شفاآنلاین-رئیس سازمان نظام پزشکی کشور گفت: آمادگی داریم تا پروتکل ملی مصرف خون را با کمک انجمنهای پزشکی تدوین کنیم. این راهنمای بالینی کمک میکند نیاز کاذب مصرف خون در بیمارستانها برطرف شده و خون بهینه مصرف شود.
به گزارش شفا آنلاین،علیرضا زالی در سمینار مدیریت مصرف خون گفت: باید استراتژی روشن را در خدمات بیمارستانی یا در ایستگاه نهایی فرآوردههای خون به صورت مشخص نهادینه کنیم امروزه اکثر مقالات مستند اعلام میکنند روش استراتژی مدیریت مصرف خون در مورد عوارض کوتاهمدت و عفونتهای بیمارستانی ترجیح داده میشوند.
وی ادامه داد: مدیریت مصرف خون باید در نظام آموزشی و ارائه خدمات درمانی ارائه شود و از طرفی باید استفاده از خون و فرآوردههای خونی را با طب انتقال خون جلو ببریم و مشخص کنیم که در چه زمینههایی نیاز بیشتری به مصرف خون وجود دارد.
زالی با اشاره به اینکه طب انتقال خون باید مبتنی بر شواهد باشد گفت: استفاده از خون بر اساس ملاحظات فیزیولوژیکی بیمار است و باید با نگاه جامع و منطقی نیاز واقعی خون دیده شود نه اینکه به عنوان تقویتکننده به آن نگریسته شود.
رئیس سازمان نظام پزشکی کشور گفت: باید به گونهای عمل کنیم که کادر درمانی در گروههای مختلف با روشهای تقلیل دهنده مصرف خون آشنا باشند و در مراکز درمانی نهادینه شود همچنین برای بیماری که عمل انتخابی میشود باید قبل از عمل وضعیت ذخایر خونی او اصلاح شود در غیر این صورت بیمار در معرض خطر قرار میگیرد و گاهی مجبور میشویم به صورت کاذب خون بیشتری تزریق کنیم.
وی ادامه داد: از طرفی به دلیل ماهیت تغذیه در کشور و اینکه بسیاری از افراد به خصوص زنان با کمبود ذخایر آهن مواجهند باید به مصرف خون و نیاز کاذب آن توجه شود.
رئیس سازمان نظام پزشکی کشور اظهار کرد: با توجه به افزایش بیماریهای قلبی در کشور افرادی که برای انجام اعمال جراحی مراجعه میکنند به میزان بالایی داروهای ضدانعقادی خون مانند آسپرین مصرف میکنند بنابراین باید قبل از انجام عمل، وضعیت آنها اصلاح شود در غیر این صورت علاوه بر نیاز کاذب مصرف خون عوارض خطرناکی بیمار را تهدید میکند.
وی با اشاره به اینکه مهارت پزشکان بالینی در کشور رو به افزایش است گفت: این موضوع باعث شده روشهای جراحی متعارف به کمتهاجمی تبدیل شود و نیاز به مصرف خون کاهش یابد. از طرفی هزینه بیمار عوارض و مرگ و میر کاهش مییابد پس ترویج روشهای درمانی نوین که نیاز به خون کمتری دارند باید ترویج یابد.
زالی ادامه داد: پزشکان باید با استفاده از روشهای جراحی نیاز به مصرف خون را کم کنند و تلاششان برای منعقد کردن خون ضمن اعمال جراحی را افزایش دهند و پس از عمل نیز متناسب با نیاز بیمار به گونهای عمل شود که خون کمتر مصرف شود و حجم خون را در حد نرمال نگه دارند.
رئیس سازمان نظام پزشکی کشور گفت: خون ذخیره ارزنده بیولوژیکی است و در عین حال که میتواند در مواقع مناسب جان بیمار را نجات دهد میتواند، نگرانکننده شده و برای بیمار عوارضی به همراه داشته باشد؛ چرا که یک بافت زنده است و به راحتی نمیتوان آن را تزریق کرد و باید با ملاحظات دقیق انجام شود.
وی افزود: برخی اشکالات انتقال خون را نمیشناسیم و باید در مجموعه کشور به راهنماهای بالینی مصرف بهینه خون برسیم که این کار با مشارکت همه انجمنهای تخصصی انجام پذیر است زمانی که صاحبان فرآیند کمک کنند پروتکل عملیاتی به دست میآید.
زالی گفت: در تفاهمنامهای که سازمان نظام پزشکی و انتقال خون منعقد کرده به سمت طراحی راهنماهای بالینی خون حرکت خواهیم کرد تا به گونهای عمل شود که مصرف بهینه و متناسب خون جایگزین روشهای فعلی شود که نه تنها مشکل بیماران را حل نمیکند بلکه مشکلآفرین هم میشود.
وی گفت: راهنماهای بالینی ظرف یکی، دو ماه آینده نهایی میشود و وضعیت فرایند خون در بیمارستانها قابل پایش خواهد شد.
رئیس سازمان نظام پزشکی کشور گفت: فعال شدن کمیتههای انتقال خون بیمارستانی به مدیریت مصرف خون کمک میکند و باید در درازمدت سیاستهای عمومی مثل غنیسازی مواد غذایی با آهن را تدوین کرده و به اجرا در بیاوریم.
زالی ادامه داد: باید مصرف منطقی خون در خدمات پزشکی و برنامههای بازآموزی گنجانده شود چرا که فارغالتحصیلان ما کمتر با مصرف خون و شاخصهای آن آشنا هستند.