به گزارش شفا آنلاين،البته کمتر کسی این مهم را با همان حساسیت قلبی مورد توجه قرار می دهد و درست زمانی که فکر می کنیم برای محافظت از پاهایمان به دنبال انتخاب کفشی مناسب هستیم؛ ناخواسته در حال تهدید سلامتی آنها بوده و روند آسیب را جدی تر می کنیم، زیرا این باور اشتباه در میان بسیاری افراد وجود دارد که کفش گران خریدن حکم بهترین انتخاب را دارد.
از این رو این هفته سری به بازارهای سنتی کفش تهران از خیابان فردوسی تا باغ سپهسالار زدیم تا برای آنهایی که فکر می کنند با هزینه کردن اضافه می توانند به سلامتی پاهایشان اهمیت دهند از خریدی اقتصادی اما بهداشتی بگوید. هرچند نباید فراموش کنیم این حساسیت در فصل تابستان و با گرم شدن هوا بیش از پیش خواهد بود، چون به خطر افتادن سلامتی قلب دوم بدن شما بیشتر خواهد شد.
بد نیست قبل از این که از چگونگی انتخابی مطمئن برایتان بگوییم کمی با اعداد و ارقام از اهمیت و کاربرد پاهایمان در طول زندگی بدانیم تا شاید از همین امروز بیشتر به فکر سلامتی آنها باشیم. براساس تحقیقاتی که صورت گرفته به طور متوسط هر فرد روزانه نزدیک به 10 هزار قدم برمی دارد، یعنی 3 میلیون قدم در سال.این در حالی است که با برداشتن هرگام درواقع2 یا 3 برابر وزن بدن خود را روی پاهایمان قرار می دهیم که این امر در صورت رعایت نکردن برخی نکات بهداشتی بخصوص هنگام انتخاب کفش باعث آسیب های جبران ناپذیری در ناحیه زانو و مچ پا خواهد شد. جالب است بدانیم با توجه به سبک زندگی و برخی عادات، بانوان 10 برابر مردان به دلیل استفاده از کفش های نامناسب در خطر بیماری های پا قرار دارند.
هدف داشته باشید
یکی از مشکلات عمده افراد هنگام انتخاب کفش این است که با خود صادقانه برخورد نمی کنند و همواره در ذهن دارند که کفشی می خواهند هم برای سرکار رفتن و هم برای استفاده های مجلسی یا پیاده روی های عصرگاهی که این سه مورد با هم کاملا در تضاد است و نمی تواند به انتخابی مطمئن منجر شود.
اگر فرض کنیم 8ساعت در روز سرکار باشیم باید کفشی انتخاب کنیم که علاوه بر راحت بودن امکان رسیدن اکسیژن به پاها یا جریان هوا را نیز داشته باشد در حالی که اگر به دنبال کفش مجلسی هستیم قرار است نهایتا 2 یا 3 ساعت از این کفش استفاده کنیم که همین تفاوت چند ساعته نه تنها در نوع و مدل کفش تغییرات عمده ای ایجاد می کند، بلکه می تواند در بسیاری از موارد دیگر مثل جنس یا قیمت نیز تاثیرگذار باشد. همچنین ساختار کفش راحتی و مناسب پیاده روی با بقیه کفش ها کاملا متفاوت است. بنابراین قبل از این که از خانه بیرون بروید ابتدا تصمیم بگیرید به دنبال خرید کفش به چه منظور هستید و هرگز در این زمینه خساست به خرج ندهید، زیرا سلامتی قلب دوم شما به این تصمیم گیری بستگی خواهد داشت.
زیبایی هرگز نشانه مرغوبیت نیست
یکی از دلایل وقت گذاشتن افراد برای انتخاب کفش این است که به دنبال یافتن بهترین و زیباترین کفش مورد نظر خود هستند تا بتوانند با استفاده از آن ظاهری آراسته داشته باشند، اما این موضوع می تواند به عنوان پاشنه آشیل انتخاب کفش مناسب مطرح باشد چون گاهی اوقات زیبایی بیش از حد برخی تولیدات باعث انتخابی اشتباه و غیراصولی در افراد می شود، آن هم به این دلیل که زیبایی چشم واقع بین آنها را کور کرده و مانع از یافتن حقیقتی ناگوار یعنی احتمال غیراستاندارد بودن کفش مورد نظرشان می شود. از این رو بد نیست اصلی ترین معیار انتخابمان را استاندارد و با کیفیت بودن کفش بدانیم و پس از آن به دنبال زیبایی آن باشیم، زیرا در پس این زیبایی خطری بزرگ سلامتی پاهایمان را تهدید خواهد کرد. در این زمینه می توان به برخی محصولات درجه 3 یا حتی پایین تر چینی اشاره کرد که اکنون در بازار کشورمان یکه تازی می کنند.
تصوری اشتباه درباره کفش
ممکن است تاکنون با این تفکر که کفش به مرور زمان جا باز می کند خرید کرده باشید، اما از همین لحظه این تفکر اشتباه را از ذهن خود پاک کنید و به دنبال یافتن کفشی متناسب و اندازه پای خود باشید. تحقیقاتی که از سوی کارشناسان در این زمینه انجام شده است نشان داده گاهی اوقات افراد با خرید کفش های تنگ آسیبی جبران ناپذیر به پاهایشان می زنند، زیرا به جای راحتی برای قلب دومشان ناراحتی هایی چون انحراف استخوان انگشتان، قارچ های پوستی و در نهایت مشکلات مفصلی را به جان خریده اند. از این رو هنگام انتخاب کفش اجازه ندهید فروشنده با این نظر که کفش جا باز می کند برای شما گزینه هایی را مشخص کند که اصلا مناسب پاهایتان نیست.
البته لازم به یادآوری است که نباید کوچک بودن کفش را باخشک بودن (نو بودن) اشتباه گرفت، چون در این حالت کفش اندازه پاست و هنگام پوشیدن آن فقط کمی احساس خشکی می کنید، نه این که به طور کلی کفش برای پایتان کوچک باشد. این در حالی است که به توصیه کارشناسان ارتوپدی بهترین راهکار برای انتخاب کفش مناسب این است که هنگام انتخاب ابتدا برای پای بزرگ تر کفش انتخاب کنید، چون اکثر سایز پای چپ و راست یکی نبوده و ممکن است کمی متفاوت باشند. بنابراین باید برای پای بزرگ تر کفش بگیرید تا مشکلی ایجاد نشود. البته فراموش نکنید اگر این سایز برای پای دیگر شما کمی بزرگ بود می توان مشکل را با یک کفی نازک برطرف کرد. همچنین کارشناسان توصیه می کنند بهترین زمان برای خرید کفش بعدازظهر است، چون با توجه به سیستم بیولوژیک بدن، اندازه یا سایز واقعی پای شما در این زمان مشخص خواهد شد و خبری از ورم یا پف در پاهایتان نیست.
چرم، بهترین گزینه
همان طور که می دانیم یکی از قدیمی ترین مواد اولیه تهیه کفش که بشر به عنوان بادوام ترین ماده برای خود انتخاب کرده است پوست یا همان چرم حیوانات مختلف است به طوری که با توجه به دوام و مقاومت این ماده در برابر عوامل مختلف از گذشته های دور تاکنون همراه ما بوده است. البته باتوجه به رشد جمعیت و همچنین تغییر سبک زندگی، این ماده کم کم جای خود را به برخی از مصنوعات دیگر داده است به طوری که باتوجه به افزایش قیمت چرم برای تولید محصولات مختلف، گروه بیشتری از تولیدکنندگان به فکر استفاده مواد مصنوعی مثل پلاستیک یا پارچه و برزنت افتاده اند.
این در حالی است که با توجه به خواص مختلف چرم که تنها به دوام و مقاومت آن ختم نمی شود، این ماده همواره به عنوان بهترین گزینه برای تولید کفش مرغوب مطرح است چون پاها در کفشی که از چرم طبیعی با شرایط استاندارد تولید شده باشد، نه بوی نامطبوع می گیر د و نه عرق می کند و از همه مهم تر باتوجه به انعطاف پذیر بودن چرم طبیعی فشار اضافی به پاها وارد نمی شود. بنابراین بهترین گزینه برای خرید کفش برای مصارف عمومی می تواند کفش هایی باشد که از چرم طبیعی تولید شده، نه از انواع چرم مصنوعی یا پارچه. چون در این صورت حفظ بهداشت پا یا غیرممکن است یا بسیار دشوار.
دنیای مجازی، هرگز
متخصصان ارتوپدی و پزشکان همواره به این موضوع تاکید دارند که برای خرید کفش بهترین گزینه امتحان کردن آنهاست و نباید صرفا از روی شماره یا سایز کفش مورد نظرمان تصمیم گیری کنیم. این در حالی است که در عصر ارتباطات با توجه به تغییر سبک زندگی و عادت خرید بسیاری از مردم، فروشگاه های مجازی (اینترنتی) رو به گسترش هستند و گروهی تقریبا تمام نیازهای خود را از این فروشگاه ها تامین می کنند، آن هم به بهانه کمبود وقت و اقتصادی بودن خریدهایشان. نباید فراموش کرد در برخی موارد این کار اشتباه است چون نه تنها هزینه ای اضافه برای خرید به دلیل انتخابی نامناسب پرداخته ایم، بلکه ممکن است سلامتی خودمان را نیز به خطر انداخته باشیم. پس این مهم را هرگز فراموش نکنیم که خرید کفش از فروشگاه های اینترنتی مورد توجه قرار نداده و برای خرید کمی بیشتر وقت بگذاریم.
پاشنه هرچه بلندتر؛ خطرناک تر
بسیاری از افراد بخصوص بانوان کوتاهی قد را بهانه ای برای خرید کفش های پاشنه دار قرار می دهند و با انتخاب کفشی که ظاهرا قدشان را به اندازه ایده آل ذهنی آنها می رساند سعی در ایجاد اعتماد به نفس غیرضروری دارند. در حالی که با هر گامی که با این کفش ها بر می دارند، راه رسیدن به تخت بیمارستان و هزینه های هنگفت پزشکی را برای خود هموار ساخته اند و گاهی اوقات هم نمی توانند به دلیل شدت عارضه های ایجاد شده سلامتی خود راکاملا بازیابند.
کارشناسان ارتوپدی معتقدند جرم بدن افراد هنگام استفاده از کفش های پاشنه دار به سمت جلو متمایل می شود و این امر لگن و ستون مهره هارا از هم راستا بودن خارج می کند. متخصصان، این عوارض را در ناحیه های پنجه، ساق، کف و زانوی پا بررسی کرده اند که نتایج حاصل می تواند نگران کننده باشد. چون هنگام استفاده از کفش پاشنه بلند فشار شدیدی بر پنجه پا وارد خواهد شد که مشکلات مفصلی از ساده ترین عوارض ایجاد شده در این ناحیه است. درباره ساق پا نیز بد نیست بدانیم هرچه پاشنه کفش بلندتر باشد عضله ساق پا متناسب با آن منقبض شده و در بلندمدت در همین شکل باقی خواهد ماند که کوتاهی این عضله می تواند سفت شدن عضله و دردهای ناشی از آن را به همراه داشته باشد.
این در حالی است که مهم ترین مشکلات در بخش زانو به دلیل وضعیت غیر طبیعی بدن با استفاده از این نوع کفش ها ایجاد می شود. براساس تحقیقات، استفاده از کفش پاشنه بلند می تواند تا 26 درصد بیماری های مربوط به ساییدگی در ناحیه زانو و مشکلات مفصلی را افزایش دهد. لذا متخصصان همواره توصیه می کنند بهترین اندازه پاشنه برای کفش 1.5 تا 2.5 سانت است و بیشتر از آن کم کم به ناحیه خطرناک نزدیک می شود. بنابراین بهترین و عاقلانه ترین تصمیم این است که از این تفکر که قد شما کوتاه است و باید از کفش پاشنه دار استفاده کنید فاصله بگیرید تا نه تنها سلامتی خودتان را حفظ کرده بلکه اعتماد به نفس واقعی را به دست آورده اید.
امان از دست صندل های تابستانی
با گرم شدن هوا استفاده از کفش های روباز یا همان صندل ها افزایش می یابد؛ آن هم به بهانه گرم بودن هوا. در حالی که این کفش ها اگرچه برای فصل تابستان مناسب هستند، اما به همان اندازه نیز می توانند سلامتی پاها و دیگر اندام بدن را به مخاطره بیندازند، پس بهتر است کمی درباره مزایا و معایب این نوع کفش های محبوب تابستان بدانیم تا امسال با دید بازتری به سراغ ویترین رنگ و وارنگ فروشگاه ها برویم.
به طور کلی با توجه به خاصیت صندل های تابستانی جنس کفی و رویه این نوع کفش ها با کفش های معمول متفاوت است، به طوری که بدنه این کفش ها با حداقل مواد اولیه تولید می شود و کفی هم برای سبک بودن کفش زیاد ضخیم نیست، این دو عامل اگرچه ممکن است برای مدت کوتاهی احساس خوشایندی برایمان در فصل گرم تابستان ایجاد کند، اما به مرور زمان می تواند نگرانی های عمده ای را در ذهن مصرف کنندگان تولید نماید.
متخصصان ارتوپدی درباره استفاده از صندل های تابستانی معتقدند 2 اشکال عمده در این کفش ها در کنار مزایای آنها وجود دارد که باید برای این مشکلات راهکارهای مناسبی در نظر داشته باشیم. اولین مشکل این است که به دلیل سطح محافظ بسیار پایین پا به دلیل طرح صندل ها، امکان آسیب های سطحی به پوست پا بسیار زیاد است، بنابراین بهتر این است که یا از نمونه های بسته تر انتخاب کنیم یا این که هنگام استفاده از این نوع کفش ها حتما جوراب به پا داشته باشیم، این در حالی است که استفاده از کفش های صندل برای بیماران دیابتی هرگز توصیه نمی شود، چون در صورت خراشیده شدن سطح پوست پا یا ایجاد زخم های سطحی، گرفتاری های زیادی برایشان به دنبال خواهد داشت.
اما نکته دوم درباره انتخاب صندل مربوط به جنس کفی آنهاست. همان طور که قبلا نیز اشاره شد صندل ها معمولا دارای کفی بسیار نازکی هستند که این موضوع نه تنها برای کف پا بلکه برای زانو نیز بسیار مشکل ساز خواهد بود. لذا کارشناسان بهترین قطر کفی صندل را بین یک تا 2 سانت ارزیابی کرده اند، در حالی که بیشتر صندل ها کفی بسیار نازکی دارند و همین موضوع می تواند باعث انتقال ضربه هنگام راه رفتن از کف پا به زانو شود و در نهایت درد مفاصل و ساییدگی کاسه زانو را برای صاحب کفش ایجاد کند. بنابراین بهتر این است که هنگام انتخاب صندل به نرمی و ارتفاع کفی آن نیز توجه داشته باشیم.
رئیس اتحادیه کفاشان دست دوز تهران: کفش را از فروشنده باتجربه بخرید
شاید در نگاه اول خرید کفش از فروشگاه کاری بسیار ساده و پیش پا افتاده باشد، اما اگر کمی دقت کنیم و به یاد جمله ای که می گوید: «پاهایمان همان قلب دوم بدن است» بیفتیم، ممکن است نظرمان تغییر کرده و بیشتر برای انتخاب کفشی مناسب وسواس به خرج دهیم.
رسول شجری، رئیس اتحادیه کفاشان دست دوز تهران با تاکید بر اهمیت کفش در بهداشت و سلامت می گوید: فروشنده کفش باید کارشناس باشد تا بتواند کفشی مناسب برای پاهایتان به شما معرفی کند و در اختیارتان قرار دهد، از این رو مهم ترین توصیه اتحادیه کفاشان دست دوز تهران به هموطنان این است که هرگز از فروشگاه های غیرمجاز یا فروشگاه هایی که با صنف کفاشی تداخل دارند، خرید نکنند چون فروشندگی کفش امری ساده نیست که فقط قیمت بگویند.
این مقام صنفی در ادامه به اهمیت تجربه فروشندگان کفش اشاره می کند و می افزاید: بسیاری افراد شغل فروشندگی را حرفه ای عادی می دانند که اگر بتوانیم قیمت ها را به خاطر داشته باشیم و راهنمایی صحیح و دقیقی به متقاضیان ارائه دهیم کار تمام است، اما در زمینه فروش کفش نمی توان این گونه نظر داد، چون این امر کاملا تخصصی است و فروشنده کفش باید از تک تک اجزای تولیدکننده کفش و تاثیر آنها بر سلامت پاها اطلاع داشته باشد تا بتواند خریدار را به گونه ای راهنمایی کند که نه تنها خریدی اقتصادی داشته باشد، بلکه بهداشت و سلامت وی نیز تضمین شده باشد.
وی تصریح می کند: بنابراین دانستن اعداد سایز و گفتن قیمت کفش در این صنف برای فروشندگی کافی نیست و خریداران نباید به این دو موضوع اکتفا کنند، به همین دلیل خرید از فروشگاه هایی که دارای جواز کسب از اتحادیه هستند، همواره توصیه اصلی ما به خریداران است، زیرا افراد و فروشگاه هایی که دارای جواز هستند بدون تردید در مورد اهمیت کفش در سلامت افراد اطلاعات کافی داشته و هرگز با راهنمایی های غیرمسئولانه خود باعث بروز مشکلاتی برای آنها نمی شوند، اگرچه هنگام تهیه محصولات برای عرضه به مشتریان تمام موارد استاندارد و کیفیت کفش های فروشگاه را نیز در نظر داشته اند و خبری از محصولات غیراستاندارد در این فروشگاه ها نیست.
وی می افزاید: این در حالی است که اگر اختلافی به هر دلیل به وجود آید، اتحادیه نسبت به فروشگاه های مجاز، مسئول و پاسخگوست و به این منظور خریداران کفش در تهران می توانند با شماره تلفن های 77531860 یا 77531122 برای بررسی مشکلاتشان ارتباط برقرار کنند.
شجری درباره برخی تلقی ها مبنی بر بهتر بودن تولیدات خارجی نسبت به محصولات ایرانی تصریح می کند: این فرض کاملا اشتباهی است که بگوییم کفش های ایرانی بی کیفیت بوده یا مناسب نیستند. در حالی که نام ایران در این صنعت خود یک برند بین المللی و در بسیاری از موارد تعیین کننده کیفیت است. پس نباید با تلقی های اشتباهی که اکنون در بازار وجود دارد به دنبال انتخاب محصولات بعضا بی کیفیت خارجی در بازار با قیمت های سرسام آور باشیم، چون حتی کشور ایتالیا که خود نامی مشهور در صنعت کفش و چرم است به دنبال محصولات ایران بوده و خریدار کفش های ایرانی است.
وی با اشاره به واردات محصولات چینی به بازار کفش کشورمان می گوید: به طور کلی واردات بخصوص درباره تولیداتی که خود ایران در آنها حرف برای گفتن دارد، تصمیم صحیحی نیست، هرچند پدیده ای است که وجود دارد. این در حالی است که بحث کفش چون با سلامت فرد ارتباط مستقیم دارد و می تواند باعث بروز برخی بیماری ها شود نباید در واردات آن اغماضی صورت گیرد. این قانون درباره محصولات چینی نیز صدق کرده و مسئولان باید نسبت به آن برخورد جدی داشته باشند. چون برخی محصولات چینی نه تنها استاندارد نیستند، بلکه با مواد اولیه بازیافتی تولید شده اند که این موضوع خود باعث مشکلاتی برای خریداران و سلامت و بهداشت آنها خواهد شد.
نگهداری از کفش
بسیاری از ما درباره نگهداری از کفش هایمان اصول اولیه را می دانیم، اما با توجه به گرفتاری ها و البته گاهی اوقات فراموشکاری، ممکن است برخی قوانین ابتدایی که می تواند طول عمر کفش هایمان را تضمین کند را فراموش کرده باشیم. از این رو بد نیست برخی از آنها را دوباره برای یادآوری تکرار کنیم تا بتوانید با استفاده از این دستورالعمل های ساده نه تنها طول عمر کفش هایتان را افزایش دهید، بلکه به اقتصاد خانواده نیز کمک کرده باشید.
1 ـ طریقه واکس زدن: اگر داخل جاکفشی منزل را خوب نگاه کنید حتما وسایل مورد نیاز واکس زدن کفش را پیدا خواهید کرد و احتمالابا طرز کار آنها آشنا هستید. اما یک قانون کلی را هرگز فراموش نکنید که قبل از واکس زدن باید خاک و کثیفی روی چرم کفش را از بین برد، چون خاک موجود روی چرم کفش می تواند باعث ترک خوردن و کاهش طول عمر چرم کفش بشود. بنابراین ابتدا خوب کفش را تمیز کنید و پس از آن اقدام به واکس زدن کنید. اگر واکس شما تمام شده بود می توانید از روغن زیتون نیز استفاده کنید.
2 ـ خشک کردن کفش چرمی: ممکن است هنگام تمیز کردن کفش، چرم کفش خیس شود که در این صورت باید تا خشک شدن کفش واکس زدن را فراموش کنید. به خاطر داشته باشید گرمای بیش از حد و نور مستقیم خورشید اگرچه می توا ند کفش شما را خشک کند، اما عاملی برای کاهش طول عمر رویه کفش خواهد بود. بنابراین این روش خشک کردن کفش را فراموش کنید و صرفا با قرار دادن مقداری روزنامه خشک داخل کفش اجازه دهید روزنامه رطوبت موجود داخل کفش را به خود جذب کرده و روند خشک شدن را سریع تر کند. برای این کار بهتر است هر 2 یا 3 ساعت یکبار روزنامه داخل کفش را خارج کرده تا جایی که احساس کنید رطوبت به کمترین میزان خود رسیده است بعد یک روز اجازه دهید خوب کفشتان هوا بخورد تا کاملا آماده برای واکس زدن مجدد باشد.
3 ـ از بین بردن شوره کفش: به طور کلی یکی از مشکلات برف و باران برای کفش های بیشتر ما ایجاد شوره هاست که برای خلاص شدن از شر آنها اکثر با استفاده از واکس سعی در از بین بردنشان داریم، اما اگر نتیجه زیاد رضایت بخش نبود، نگران نباشید. چون اگر یک تکه پنبه را کمی به سرکه سفید آغشته کنید و روی این شوره ها بکشید مشکل شما برطرف شده است. فراموش نکنید اگر از کفش چرمی استفاده می کنید، پس از این کار باید فرآیند واکس زدن را تکرار کنید.
4 ـ پاشنه های دردسرساز: اگرچه همواره متخصصان به بانوان توصیه می کنند از کفش های پاشنه بلند استفاده نکنند، اما این توصیه ها زیاد جدی گرفته نمی شود. در حالی که یکی از دردسرهای این پاشنه مربوط به زخمی شدن در اثر استفاده است که جلوه کفش را از بین می برد. برای برطرف شدن این مشکل می توانید با استفاده از اسپری های رنگی مخصوص ماشین، متناسب با رنگ چرم کفشتان برای مدتی از شر خراشیدگی های روی پاشنه خلاص شوید.
5 ـ نگهداری از چکمه ساق دار: با گرم شدن هوا وقت جمع کردن برخی لوازم زمستانی خواهد رسید که یکی از آنها چکمه های ساق دار است، اما از آنجا که زندگی آپارتمان نشینی فضای محدودی در اختیار اکثر ما قرار داده، نگهداری مناسب از چکمه ها را فراموش کرده ایم و صرفا با استفاده از یک کیسه و فضای زیر تخت کار را تمام می کنیم، در حالی که باید ساقه این چکمه ها همواره در حالت عمودی قرار گیر د تا در محل تا شده ترک ایجاد نشود. بهترین کار این است که بااستفاده از لوله داخل روکش آلومینیومی اجاق گاز (فویل) و کمی روزنامه این مشکل را برطرف کنیم. به این ترتیب که با پیچیدن مقداری روزنامه دور این لوله شرایطی شبیه به ساق پا ایجاد کنیم و آن را داخل چکمه قرار دهیم تا مانع از تا شدنش شده باشیم، با این روش طول عمر چرم نیزه به دلیل تا نشدن بیشتر خواهد بود.
جام جم آنلاین