیرات
احمد
جنیدی معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران با تاکید به برخورد قاطعانه
با متخلفین توزیع مواد خوراکی و علی الخصوص خوراکیهای دست ساز و یا بدون
بسته بندی به معرفی 2000 مورد تخلف به سازمان تعزیرات حکومتی اشاره کرد و
گفت: متاسفانه بالغ بر 700 الی 800 مورد از این تخلفات در ارتباط با فروش
بستنیهای سنتی و یا تعبیه این دستگاهها در معرض خیابانها و آلودگیهای
خیابانی بوده است که همگی طی تابستان امسال تا کنون صورت گرفته ولی یکی از
مهمترین مشکلات رایج در این زمینه این است که بسیاری از مراکز توزیع متخلف
با رویت و با اطلاع از حضور و سرکشی بازرسان بهداشتی دستگاههای بستنی ساز
را فورا وارد مغازه و یا فروشگاهشان میکنند تا تخلفشان را پنهان کنند
اما در این زمینه نیز مردم میتوانند با تماس فوری با 1490 و یا فیلم
برداری از این تخلف مراتب را سریعا به وزارت بهداشت اطلاع داده تا از این
طریق با پیگیری سریع جلوی تخلفات و بیماریهای عفونی بیشتر توسط سودجویان
گرفته شود و در حال حاضر نیز 160 بازرس ویژه بهداشت در دانشگاه علوم پزشکی
ایران آماده رسیدگی و برخورد با تخلفات مربوط به تهیه و توزیع مواد غذایی
دست ساز و غیر بهداشتی هستند.