کد خبر: ۳۵۴۱۱۳
تاریخ انتشار: ۰۷:۲۶ - ۲۶ آذر ۱۴۰۳ - 2024December 16
بهترین زمان مصرف میوه برای کودکان از شش ماهگی به بعد است. در حقیقت، کودکان تا قبل از سن شش ماهگی به هیچ غذای اضافی به غیر از شیر مادر نیاز نخواهند داشت.

شفاآنلاین:سلامت>  مصرف میوه یکی از مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار بر رشد و سلامتی کودکان بشمار می‌رود. در حقیقت میوه‌های مختلف حاوی انواع گوناگونی از مواد معدنی، ویتامین‌ها و فیبر‌های ضروری بدن هستند که برای رشد و تکامل کودک الزامی محسوب می‌شوند.

به همین دلیل، در ادامه این مطلب به بررسی اهمیت و شرایط مصرف میوه در کودکان خواهیم پرداخت.

اهمیت مصرف میوه در کودکان چیست؟

به گزارش شفا آنلاین اهمیت مصرف میوه در کودکان یکی از مسائل کلیدی در کودکان است که باید مورد توجه قرار گیرد. در حقیقت، میوه‌ها سرشار از ویتامین‌های مهم همانند ویتأمین A و C، ریزمغزی‌هایی نظیر پتاسیم و کربوهیدارت و همچنین فیبر هستند.

تمامی این مواد، برای تکمیل فرایند رشد و تکامل کودک ضروری خواهند بود. علاوه براین، میوه‌ها حاوی موادی هستند که از کودک در برابر عوامل خطرزا سلامتی محافطت خواهند کرد و قسمتی از نیاز کودکان را به مواد معدنی و آنتی‌اکسیدان‌های موردنیاز تأمین خواهند کرد.

به همین دلیل، توصیه می‌شود کودکان در طول روز ۲ الی ۵ واحد از میوه‌های مختلف را دریافت نمایند.اهمیت استفاده از میوه در کودکان به طور خلاصه، به شرح زیر است:

۱- کمک به رشد و تکامل

با توجه به اینکه میوه‌ها سرشار از فیبر هستند، در رشد و تکامل کودک بسیار تأثیرگدار خواهند بود. علاوه براین، فیبر موجود در میوه به بهبود فرایند دستگاه گوارش کودک نیز کمک خواهد کرد.

۲- تقویت سیستم ایمنی

میوه‌ها دارای آنتی اکسیدان فراوان هم هستند. این عوامل باعث تقویت سیستم ایمنی در کودکان می‌شوند و بدن آن‌ها را در برابر انواع بیماری‌ها مقاوم می‌کند. همچنین، از بروز بسیاری از عفونت‌ها و بیماری‌ها در کودک جلوگیری می‌کنند.

۳- تأمین ویتامین

در میوه‌ها ویتأمین‌هایی نظیر ویتامین A، C و K وجود دارد. این ویتامین‌ها برای رشد و سلامتی کودک ضروری بشمار ‌می‌روند.

۴- حفظ وزن سالم در کودک

یکی دیگر از اهمیت‌های مصرف میوه برای کودکان، حفظ وزن مطلوب در آن‌هاست. در حقیقت، میوه‌ها از چربی و کالری پایینی برخوردار هستند. این عامل سبب می‌شود تا وزن کودک به میزان متناسب با رشد او تنظیم شود و از چاقی و مشکلات ناشی از آن جلوگیری شود.

۵- سلامت استخوان‌ها

یکی دیگر از مزایا و اهمیت‌های استفاده از میوه در کودکان، حفظ سلامت استخوان‌هاست. در واقع، میوه‌های مختلف حاوی مقادیر زیادی از کلسیم و ویتامین دی هستند. این مواد سبب می‌شوند تا سلامت استخوان‌ها حفظ شود. علاوه براین، استفاده منظم از این مواد از بسیاری از مشکلات استخونی جلوگیری خواهد کرد.

۶- افزایش انرژی

با توجه به اینکه، میوه‌ها حاوی مقادیر مناسبی از قند به صورت طبیعی هستند، منبع انرژی بسیار مناسبی برای کودک محسوب می‌شوند. به همین دلیل، توصیه می‌شود تا برای تأمین انرژی موردنیاز کودک از میوه‌های مختلف استفاده شود.


کودکان روزی چند بار باید میوه بخورند؟

در پاسخ به سؤال کودکان روزی چند بار باید میوه بخورند؟ باید گفت که این میزان بسته به نیاز هر کودک متغیر خواهد بود. به طور کلی، توصیه می‌شود برای کودکان ۲ الی ۳ ساله، یک تا یک و نیم فنجان لازم است تا میوه مصرف شود.

همچنین برای کودکان ۴ الی ۸ ساله، مقدار میوه مناسب یک تا دو فنجان اعلام شده‌است. زمان مصرف این مقادیر نیز می‌تواند متفاوت باشد. طبق اطلاعات، بهترین زمان مصرف میوه در طول روز، وقتی است که معده کودک خالی باشد که این شرایط در اکثر مواقع صبح است.

علاوه براین، مصرف میوه برای کودک در صبح باعث افزایش اشتها خواهد شد. از سوی دیگر، مصرف میوه برای کودک در میان وعده نیز تأثیرات مثبتی را به همراه دارد. به عنوان مثال استفاده از خشکبار و میوه‌جات مناسب در میان وعده کودک باعث می‌شود تا مسائلی همچون فقر آهن که یکی مشکلات اساسی تغذیه‌ای در کودک است، برطرف شود.

همچنین، باید این نکته را در نظر داشت که زمان صرف میوه برای کودک تا صرف وعده اصلی غذایی باید حداقل ۹۰ الی ۱۲۰ دقیقه فاصله داشته‌باشد. از طرف دیگر، مصرف سیب در کودکان که به فضا‌هایی مانند مهد کودک ‌می‌روند، انتخاب بسیار هوشمندانه‌ای بشمار می‌رود؛ زیرا، سیب علاوه بر اینکه افت قندخون را در کودک جبران می‌کند، سبب نشاط بیشتر و افزایش قدرت یادگیری در کودک نیز خواهد شد.

بهترین زمان مصرف میوه در کودکان چیست؟

بهترین زمان مصرف میوه برای کودکان از شش ماهگی به بعد است. در حقیقت، کودکان تا قبل از سن شش ماهگی به هیچ غذای اضافی به غیر از شیر مادر نیاز نخواهند داشت. پس از این تایم، برنامه غذایی کودک تغییر خواهد یافت و لازم است تا غذا‌های متنوع‌تر به کودک داده‌شود. البته، لازم است تا این نکته را نیز در نظر داشته‌باشید که شروع تنوع غذایی در کودک به صورت تدریجی و با مقادیر کم آغاز خواهد شد و به مرور این مقدار افزایش پیدا می‌کند.

به همین دلیل، برای مصرف میوه پس از سن شش ماهگی در کودک نیاز است تا از تکه‌های کوچک میوه، آبمیوه و یا پوره میوه استفاده شود. از سوی دیگر، ممکن است کودک در ابتدا به برخی از میوه‌ها حساسیت نشان دهد. به همین دلیل، ضروری است تا در ابتدا از میوه‌هایی استفاده شود که حساسیت کمتری را ایجاد می‌کنند. همچنین، مرکبات در مراحل پایانی‌تر به کودک داده‌می‌شود؛ زیرا، میزان حساسیت‌زایی مرکبات در میان میوه‌ها بالاتر است.


مقدار مصرف میوه در کودکان باید چقدر باشد؟

برای میوه خوردن کودکان در طول روز، همانند بزرگسالان واحد دقیق و مشخصی وجود ندارد. بااین حال، برخی منابع توصیه می‌کنند کودک لازم است تا ۲ الی ۵ واحد میوه را در طول روز دریافت نماید.

از سوی دیگر، اطلاعات جمع‌آوری شده بیانگر این است که کودک در یک سالگی به طور متوسط روزانه هزار کیلوکالری انرژی دریافت می‌کند که این میزان به ازای هرسال ۱۰۰ کیلوکالری افزایش خواهد یافت. از این مقدار، انرژی به طور تقریبی ۵۰ الی ۶۰ درصد از مواد قندی مرکب بدست خواهد آمد.

از این رو، می‌توان قسمتی از قند موردنیاز کودک را از میوه‌های مختلف تأمین کرد. به هر حال، مصرف میوه در کودکان نباید به میزانی باشد که برای وی مشکل ایجاد کند. البته، لازم است در هنگام مصرف میوه برای کودک به نکته‌ای نیز توجه شود. در واقع، لازم است تا از استفاده از میوه‌های نوبرانه برای کودک تا حد امکان پرهیز شود؛ زیرا، این میوه‌ها ممکن است به طور صحیح سمپاشی نشده‌باشند و در کودک باعث ایجاد مسمومیت شوند.

میوه‌های مناسب برای کودک

انتخاب بهترین میوه برای کودکان نیز از اهمیت بالایی برخوردار هستند. زیرا، میوه‌های مناسب علاوه بر مزایای و اهمیت‌های فراوان، به بهبود سلامت کودک نیز کمک می‌کنند. برخی از میوه‌های مناسب برای کودک عبارتنداز:

  • موز که حاوی پتاسیم، ویتامین سی و فیبر است و به تقویت عضلات و سیستم گوارش کمک می‌کند.
  • سیب که منبع غنی از فیبر بشمار می‌رود. این میوه علاوه بر کنترل قند، عملکرد گوارشی را نیز تنظیم می‌کند. همچنین، اسید مالیک موجود در سیب، به تقوبت دندان کودکان کمک خواهد کرد.
  • هندوانه که دارای مقادیر زیادی از مایعات است و در تابستان گزینه بسیار مناسبی بشمار می‌رود. علاوه براین، ویتأمین A نیز در این میوه وجود دارد و موجب بهبود سلامت پوست در کودک خواهد شد.
  • انگور که از آنتی‌اکسیدان‌های مختلفی تشکیل شده‌است و به سلامت قلبی و عروقی کودک بسیار کمک خواهد کرد. علاوه براین، انگور به عنوان منبع تأمین انرژی فوری نیز برای کودک شناخته‌می‌شود.
  • توت فرنگی نیز سرشار از آنتی‌اکسیدان است که بهبود سلامت قلب و مغز کودک کمک خواهد کرد.

میوه‌های حساسیت‌زا در کودکان

مصرف برخی میوه‌ها ممکن است باعث بروز حساسیت در کودکان شود. به همین دلیل، مصرف میوه در کودکان باید با احتیاط صورت گیرد و اقدامات لازم جهت حفظ سلامت وی انجام شود. به طور کلی، حساسیت‌ها در اثر اختلالات ژنتیکی بروز پیدا می‌کنند و سیستم ایمنی بدن را با اختلال مواجه خواهند کرد. برخی از میوه‌های حساسیت‌زا برای کودکان عبارتنداز:

کیوی

کیوی یکی از میوه‌هایی است که حتی در بزرگسالان نیز ممکن است سبب بروز حساسیت و واکنش آلرژیک شوند. به همین دلیل، لازم است تا در استفاده از کیوی برای کودکان عجله نکنید و در صورت مصرف، احتیاطات لازمه را انجام دهید.

مرکبات و پرتقال

به طور کلی مرکباتی همچون نارنگی، پرتقال و لیمو از جمله موادی بوده که سرشار از ویامین‌ها، کلسیم، پتاسیم و… هستند. با این وجود، به دلیل اینکه این مرکبات بسیار اسیدی بوده، می‌توانند سبب بروز واکنش‌های آلرژیک و یا درد معده در کودکان شوند. به همین دلیل، توصیه می‌شود از مصرف این میوه قبل از یک سالگی پرهیز شود و پس از آن نیز اقدامات احتیاطی صورت گیرد.

توت و توت فرنگی

دسته توت‌ها مثل بلوبری، توت سیاه، توت فرنگی و تشمک نیز می‌توانند سبب بروز واکنش‌های حساسیتی در بین کودکان شود. البته، این میوه‌ها نیز سرشار از ویتامین، کلسیم، پتاسیم و… هستند. با این وجود، باید در مصرف آن‌ها پرهیزات لازمه انجام شود.


نکات مهم در مورد مصرف میوه در کودکان

در هنگام مصرف میوه برای کودکان، لازم است تا نکاتی را مورد توجه قرار دهید:

میوه تازه

برای انتخاب میوه، بهتر است از میوه‌های تازه و فصلی برای کودکان استفاده نمایید. این میوه‌ها معمولاً از مواد مغذی بیشتری برخوردار هستند.

اندازه مناسب

با توجه به اینکه هر کودک در هر سنی نیاز‌های تغذیه متفاوتی خواهد داشت، باید به میزان مصرف میوه توجه ویژه شود. این امر سبب می‌شود تا از بروز بسیاری از مشکلات احتمالی در کودک جلوگیری شود.

تمیزی

یکی دیگر از نکات قابل توجه برای مصرف میوه در کودکان، توجه به نظافت و تمیزی میوه‌هاست. به این منظور، لازم است تا میوه‌ها را به خوبی بشویید و از عدم وجود هرگونه آلودگی در آن، اطمینان حاصل نمایید. این فرایند سبب می‌شود تا از بیماری‌ها و مسمومیت‌های مختلف در کودک پیشگیری شود.

میوه طبیعی

مصرف میوه‌های طبیعی برای کودک نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. به همین دلیل، لازم است تا از عدم وجود افزودنی‌های ناسالم به میوه اطمینان حاصل نمایید. همچنین، در صورت استفاده از آبمیوه، لازم است تا حتی الامکان از افزودن قند به آن‌ها پرهیز شود.

تشویق به مصرف میوه

ضروری است تا کودکان به جای عادت‌های نامناسب و مصرف مواد ناسالم همچون نوشابه و… به مصرف میوه‌های مختلف تشویق شوند. به همین دلیل، توصیه می‌شود تا والدین با بکارگیری روش‌های خلاقانه، کودکان را به مصرف میوه ترغیب نمایند.

چگونه کودکان را به مصرف میوه تشویق کنیم؟

میوه خوردن کودکان در اکثر مواقع راحت است؛ زیرا، اکثر میوه‌ها رنگ‌های مجذوب‌کننده و طعم شیرینی را دارند که بسیار مورد علاقه کودکان خواهند بود. البته برای مصرف این میوه‌ها لازم است به نکاتی که کمی قبل‌تر اشاره شد نیز توجه شود تا مشکلاتی نظیر اختلالات گوارشی، مسمومیت و.. ایجاد نشود. به طور کلی، برخی از روش‌های جهت ترغیب و تشویق کودک برای مصرف میوه‌های مختلف به شرح زیر است:

مصرف میوه در میان وعده

یکی از راهکار‌ها جهت تشویق کودک به مصرف میوه، استفاده از آن در میان‌وعده است. در حقیقت، افراد می‌توانند از میوه‌های خشک و یا تیکه‌های میوه در میان‌وعده به جای مواد غذایی ناسالم برای کودک استفاده نمایند. این کار، علاوه بر اثرات مفید خود میوه، از اثرات مضر مواد ناسالم نیز جلوگیری خواهد کرد.

تنوع میوه

برای ترغیب کودک به مصرف میوه، بهتر است از انواع مختلف میوه استفاده نمایید؛ زیرا، کودک از مصرف یک نوع خاص از میوه خسته خواهد شد. به همین دلیل، استفاده از میوه‌های مختلف برای کودک توصیه می‌شود تا وی میل به مصرف آن‌ها داشته‌باشد.

تزئینات خاص

از جمله راهکار‌های دیگر برای کودک در مصرف میوه، استفاده از تزئینات خاص و سرگرم‌کننده برای آن‌هاست. در واقع، شما می‌توانید از طریق ایجاد اشکال مختلف با میوه‌های گوناگون، کودک را تشویق نمایید تا آن‌ها را بخورد.


از آنجایی که مصرف میوه در کودکان از اهمیت بالایی برخوردار است، توجه به این موضوع ضروری بشمار می‌رود. در واقع، مصرف میوه در کودکان باعث می‌شود تا از بسیاری از خطرات احتمالی و مشکلات مرتبط با سلامتی جلوگیری شود. همچنین، مصرف میوه برای بهبود فرایند رشد و تکامل کودکان نیز حائز اهمیت است.

از این رو، لازم است تا از نحوه مصرف میوه، مقدار مصرف و مسائلی این چنینی آگاه شوید تا بتواتید کودکی سالم و سرشار از انرژی تربیت نمایید. از سوی دیگر، توجه به تغذیه کودک برای مصرف میوه‌های مختلف در فرایند یادگیری و هوش وی نیز بسیار موثر خواهد بود.

نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: