کد خبر: ۶۸۲۹۹
تاریخ انتشار: ۰۹:۴۶ - ۱۳ تير ۱۳۹۴ - 2015July 04
شفاآنلاین:جامعه>خانواده>اینطور نبوده که زنان هیچگاه اجازه ورود به سالن را نداشته باشند بلکه گاهی این اجازه داده شده و گاهی مدیریت‌های سلیقه‌ای مانع حضور زنان برای تماشای مسابقات شده است.
به گزارش شفا آنلاین : موج اعتراض‌ها هنوز فروكش نكرده است. اعتراض به اين كه چرا زنان نمي‌توانند در بازي‌هاي بين‌المللي واليبال، به عنوان تماشاچي حضور داشته باشند. اين اعتراض‌ها كه در شبكه‌های اجتماعی، در هر بازي تيم ايران، به سرعت منتشر مي‌شد، سرانجام ناظر فدراسيون جهاني را به تهران كشاند تا ديدار تيم ملي واليبال ايران مقابل روسیه را از نزدیک ببینید. فابیو ازودو مدیر رویدادهای بین‌المللی FIVB به ایران سفر کرد تا بر شیوه توزیع برابر بلیت بین تماشاگران مرد و زن در مسابقه والیبال ایران و روسیه در لیگ جهانی والیبال نظارت داشته باشد.

فدراسیون جهانی والیبال تاکید دارد سالنهای والیبال نباید تک جنسیتی باشند و بعد از اعتراضات در کنگره جهانی والیبال در سال گذشته مبنی بر تک جنسیتی بودن سالنهای ایران، حالا فدراسیون جهانی ناظری را به ایران فرستاده که بر مسابقه ایران و روسیه نظارت كند. این در حالی است که در چهار بازی قبلی ایران در لیگ جهانی والیبال، تماشاگران و خبرنگاران زن ایرانی اجازه حضور در مسابقات را نداشته‌اند و تعداد اندکی تماشاگر زن و به دلیل داشتن پاسپورت غیرایرانی به استادیوم رفتند. اما دیروز با توجه به حضور ناظر فدراسیون جهانی در تهران، فدراسیون والیبال ایران از چند خبرنگار زن دعوت کرد تا مسابقه ایران - روسیه را از نزدیک تماشا کنند.

جالب اينجاست كه با اين كه زنان هنوز از خواسته‌شان دست نكشيده‌اند و بر حضور در سالن‌هاي ورزشي تاكيد دارند، اما با شنیدن این خبر، موجي در شبكه‌هاي اجتماعي راه افتاد كه زنان اظهار تمايل مي‌كردند اي كاش اين خبرنگاران زن براي تماشاي واليبال ايران و روسيه نروند تا واقعيتي كه وجود دارد، طور ديگري نشان داده نشده و تصويري غیرواقعی از وضعيت ورزشگاه‌ها به دنيا ارائه نشود.

هرچند ایران امشب آخرین بازی خود را در لیگ جهانی انجام می دهد،‌ اما هنوز تکلیف این موضوع مشخص نشده است. البته شهیندخب مولاوردی، معاون رییس جمهور گفته که دولت به احترام مراجع،‌موضوع حضور زنان در ورزشگاه‌ها را پیگیری نکرد.

در جدول زير مروري مي‌كنيم بر وضعيت حضور زنان در ورزشگاه‌ها براي تماشاي واليبال در سال‌هاي اخير:

 

زمان

شرح اتفاق

سال 1387

جلوگيري از حضور زنان به استاديوم واليبال به دليل حضور محمدرضا گلزار در نيمكت

سال 1390

زنان با تلاش وارد سالن‌هاي واليبال مي‌شدند

شهريور 1391

زنان به تماشای بازی اول ایران و ژاپن نشستند اما در دور دوم بازي واليبال ايران و ژاپن با پلاكارد ممنوعيت ورود زنان مواجه شدند

آبان 1391

به جز چهار خبرنگار زن، از ورود زنان ديگر به بازي پيكان و كاله جلوگيري شد

آذر 1391

در برخي از بازي‌هاي ليگ داخلي، زنان به عنوان تماشاگر به استاديوم راه يافتند

25 خرداد 1393

ممنوعیت حضور زنان و ورود چند نفر از زنان ايراني با لباس برزيل به استاديوم در بازي ايران و برزيل

30 خرداد 1393

همزمان با بازي ايران و ايتاليا تعداد زيادي از زنان مقابل فدراسيون واليبال تجمع کردند

17 فروردين 1394

کمیته مشترکی بین معاونت امور زنان و خانواده و وزارت ورزش و جوانان تشکیل شد و آیین‌نامه ای برای حضور خانواده‌ها و زنان در ورزشگاه‌ها به «شورای امنیت کشور» فرستاده شد

23 خرداد 1394

موافقت ضمني رييس‌جمهور در نشست خبري خود با ورود زنان به استاديوم

27 خرداد 1394

در پي مخالفت‌هاي به وجود آمده و اظهار نگراني و دلواپسي از حضور زنان در ورزشگاه‌ها به دليل مسائل شرعي و عرفي، ورود تماشاگران و خبرنگاران زن به سالن‌های والیبال ممنوع شد

بنابراین، اينطور نبوده كه زنان هيچگاه اجازه ورود به سالن را نداشته باشند بلكه گاهی این اجازه داده شده و گاهی مديريت‌هاي سليقه‌اي مانع حضور زنان برای تماشای مسابقات شده است. این روند ادامه داشت تا جایی که از سال قبل که عده‌اي از زنان در قالب اتباع خارجی وارد سالن 12 هزار نفری شدند، سختگیریها بیشتر شد و دیگر اجازه ورود هیچ زن ایرانی به سالن 12 هزار نفری داده نشد و در جریان بازیهای امسال نگرانيهایی پیش آمد مبنی بر گرفتن میزبانی از ایران و احتمال دادن این میزبانی به کشورهای همسایه ایران.

محمدرضا داورزنی به عنوان بالاترین فرد پاسخگو در فدراسیون والیبال در اين باره گفته است: «ما اصلا نمی خواهیم مقابل fivb موضع بگیریم. باید دست به دست هم بدهیم و کاری کنیم که در آینده درخواست بانوان که نیمی از جمعیت کشور را تشکیل می دهند محقق شود و آن‌ها بتوانند برای دیدن بازی تیم ملی به سالن‌های والیبال بیایند. البته این مقوله نیازمند هماهنگی، کار بیشتر، سالم سازی محیط و فضای مناسب‌تر است.»

او تاكيد كرد: «حضور خانمها در سالن والیبال توقع نیمی از جمعیت کشور است. خانواده بازیکنان تیم ملی هم دوست دارند بازی‌های فرزندانشان را از نزدیک ببینند. ما نباید این حق را از آنها بگیریم. والیبال رشته ورزشی خانوادگی است و خانواده‌ها با اشتیاق وقت زیادی را صرف آن می کنند. باید فضا رابه گونه‌ای بسازیم که خانواده‌ها بتوانند در سالن هم این ورزش را تماشا کنند.»

در جدول زير برخي از اظهارنظرهاي موافقان و مخالفان ورود زنان به سالن بازي‌هاي واليبال را مي‌خوانيم:

نام و سمت

موضع

شرح اظهارنظر

فاطمه راكعي، دبير كل جمعيت زنان مسلمان نوانديش

موافق

حضور در تمامي اماكن عمومي همچون پارك‌ها و ورزشگاه‌ها حق تمامي مردم يك كشور است و محروم كردن افراد از اين حق قانوني نتيجه‌اي جز ايجاد جو بي‌اعتمادي در ميان شهروندان ندارد. بهتر است به جاي حذف بخشي از جامعه و ناديده گرفتن حقشان، با ايجاد تغييراتي در محيط و تدوين برنامه‌هايي به منظور فرهنگ‌سازي زمينه و بستر لازم براي حضور اعضاي جامعه فارغ از زن يا مرد بودن فراهم شود.

محمود افشاردوست، دبير فدراسيون واليبال

مخالف

ممنوعیت برای حضور بانوان در ورزشگاه‌ها به طور کلی وجود دارد و تنها به والیبال مربوط نمی‌شود. در واقع شرایط برای حضور بانوان مساعد نیست.  بهتر است خانم‌ها در خانه بنشينند و براي تيم خود دعا كنند.

مصطفي كارخانه،‌ مربي سابق تيم ملي واليبال

موافق

بايد موانع و محدوديت را كم كنيم و شرايط داخلي را فراهم كنيم تا حضور زنان به بهترين شكل انجام شود

زهره طبيب‌زاده،‌ نماينده مجلس شوراي اسلامي

مخالف

محیط ورزشگاه‌ها به غیر از مسائل شرعی، محیط فرهنگی و اخلاقی مناسبی برای حضور زنان نیست چراکه بعد از هر مسابقه و اعلام نتایج شاهد وضعیت نامناسب ازجمله فحاشی، ضرب‌ و شتم، پرتاب صندلی و به کار بردن کلمات رکیک هستیم

حجت‌الاسلام والمسلمین محسن غرویان،‌ استاد حوزه علميه قم

موافق

بر طبق اندیشه حضرت امام در این مسائل اگر مفسده‌ای نباشد، مشکلی وجود ندارد که تشخیص آن با مسئولان نظام، دولتمردان و مراجع است. در مقوله ورورد زنان به ورزشگاه‌ها و امثال این‌ها، باید بدون به‌هم زدن اصول و پایه‌های فکری امام و به وجود آمدن مفسده‌ای در آن، توسط کارشناسان ترتیبی اتخاذ شود که موردی خلاف قانون، اخلاق و شرع اتفاق نیفتد؛ بر این اساس، از نظر دیدگاه‌های فقهی حضرت امام(ره)، نفس مسأله بلااشکال است و آنچه مهم است، جلوگیری از بروز فساد است. در واقع می‌توان با اجتهاد در اندیشه‌های امام، به نیازهای امروز پاسخ داد.

مینو اصلانی، رییس سازمان بسیج جامعه زنان کشور مخالف دغدغه امروز جامعه ازدواج است نه حضور زنان در ورزشگاه ها. هیچکس نمیداند چرا موضوع پیش پا افتاده ای مثل حضور زنان در ورزشگاه به این میزان مهم شده است. حضور زنان در ورزشگاه، شان آنها را پایین می آورد و این امر مشکلات جبران ناپذیری خواهد داشت.

مسعود پزشكيان،‌ نماينده مجلس شوراي اسلامي

موافق

نباید خانم‌ها را از حقوق اجتماعی‌شان محروم کرد. اینکه آن‌ها با چه پوشش و کیفیتی به سالن‌های ورزشی راه پیدا کنند، یک بحث است ولی این‌که کلا اجازه ورود نداشته باشند، بحث دیگری است و اگرچه این موضوع بحثی اسلامی است، ولی تصور نمی‌کنم منع حضور بانوان کار درستی باشد.

سالک، رییس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی

مخالف

یک موضوع، کنترل سالن داخل ورزشگاه ها است و جداسازی جنسیتی است و موضوع دیگر زمان خروج تماشاگران است که در بیرون اختلاط به وجود می آید و هزاران فساد اتفاق خواهد افتاد و ما جدا نگران هستیم.

شهيندخت مولاوردي،‌ معاون رييس‌جمهور در امور زنان و خانواده

موافق

تمام تلاشمان بر این بود و هست تا این موضوع به مسئله و هزینه‌ای برای کشور تبدیل نشود و با رعایت تمامی جوانب و ملاحظات شرعی و عرفی و قانونی ضمن احترام و توجه به دغدغه‌ها و دل‌نگرانی‌های بخشی از جامعه، به خواسته و مطالبه مشروع بخشی دیگر از جامعه هم پاسخ داده شود. بدیهی است این تلاشها معطوف به حضور بی‌قید و شرط و به هر بهایی آن هم در همه رشته‌های ورزشی نیست، این در حالی است که تمام این قیل‌وقال‌ها نه برای تماشای ورزش فوتبال و شنا و بوکس و کشتی بلکه برای تماشای ورزش والیبال است که تا دو سال پیش منع خاصي نداشت و امري عادي تلقي مي‌شد.

محمدمهدی لبیبی، جامعه شناس مخالف فضای ورزشگاه برای زنان تنش زا بوده و عدم حضور آنان محدودیت نیست. زنان بیشتر در مشاغل و فضاهایی حضور داشته باشند که جایگاه آنها حفظ شود. موضوع اصلی تکریم بانوان است. در استادیوم ورزشی ممکن است مردان الفاظ خاص یا صحبتهای رکیک با یکدیگر داشته باشند که حضور زنان در این مکان، مناسب و در شان آنها نیست.
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: