کد خبر: ۷۱۶۵۶
تاریخ انتشار: ۱۹:۱۳ - ۱۰ مرداد ۱۳۹۴ - 2015August 01
رئیس کمیسیون بهداشت شورای فرهنگی و اجتماعی زنان و خانواده بیان کرد:
شفاآنلاین:جامعه>رئیس کمیسیون بهداشت شورای فرهنگی و اجتماعی زنان و خانواده درباره اجرای متفاوت مرخصی زایمان در دستگاه‌های مختلف، گفت: به نظر می‌رسد اعتبارات لازم در پوشش بیمه تأمین‌اجتماعی برای این منظور کامل دیده نشده است.

به گزارش شفا آنلاین : خلیل علی‌محمدزاده، رییس کمیسیون بهداشت شورای فرهنگی و اجتماعی زنان و خانواده، شب گذشته در اولین دوره تخصصی خط امام دانشجویان بسیجی دختر سراسر کشور در مشهد مقدس، گفت: از آنجا که نرخ باروری کل در کشور ما به زیر حد جایگزینی رسیده است، در فاز نخست باید زمینه‌های نیل به نرخ باروری کل بیش از 2 فرزند فراهم شود.

وی ادامه سیاست‌های کنترلی در ایران از سال 79 به بعد را غیرضروری خواند و اظهار داشت: از سال 91 به بعد در سایه هشدارهای علنی کارشناسان و مقام معظم رهبری به تدریج اهمیت پرداختن به این مسئله تبیین شد و سال 93 نیز سیاست‌های کلی جمعیت توسط معظم‌له ابلاغ گردید.
رییس کمیسیون بهداشت شورای فرهنگی و اجتماعی زنان و خانواده، گفت: به رغم بحث‌های بسیار در این رابطه، هنوز قوانین لازم و مورد نیاز در مجلس و سایر دستگاه‌ها تصویب نشده است.
وی افزود: فرهنگ‌سازی، قانون‌گذاری و مدیریت برنامه‌ها با داشتن بودجه مناسب و نظارت بر حسن اجرای قوانین، در تحقق این سیاست‌ها نقش مهمی دارد. مطلوب‌تر این است که طرح جمعیتی پیشنهادی در مجلس پس از بررسی و اصلاحات لازم در دستگاه‌های دولتی، به صورت لایحه به مجلس تقدیم شود تا از ضمانت اجرایی لازم برخوردار باشد.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: اینکه تصور شود صرف تصویب و اجرای سیاست‌های تشویقی و تسهیلات پیش بینی شده، ساختار سنی جمعیت اصلاح خواهد شد، درست نیست و باید در باز کردن گره‌های ذهنی از لزوم ازدواج به موقع و متناسب با ملاک‌های درست و فرزندآوری و گریز از تک فرزندی اقدامات اساسی در دستور کار باشد.

رییس کمیسیون بهداشت شورای فرهنگی و اجتماعی زنان و خانواده درباره اجرای متفاوت مرخصی زایمان در دستگاه‌های مختلف نیز گفت: ظاهرا این اشکال به بودجه بر می‌‌گردد. به نظر می‌رسد اعتبارات لازم در پوشش بیمه تامین‌اجتماعی برای این منظور کامل دیده نشده است، بنابراین با وجود افزایش مرخصی زایمان به 9 ماه، اکنون مرخصی 6 ماهه در نظر گرفته می‌شود.
وی ادامه داد: سیاست‌های تشویقی و اقدامات مربوط به آن اختصاص به ایران ندارد و در بیش از 80 کشور نظیر کشورهای اروپای غربی، روسیه و استرالیا که با کاهش زاد و ولد روبه‌رو هستند، این تسهیلات معمولا مرسوم است و فلسفه آن این است که در موضوع انسان‌سازی برای جامعه، دولت خود را در کنار خانواده‌ها و سهیم در مشکلات آنان می‌بیند.
علی‌محمدزاده اظهار داشت: توسعه و پیشرفت در هر کشوری نیازمند جمعیت جوان، سالم، صالح، آموزش دیده و ماهر است و سرمایه‌گذاری در این زمینه در واقع انباشت ثروت است.
وی تصریح کرد: بدون وجود جمعیت جوان، نوآوری، خلاقیت و ابتکار از جامعه به تدریج رخت بر می‌بندد و تجاربی که به دست آمده است، بی‌استفاده می‌ماند و نیز نشاط و پویایی در اجتماع فروکش می‌کند.
این استاد دانشگاه با اشاره به پنجره جمعیتی و استفاده درست کشورهایی نظیر چین، کره جنوبی و ژاپن از این دوره طلایی، گفت: مراحل مختلف توسعه کشور نیازمند مراقبت‌های همه جانبه از جوانان و رسیدگی به نیازهای آنان و مدیریت کلان بر موانع راه ازدواج، آموزش، توانمندی و اشتغال ایشان است و هر گونه بی‌توجهی در این‌باره، این فرصت را به تهدید بدل خواهد ساخت.
وی مدت زمانی دوره فرصت جمعیتی در ایران را 40 سال ذکر کرد و اظهار داشت: پیش بینی شده این دوره در سال 1425 خاتمه یابد.
علی‌محمدزاده با اشاره به این موضوع که پنجره جمعیتی در تاریخ هر ملتی معمولا یک‌بار اتفاق می‌افتد، افزود: این مسئله به قدری اهمیت دارد که بخش عمده‌ای از منابع آزاد شده کشور در ماه‌های آتی را می‌توان صرف زیربناها و سرمایه‌گذاری در برنامه جامع رشد، تکامل و سازندگی جوانان، زنان و خانواده کرد.
وی در پاسخ به سوالی در باره روش‌های پیشگیری از بارداری در کشور، گفت: اگر از این روش‌ها استفاده‌های نابجا و کنترلی صرف صورت گیرد، خانواده و سلامت روانی، اجتماعی و معنوی جامعه آسیب خواهد دید، شکاف بین نسلی روابط خانوادگی را مختل خواهد نمود و بار بیماری‌های جسمی و روحی افزایش خواهد یافت.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: باید فرهنگ استفاده از چنین روش‌هایی با استانداردها و اندیکاسیون‌های درست آن تطبیق و تنظیم مجدد شود وگرنه آسیب خواهیم دید.
مدیر کارگروه جمعیت و تعالی خانواده بسیج جامعه‌پزشکی کشور روی آوردن به سبک زندگی سالم در همه عرصه‌ها را در پیشرفت و سلامت جامعه پراهمیت خواند و تصریح کرد: امروزه بسیاری از بیماری‌ها را در دنیا با تغییر سبک زندگی، پیشگیری و درمان می‌کنند و ما نیز به این استراتژی باید اولویت خاصی قائل شویم.
علی‌محمدزاده نیاز به اجرای برنامه جامع اقتصادی، فرهنگی و پزشکی برای کاهش سقط جنین‌های ارادی در کشور را ضروری دانست و خواستار آن شد که در این ارتباط ضمن همکاری‌ها و هماهنگی‌های بخش‌ها و دستگاه‌های مختلف، اهتمام بیشتری از سوی مسئولان ذیربط صورت گیرد.
وی در پاسخ به سوالی درباره علل استقبال کم خانواده‌ها از زایمان طبیعی در بیمارستان‌ها گفت: در این زمینه تلاش‌هایی در قالب طرح تحول در نظام سلامت برای بهبود اوضاع صورت گرفته و لکن برای اصلاح وضع موجود باید در زمینه‌های مختلف و بیش از این گام‌هایی برداشته شود.
مدیر کارگروه جمعیت و تعالی خانواده بسیج جامعه‌پزشکی کشور با اشاره به نقش پزشکان متخصص زنان و زایمان در این زمینه، خاطر نشان کرد: ضمن ایجاد فضای فیزیکی مرتب و آبرومند و دارای امکانات لازم برای زایمان‌های طبیعی در بیمارستان‌ها، باید تیمی مرکب از پرستار و ماما و پزشک متخصص زنان و زایمان برای هر زایمان سازماندهی شوند، تا نگرانی‌های مختلف خانواده‌ها در این ارتباط برطرف شود.
وی پزشکی‌سازی زایمان و تضعیف جایگاه ماما در زایمان را غیرمنطقی و برخلاف سیاست ارتقاء سلامت مادر و کودک خواند و تصریح کرد: اگر این فرایند در حد میانگین جهانی آن اصلاح نشود، به علت کاهش زایمان‌های طبیعی در کشور، ماماها دیگر برای زایمان‌های طبیعی آموزش و مهارت لازم را نخواهند داشت و سلامت خانواده با آسیب‌های دیگری هم روبه‌رو خواهد شد.
رییس کمیسیون بهداشت شورای فرهنگی و اجتماعی زنان و خانواده به جوانان شرکت کننده در این اردوی آموزشی و تربیتی توصیه کرد که در گسترش و تعمیق برنامه‌های جمعیتی در دانشگاه‌های کشور، تلاش‌های علمی و دوباره‌ای داشته باشند و با تبیین وضعیت فعلی و آمارها و آسیب‌هایی که در حوزه زنان و خانواده مطرح است، در بازگشت به شرایط ایده‌آل نقش موثر خود را ایفا کنند.

علی‌محمدزاده با اشاره به اینکه خانواده‌ها به تحصیل و اشتغال به موقع جوانان مشتاق هستند و باید بستر‌های لازم ایجاد شود تا در وقت مناسب نیز جوانان ازدواج و فرزندآوری داشته باشند، اظهار داشت: در مسئله ازدواج ضمن اینکه خانواده‌ها و دولت‌ها باید جوانان را حمایت کنند، با این حال خود جوانان نیز در معیارمند کردن ازدواج‌ها و تحمل دشواری‌ها و بسنده کردن به داشته‌های هم و تنظیم توقعات باید تلاش کنند.
وی فرزندآوری را مقدمه فرزندپروری خواند و گفت: ورود در این حوزه‌ها به عنوان یک وظیفه خطیر پدری و مادری، آموزش‌های درست، آمادگی، داوطلبی و مسئولیت پذیری را می‌طلبد.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: برای تربیت نسل سالم، تندرست و صالح همه دستگاه‌ها و رسانه‌ها باید تکالیفی را بر دوش خود احساس کنند.
وی بالارفتن سن ازدواج در کشور، افزایش طلاق در جامعه و تمایل برخی از خانواده‌ها به تک‌فرزندی را از جمله عوارضی خواند که برای اصلاح آن‌ها باید برنامه فکری و عملیاتی مناسبی طراحی و مدیریت شود.
مدیر کارگروه جمعیت و تعالی خانواده بسیج جامعه‌پزشکی کشور با اشاره به این موضوع که جوانان امروز در نخبگی و غیرتمندی کم از نسل‌های پیشین انقلاب نیستند، گفت: هرچه در تبیین و تحقق فرمایشات مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها و سایر مجامع علمی و فرهنگی بهتر کوشش شود، واقعیت این مسئله بیشتر روشن خواهد شد.
شایان ذکر است که در این دوره آموزشی که طی یک هفته برگزار می‌شود شخصیت‌هایی چون آیت‌الله خزعلی، رحیم‌پور ازغدی، آیت‌الله ممدوحی، داود گودرزی و شفیعی سروستانی حضور و سخنرانی داشتند.

فارس

نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: