به تازگی موجی در شبکه های اجتماعی و البته خبرگزاری های رسمی برخی کشورها ایجاد شده که ادعا می کند از طریق مسافران ایرانی آلوده به ویروس شده اند، اتفاقی که عجیب به نظر می رسد
شفاآنلاین>سلامت> COVID-19 یا ویروس کرونا، به تنهایی توانسته باعث ترس و نگرانی در اقصی نقاط جهان شود و حدود هشت میلیارد انسان را به وحشت بیندازد.
به گزارش شفاآنلاین، ویروسی کوچک تر از 2.5 میکرون که ابتدا در ووهان چین شایع شد وتا لحظه تنظیم این گزارش حدود 80 هزار نفر را در چین و بیش از پنج هزار نفر را در 58 کشور دیگر آلوده کرده و از این میان جان 2933 نفر را که 87 نفر آن ها در خارج از چین بوده اند ، گرفته است.
این آمار نشان می دهد نگرانی و حتی در بعضی مواقع وحشت مردم به هیچ عنوان بیهوده نبوده و نیست. اما از آمارها که خارج شویم و در فضای مجازی گشتی بزنیم، این روزها مطالب زیادی درباره کرونا می توانیم پیدا کنیم که بسیاری از آن ها شایعه، دروغ یا اخبار نادرست و دستکاری شده ای هستند که بازنشر می شوند.
شاید به یکی از مواردی که باید اشاره کرد،بحث صادرات کرونا از ایران به دیگر کشورها ست. به تازگی موجی در شبکه های اجتماعی و البته خبرگزاری های رسمی برخی کشورها ایجاد شده که ادعا می کند بسیاری از کشورها از جمله استرالیا، کانادا، لبنان، امارات و ... از طریق مسافران ایرانی آلوده به ویروس شده اند، اتفاقی که عجیب به نظر می رسد.
به همین دلیل سعی کردیم این موضوع را بررسی کنیم و دیدیم بسیاری از کشورهایی که ادعا شده از طریق ایران به کرونا آلوده شده اند یا پیش از این دارای بیمار مبتلا به کرونا بوده اند یا افراد تبعه خودشان که به چند کشور از جمله ایران مسافرت کرده اند آلوده به ویروس کروناشده اند.البته برخی موارد نیز به درستی مربوط به سفر اتباع ایرانی به این کشورهاست . برای بررسی چند نمونه از این ادعاها ادامه مطلب را بخوانید.
کشورهای مطرح شده
حتما شما هم در شبکه های اجتماعی تصاویر و فیلم هایی را دیده اید که یک فرد ایرانی در کشوری دیگر را نشان می دهد و ادعا می شود اولین مبتلای ویروس در آن کشور است و این فرد در سفر به آن کشور، ویروس را منتشر کرده است.
تا کنون در شبکه های اجتماعی به نام 15 کشور می رسیم که یا از طریق رسانه های رسمی آن ور آبی مثل ایران اینترنشنال، من و تو، العاجل و ... یا از طریق شبکه های اجتماعی ادعا می کنند که ویروس کرونا از طریق ایران به آن کشورها منتقل شده است.
کویت، عراق، بحرین، لبنان، گرجستان، کانادا، امارات، افغانستان، عمان، پاکستان، بلاروس، قطر، استرالیا، استونی و نیوزیلند از جمله این کشورها هستند.
کانادا، دروغی که موجب عذرخواهی رسمی شد
اولین خبرگزاری فارسی زبانی که از قول مقامات کانادایی اعلام کرد اولین مبتلای کرونا در کانادا یک زن 30ساله است که به تازگی از ایران به کانادا سفر کرده، بی بی سی فارسی بود.
این خبر خیلی زود در شبکه های اجتماعی هم منتشر شد و شبکه هایی مثل ایران اینترنشنال هم به آن پرداختند اما پیش از اعلام بی بی سی، در آمار سازمان بهداشت جهانی، نام کانادا به عنوان دارنده مبتلا به کرونا ثبت شده و این زن 30 ساله اولین مورد نبود.
شش روز بعد از خبر بی بی سی، خبرگزاری مشرق با انتشار ویدئویی به نقل از دکتر عرفانی، رئیس اداره مراقبت مرکز بیماری های واگیر وزارت بهداشت نوشت که «کشور کانادا رسما از ایران عذرخواهی کرده زیرا هیچ ایرانی انتقال دهنده کرونا به کانادا نبوده است.»
اما از آن جا که تکذیب یک خبر حداقل 20 برابر کمتر از خود خبر دیده می شود، این موضوع هم دیده نشد و در بسیاری از صفحات مجازی و گروه ها و کانال ها هنوز ایران را مقصر انتقال ویروس به کانادا معرفی می کنند!
استرالیا، زن 63 ساله استرالیایی آلوده
یکی دیگر از کشورهایی که شایعه شد یک ایرانی مسئول انتقال ویروس به آن جا بوده، استرالیاست اما در استرالیا هم واقعیت طور دیگری است. اولا فردی که مبتلا به کرونا بوده ایرانی نبوده بلکه در بین سفرهایی که داشته به ایران هم سفر کرده است.
ثانیا حتی اگر فرض بگیریم این فرد در ایران مبتلا شده است بازهم این فرد، اولین مورد ابتلا در استرالیا نبوده و پیش از آن 15 نفر که از چین به استرالیا رفته اند، آلوده به کرونا تشخیص داده شده و در قرنطینه در حال درمان بوده اند.
اما این فردی که به ایران سفر داشته یک زن ۶۳ ساله ساکن شهر گلدکست بوده که بعد از بازگشت از ایران، به سالن زیبایی که محل کارش بوده می رود و بعد از این که حالش بد می شود ، متوجه می شوند او مبتلا به کروناست! و حالا معلوم شده او این بیماری را به حداقل 40 نفر دیگر هم انتقال داده است.
امارات، کرونا از چین
در امارات متحده عربی تاکنون 13 فرد مبتلا به کرونا در قرنطینه به سر می برند که در شبکه های اجتماعی و البته بازهم ایران اینترنشنال شایعه شد اولین مورد مبتلا به کرونا در امارات، یک مسافر ایرانی و همسرش بوده که در سوم اسفند به دبی سفر کرده اند و اکنون در قرنطینه به سر می برند هرچند با توجه به مراودات بالای ایران و امارات، احتمال انتقال ویروس بالاست اما بر اساس بیانیه وزارت بهداشت امارات متحده عربی، پیش از این خانواده ایرانی ، یک فیلیپینی، یک بنگلادشی و یک فرد چینی مبتلا به کرونا وارد امارات شده بودند. وزارت بهداشت امارات تاکید کرده روی کسانی که با این افراد در تماس بودهاند، آزمایش تشخیص ویروس کرونا انجام خواهد شد.
کشورهای دیگر
درخصوص افغانستان، بحرین، پاکستان، عراق، گرجستان، قطر و چند کشور دیگر که آن ها هم مدعی شده اند اولین مبتلایان به کرونا در این کشورها، ایرانی ها بوده اند هم جای تردید وجود دارد.
البته به دلیل رفت و آمدهای بالای بین این کشورها این احتمال وجود دارد که یک ایرانی باعث انتقال ویروس بوده اما در همین کشورها چینی های زیادی مشغول کارند یا هنوز مراوداتی با کشور چین دارند.
در برخی از این کشورها و چندین کشور دیگر که نامشان پیش از این آمده است هم هنوز امکانات لازم برای تشخیص کرونا وجود ندارد و ممکن است مبتلایان بیشتری پیش از این بوده اند که هنوز شناسایی نشده اند.
به هر حال جدای از آن که انتقال ویروس از ایران به برخی کشور های همسایه محتمل است اما موج خبری انتقال ویروس از ایران به دنیا کمی تامل برانگیز و احتمالا با رویکرد های سیاسی و ایران هراسانه به نظر می رسد و باید با احتیاط بیشتری با این اخبار برخورد کرد .
این در حالی است که ایتالیا که این روزها به شدت با کرونا درگیر است، یکی از کشورهایی است که بالاترین انتقال کرونا به کشورهای اروپایی از جمله انگلستان و فرانسه و برخی کشورهای آفریقایی از جمله نیجریه را داشته است.خراسان