به طور کلی، ادویهها نباید در محیطهای بسیار گرم ( مانند انباری ) یا در مجاورت تابش مستقیم نور آفتاب قرار بگیرند.
یکی از رایجترین سؤالهای خانمها در مورد ادویهها، چگونگی نگهداری از این محصولات است.
بهترین ظرف برای نگهداری ادویهها، در درجه اول ظرفهای فلزی هستند که در آنها کاملاً بسته میشود. در درجه دوم هم ظرفهای شیشهای رنگی، مانند ظروف شیشهای قهوهای برای نگهداری ادویهها مناسب هستند.
ادویههای پودر شده اگر به درستی و در شرایطی که عنوان کردیم، نگهداری شوند، میتوانند 12 تا 18 ماه بدون دغدغه مورد استفاده قرار بگیرند.
البته بهتر است حجم ادویهای که خریداری میکنید به گونهای باشد که ظرف مدت یک سال آن را مصرف کنید. معمولاً اگر ادویهها بیشتر از این مدت باقی بمانند و مصرف شوند، دیگر خواص اولیهشان را نخواهند داشت و فقط طعم دهنده غذا هستند.
تقلب در ادویهها
گاهی سؤال میشود که آیا میتوان آلودگی یا تقلب در ادویههای فلهای موجود در بازار را تشخیص داد یا نه؟ پاسخ به این سؤال، منفی است. تشخیص تقلب یا آلودگی در محصولاتی مانند ادویهها که به صورت پودر درآمدهاند، کار افراد عادی و خارج از محیط آزمایشگاهها نیست.
اما افراد باید توجه داشته باشند که اگر قصد خرید فلهای ادویه یا هر خوراکی دیگری را دارند به مغازهای که میخواهند کالای خود را از آنجا تهیه کنند، توجه خاصی داشته باشند. این محصولات نباید در خارج از محیط مغازه و در معرض گرما، نور آفتاب، آلودگی هوا یا سایر آلودگیهای محیطی قرار داشته باشند. خرید برخی از محصولات به صورت فلهای هم هیچ مشکلی را برای افراد ایجاد نمیکند.
مثلاً اگر شما حبوبات را به شکل باز تهیه کنید، چون آنها را پیش از مصرف میشویید، مشکلی برایتان پیش نمیآید. اما چون برخی از محصولات مانند ادویهها، پیش از مصرف شسته نمیشوند باید توجه بیشتری را هنگام خرید آنها به خرج داد.
البته بیشتر ادویهها هم پیش از مصرف، در غذا جوشیده و پخته میشوند و آلودگیهای احتمالی میکروبی آنها به این ترتیب از بین میروند اما اگر قرار است ادویه ای را به صورت خام مصرف کنید، حتماً انواع معتبر و بهداشتیشان را خریداری کنید.
بنابراین
1 – انواع ادویه را در جای خشک و خنک و به دور از آفتاب و در ظروف فلزی یا شیشه ای نگهداری کنید. شیشه با مواد معطر ادویه فعل و انفعال نمیدهد.
2 – اگر میتوانید ادویهها را به شکل اصلی آنها نگه دارید و در زمان مصرف آسیاب کنید. به این ترتیب، بیشتر، طعم و عطرشان را حفظ میکنند.
3 – ادویههای آسیاب شده تا 6 ماه و دانههای کامل تا یک سال قابلیت نگهداری دارند.
4 – به دلیل آن که اکثر ادویهها منشاء خاکی دارند و به انواع میکروبهای خاک آلوده هستند توصیه میشود از انواع استریل شده آنها در بستهبندیهای بهداشتی استفاده کنید.
5 – برای تقلب در ادویهها خیلی چیزها را میتوانند داخل ادویه کرده و به خورد مردم دهند، لذا اگر برایتان مقدور می باشد سعی کنید ادویه را خودتان در خانه بکوبید.
ایدههای زیرکانه و جالبی درباره ذخیره ادویههای مورد علاقهتان وجود دارد که به قرار زیر است:
1 – آنها را در یک طبقه بگذارید
ادویههایی که مرتب میخواهید دم دستتان باشد را در یک جا قرار بدهید. برچسبهایی را روی در آنها بچسبانید تا هنگام استفاده راحتتر نوع آنها را تشخیص دهید.
2 – محکم آویزان کردن
جا ادویهای و جاقوطیهایی که به دیوار نصب میشوند، ادویههایی که بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند را به راحتی در دسترس شما قرار میدهند.
3 – جلوی چشم بودن
هنگامی که ادویهها را داخل قفسه یا کشوهایی که در یک سکو ساخته شدهاند قرار میدهید، در یک لحظه همه آنها آماده استفاده هستند. قفسههای باز این امکان را به آشپز میدهند که بدون نیاز به خواندن برچسبها، هر آن چیزی که نیاز دارد را در دسترس خود ببینید.
4 – طاقچه روبرو
خودتان را از دویدن به دنبال جستجوی مواد اولیه در آشپزخانه نجات دهید. یک طاقچه ادویه بالای سرتان میتواند هر چیزی را دم دست شما قرار بدهد.
5 – دسترسی آسان
کشو برای نگهداری ادویه بسیار عالی است. هر زمانی که به آنها نیاز داشته باشید، آنها را دم دست قرار میدهد و هر وقت نیاز ندارید، جلوی چشمتان نیست. اگر جا ادویهها را ایستاده داخل کشو میگذارید یا به صورت خوابیده به هر حال روی آن برچسب بزنید.
6 – باریک و مستقیم
از فضاهای باریکی مثل بالای سر اجاق گاز، آخر پیشخوان یا طاقچه استفاده کنید. فضای کم باعث میشود ادویهها پشت یکدیگر پنهان نشوند.
نتیجه
با دم دست گذاشتن ادویه های مورد علاقهتان، دسترسی آسان به آنها را فراهم کنید. قوطی ادویهها را پر کنید و آنها را در یک سبد بچینید. وقتی ادویه داخل قوطی کمتر میشود، دوباره از ظرف اصلی که آن را در جای دیگری از آشپزخانه نگه میدارید، پر کنید.