شفا آنلاین :رییس سازمان نظام پرستاری به بررسی آخرین وضعیت پرستاران کشور پرداخت و توضیحاتی پیرامون اجرای تعرفههای پرستاری، استخدام 70 هزار نفری نیروی بالینی در وزارت بهداشت، ضرورت اصلاح طرح پزشک خانواده و نظام پرداخت «فی – فور – سرویس»، راهاندازی رشته دکتری بالینی پرستاری، پیگیری تصویب لایحه حمایت از پرستاران آسیب دیده شغلی و ارائه طرح پایش سلامت ایرانیان بالای 30 سال توسط پرستاران پرداخت.
رییس سازمان نظام پرستاری:
علیرغم 25 دستور رییسجمهور،تعرفههای پرستاری هنوز اجرا نشده است
شفا آنلاین :رییس سازمان نظام پرستاری به بررسی آخرین وضعیت پرستاران کشور پرداخت و توضیحاتی پیرامون اجرای تعرفههای پرستاری، استخدام 70 هزار نفری نیروی بالینی در وزارت بهداشت، ضرورت اصلاح طرح پزشک خانواده و نظام پرداخت «فی – فور – سرویس»، راهاندازی رشته دکتری بالینی پرستاری، پیگیری تصویب لایحه حمایت از پرستاران آسیب دیده شغلی و ارائه طرح پایش سلامت ایرانیان بالای 30 سال توسط پرستاران پرداخت.
به گزارش شفا آنلاین ، غضنفر میرزابیگی در نشست خبری که به منظور بررسی آخرین وضعیت پرستاری کشور ترتیب داده بود، با تاکید بر اینکه مطابق فرمایشات مقام معظم رهبری و نص صریح قانون اساسی، «سلامت» حق مردم و دولت موظف به تامین آن است، عنوان کرد: بر همین اساس دولت بایستی کار خود را انجام داده و بخش خصوصی هم امور خود را پیش ببرد.
وی ادامه داد: بنابراین این دو بخش نباید در امور یکدیگر دخالت کنند، چرا که مرز این دو از یکدیگر جداست. البته اگر هم بنا باشد تمامی اختیارات در دست دولت باشد، قانون اساسی راهکار قانونی «اقتصاد تعاونی» را در نظر گرفته است.
میرزابیگی با بیان اینکه با این وجود در دورههای مختلف شاهد اتخاذ استراتژیهای مختلفی از سوی مسوولان نظام سلامت هستیم که همه آنها مبنای صحیحی ندارند، گفت: در واقع یک جمعیت 7 درصدی اعم از فوق تخصصها، جراحان و ... در نظام سلامت کشور تصمیم گیرنده هستند و مابقی اعضای نظام سلامت از جمله پرستاران، ماماها، پزشکان عمومی، برخی متخصصان، گروههای پروانهدار و رادیولوژیستها را در تصمیمگیریها لحاظ نکرده و از آنها نظرخواهی نمیکنند و به همین خاطر است که تیرشان به سنگ میخورد.
رییس سازمان نظام پرستاری ادامه داد: گویا در همین برنامه واگذاری مدیریت بیمارستانی نیز که اعلام شد در حال پایلوت است، منافع اقتصادی همان جمعیت 7 درصدی مهمتر از جان مردم است.
وی همچنین بر جمع آوری نظام «فی - فور- سرویس» یا نظام پرداخت مبتنی بر خدمت تاکید کرد و گفت: در سال 1389 مردم برای تامین هزینههای سلامت خود، 30 هزار میلیارد تومان از جیبشان پرداخت کردند و این رقم در سال 90 به 45 هزار میلیارد تومان رسید. این در حالی است که بر اساس قانون بایستی پرداختی از جیب مردم به حدود 30 درصد برسد اما اکنون جای دولت با مردم عوض شده است و مردم 4 تا 5 برابر بیشتر میپردازند.
شورای عالی بیمه، خدمات مختلف گروههای پزشکی را تحت پوشش بیمه قرار دهد
میرزابیگی به تشکیل جلسه شورای عالی بیمه در هفته آینده اشاره کرد و گفت: از این شورا انتظار نداریم تعرفهها را افزایش دهد و به یکباره پرداخت کارانهها را قطع کند، بلکه اجازه بدهد با تعیین تعرفه، خدمات گروههای مختلف تحت پوشش بیمه برود تا هر کس خدمتی را انجام میدهد، مسوولیتش را بپذیرد و به ازای آن دریافتی داشته باشد.
وی افزود: در حال حاضر 25 درصد خدمات بیمارستانها عمومی است و توسط گروههای مختلفی از جمله ماما، پرستار، پزشک عمومی یا متخصص قابل انجام است، اما اشکال کار اینجاست که به عنوان مثال اگر ماما، زایمانی را انجام دهد و مهر وی به پرونده بیمار بخورد، انجام این خدمت 60 هزار تومان تمام میشود، اما اگر مهر پزشک فوق تخصص زنان پای آن بخورد، انجام این خدمت 800 هزار تا یک میلیون تومان برای بیمار تمام خواهد شد.
رییس سازمان نظام پرستاری با بیان اینکه در حال حاضر مردم به همین خاطر 10 تا 20 برابر به ازای انجام آن خدمت توسط متخصص پرداخت میکنند، عنوان کرد: برای اصلاح این وضعیت، دو قانون را به مجلس برده و مصوب کردیم و خواستار اصلاح نظام «فی - فور- سرویس» شدیم و یک نظام مبتنی برعملکرد، همراه با بسته خدمتی در نظر گرفتیم که آییننامه اجرایی آن هم نگاشته شده است.
میرزابیگی افزود: از تصویب قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری حدود شش سال میگذرد و یک بند از قانون ارتقای بهرهوری نیز مربوط به تعرفههای پرستاری است. این در حالی است که نظام «فی-فور- سرویس» هیچ مبنای قانونی ندارد و مربوط به یک بخشنامه داخلی وزارتخانه است و در مراکز درمانی به اجرا درآمده است.
وی با بیان اینکه 25 دستور ظرف کمتر از دو سال اخیر توسط رییسجمهور مبنی بر اجرای این قوانین و عضویت شورای نظام پرستاری در شورای عالی بیمه صادر شده است، اظهار کرد: متاسفانه هنوز هیچ کدام از این دستورهای صادر شده به اجرا درنیامدهاند و علت این امر هم شاید این است که آن بخش از خدمات عمومی که باید توسط گروههای مختلف در بیمارستانها انجام شود، به نحوی اجرایی میشود و این ظلم بزرگی است به 93 درصد جمعیت نظام سلامت کشور از جمله پرستاران و ماماها که این خدمات را انجام میدهند، اما به پای متخصصها و فوق تخصصها نوشته میشود.
رییس سازمان نظام پرستاری در ادامه با اشاره به اینکه تعرفههای پزشکی پایین نیست و میتوان به کمک آن نظام سلامت را به خوبی اداره کرد، گفت: لازم است منابع ساماندهی شده، توزیع وظایف به درستی انجام شود و استانداردهای تعریف شدهای برای انجام خدمت در نظر گرفته شود تا بتوان با همین منابع موجود نیز نظام سلامت را به نحو شایستهای اداره کرد.
میرزابیگی در ادامه به طرح پزشک خانواده و معایبی که دارد اشاره کرد و گفت: در ابتدا لازم است عنوان "پزشک خانواده" به "طرح نظام سلامت خانواده" تغییر یابد. همچنین اگر جاذبهها را برای ارائه خدمت بالا نبریم و از ظرفیت سایر گروههای پزشکی استفاده نکنیم، طرح پزشک خانواده با روند فعلی باز هم با شکست روبرو خواهد شد.
وی ادامه داد: با اصلاح نظام پرداخت و هزینه کردن برای نتیجه خدمت به جای تعداد خدمت، میتوان پروسههای درمان را مدیریت کرد.
رییس سازمان نظام پرستاری در ادامه به صدور مجوز استخدام 70 هزار نیرو در وزارت بهداشت اشاره کرد و گفت: ما بایستی چهار رده استاندارد منابع، استاندارد ساختار، استاندارد حرفهای و استاندارد خدمتی را در کشور قبول کرده و به اجرا دربیاوریم. تدوین استانداردهای خدمتی و حرفهای را گروههای صنفی بر عهده دارند که سازمان نظام پرستاری نیز در حال حاضر این کار را انجام داده و خدمات پرستاران را استانداردسازی کرده است. وضع استانداردهای منابع و ساختار نیز بر عهده دستگاههای دولتی است.
میرزابیگی اضافه کرد: اکنون بخشی از اشکالات به همین استانداردهای ساختاری و منابع بازمیگردد. به عنوان نمونه تعداد نیروها در وزارت بهداشت و نظام سلامت کم نیست اما در ساماندهی آنها، اشکالات فراوانی را مشاهده میکنیم. امید است در استخدامهای پیشرو به این مهم توجه شده و نیاز گروههای مختلف تامین شود.
ساماندهی نیرو در نظام سلامت کشور با اشکالات فراوان مواجه است
وی ادامه داد: در حال حاضر اگر به ازای هر تخت بیمارستانی، به سه نیرو احتیاج باشد بایستی 1.5 نفر آن برای پرستاری و 1.5 نفر دیگر آن برای گروههای دیگر در نظر گرفته و استخدام نیز بر همین مبنا انجام شود. این در حالی است که اکنون به ازای هر تخت بیمارستانی، نیم نفر پرستار داریم.
رییس سازمان نظام پرستاری همچنین در بخش دیگری از سخنانش به نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری نیز اشاره کرد و گفت: سازمان نظام پزشکی یک نهاد غیرسیاسی است و هیات مدیرههای پرستاری در سراسر کشور نمیتوانند به له یا علیه گروهی وارد عمل شوند. پرستاران در کشور فارغ از هر گونه سیاسیکاری، به مردم خدمت میکنند.
میرزابیگی در ادامه به اقدامات انجام شده برای پرستاران در سال اخیر اشاره کرد و گفت: تعاونیهای مسکن پرستاران در 20 استان کشور فعال شدهاند و تاکنون 1500 واحد مسکونی را آماده کرده و تحویل دادهاند و 1600 واحد مسکونی دیگر نیز تا اوایل سال آینده به پرستاران تحویل داده میشود. همچنین کلنگ ساخت یک مجموعه رفاهی اقامتی در شمال کشور برای پرستاران به زمین زده شده است و یک مجموعه رفاهی اقامتی نیز تا حدود چهار ماه آینده در مشهد مقدس برای پرستاران افتتاح میشود.
وی در ادامه به راهاندازی رشته «دکترای بالینی پرستاری» در دانشکده پرستاری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اشاره کرد و گفت: پذیرش متقاضیان برای شرکت در دوره دکترای بالینی پرستاری از امسال آغاز شده است.
رییس سازمان نظام پرستاری همچنین در ادامه به ارائه طرح حمایت از پرستاران آسیب دیده شغلی به دولت، اشاره کرد و گفت: خطر بزرگی که پرستاران را تهدید میکند، این بوده که ممکن است در حین خدمت به پرستاران اورژانسی و بدحال یا تصادفی که مبتلا به بیماریهای مختلفی هستند، دچار ایدز یا هپاتیت C شوند.
وی تاکید کرد: نمیدانیم به چه قیمتی میشود از پرستاران آسیبدیده حمایت کرد. این طرح آذر ماه سال جاری به دولت ارائه شد و پیگیریهای لازم برای تصویب آن در حال انجام است.
میرزابیگی در ادامه به طرح دیگری با رویکرد "سلامت محور" اشاره کرد و گفت: طرح پایش سلامت ایرانیان بالای 30 سال را نیز آذر ماه امسال به دولت ارائه کردیم که بر اساس آن 100 هزار پرستار به صورت رایگان به درب منازل مردم بروند و سه عامل وزن، فشار خون و قند خون مردم را بسنجند چرا که سه عامل یاد شده منشا بسیاری از بروز بیماریها هستند. رییسجمهور دستور پیگیری این نامه و اجرای آن را نیز به وزارت بهداشت و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ابلاغ کرده است، اما ظاهرا به نظر میرسد آن هفت درصد گروه پزشکی، منافع خود را در اجرای این طرحهای سلامت محور نمیبینند.
رییس سازمان نظام پرستاری در پایان تاکید کرد: اگر وضعیت پرستاران رو به بهبود نرود و قانونهای مصوب به اجرا در نیاید، ممکن است روزی به جایی برسیم که به پرستاران بگوییم تنها در حد وظایف قانونیشان فعالیت کنند. در این صورت بسیاری از امور معطل میماند. در حال حاضر پرستاران بیش از شرح وظایفشان کار میکنند.