اضطراب به حالتی گفته میشود که استرس به فرد وارد میشود، ولی مکانیزمهای دفاعی در شخص پاسخگو نیست، بنابراین این احتمال وجود دارد که اختلالات روانشناختی مانند اضطراب، افسردگی و اختلالات روانتنی در فرد بروز پیدا کند
شفاآنلاین>اجتماعی>یک روانپزشک گفت: عوامل مختلفی در بروز اختلال اضطراب نقش دارند که به کمک برخی راهکارها میتوان این اختلال را مدیریت کرد.
به گزارش شفاآنلاین،محمدرضا خدایی روانپزشک و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، درباره استرس اظهار کرد: استرس یا فشار روانی به مواردی گفته که از درون یا بیرون به فرد وارد میشود و مکانیزمهای دفاعی شخص را تحریک میکند.
او بیان کرد: اضطراب<Anxiety> به حالتی گفته میشود که استرس به فرد وارد میشود، ولی مکانیزمهای دفاعی در شخص پاسخگو نیست، بنابراین این احتمال وجود دارد که اختلالات روانشناختی مانند اضطراب، افسردگی و اختلالات روانتنی در فرد بروز پیدا کند.
مهمترین علائم جسمانی و روانشناختی اضطراب
این روانپزشک افزود: از علائم جسمانی اضطراب میتوان به تنگی نفس، تپش غیر طبیعی قلب، احساس خفگی، گزگز یا مورمور شدن بدن، سردرد، سرگیجه و ناراحتی گوارشی اشاره کرد و اختلال تمرکز، حواس پرتی، فراموشی، بیقراری، کلافگی و زود رنجی از نشانههای روانشناختی اضطراب هستند.
خدایی تاکید کرد: اضطراب و افسردگی جزو بیماریهای قرن حاضر هستند. اضطراب و افسردگی میتوانند افت عملکرد شغلی، خانوادگی و اجتماعی را به همراه داشته باشند.
او تصریح کرد: حدود ۲۴ تا ۲۵ درصد از افراد جامعه به اختلالات روانشناختی دچار هستند که از این میان ۱۷ تا ۱۸ درصد از اضطراب و افسردگی رنج میبرند.
علل بروز اضطراب
این روانپزشک گفت: اضطراب میتواند علت فردی داشته باشد، به عبارتی شخصیتهایی که به تیپ A معروف هستند مانند افراد عجول، وسواسی، زود رنج، حساس یا وابسته به نسبت دیگران زودتر به اختلال اضطراب دچار میشوند.
عوامل ارثی هم در بروز اختلال اضطراب نقش دارند به عبارتی فرزندان والدینی که به اختلال اضطراب مبتلا هستند نسبت به دیگران بیشتر در معرض ابتلا به اضطراب قرار دارند. در افرادی که ترشحات هورمونهای «نورآدرنالین» یا «سروتونین» با اختلال مواجه است هم اختلال اضطراب بیشتر دیده میشود.
خدایی اظهار کرد: عوامل اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و معنوی هم در ایجاد اضطراب موثر هستند. اضطراب در زنان بیشتر دیده میشود و سن آغاز اختلال اضطراب حدود ۲۰ تا ۲۲ سالگی (اوایل جوانی) است.
انواع اختلال اضطراب
او بیان کرد: اختلال اضطراب منتشر، اختلال پانیک، اختلال اضطراب اجتماعی، اختلال اضطراب عملکردی و اختلال اضطراب جدایی از انواع اختلال اضطراب هستند.
در اختلال اضطراب منتشر فرد به بی قراری، کلافگی، استرس، اختلال تمرکز و توجه، تپش قلب، تنگی نفس و سردرد دچار میشود همچنین او در طول روز بی قرار است به طوری که نمیتواند در جایی مشخص بنشیند و از نظر ذهنی هم به تشویش دچار است.
از علائم جسمی اختلال اضطراب منتشر میتوان به تکرر ادرار، احساس تنگی نفس، تپش قلب و درد شکم اشاره کرد این اشخاص همچنین گاهی به یبوست یا اسهال هم دچار میشوند. اختلال اضطراب منتشر در زنان شایعتر است.
این روانپزشک درباره اختلال پانیک افزود: در این اختلال فرد به صورت ناگهانی به ترس، تپش قلب، تنگی نفس و احساس به ابتلا به بیماری قلبی یا مرگ دچار میشود که این حمله حدود پنج تا ۱۰ دقیقه طول میکشد و ممکن است دوباره با گذشت زمان حمله بعدی روی دهد. در اختلال اضطراب اجتماعی فرد هنگام حضور در جمع به اضطراب دچار میشود.
خدایی تاکید کرد: اختلال اضطراب عملکردی هم میتواند در دانش آموزان یا دانشجویان اتفاق بیفتد به این صورت که این افراد در هنگام امتحان یا خواندن انشاء در کلاس به تنگی نفس یا لکنت زبان دچار میشوند البته پس از دقایقی این نشانهها از بین میرود. اختلال اضطراب جدایی هم بیشتر در دانش آموزان کلاس اولی دیده میشود. این دانش آموزان هنگام جدایی از والدین یا وقتی که نام مدرسه آورده میشود، گریه میکنند یا به علائمی مانند حالت تهوع، دل درد و استفراغ دچار میشوند.
او تصریح کرد: ابتلا به برخی بیماریها مانند کم خونی، فقر آهن، پرکاری تیروئید و اختلالات غدد پارا تیروئید و کمبود برخی مواد معدنی هم در بروز اضطراب نقش دارند.
درمان اضطراب
این روانپزشک اظهار کرد: داروهای ضد اضطراب باید در صورت نیاز زیر نظر روانپزشک مصرف شود و افراد باید از درمانهای خودسرانه پرهیز کنند، زیرا برخی داروهای ضد اضطراب میتوانند در آینده فرد را به وابستگی دچار کنند. از دیگر درمانهای اختلال اضطراب میتوان به تمرینهای ریلکسیشن (تنآرامی) اشاره کرد همچنین یادگیری مهارتهای مقابله با اضطراب و کنترل هیجانات منفی هم به درمان اضطراب بسیار کمک میکند.
خدایی یادآوری کرد: اگر فرد از نظر شغلی، اقتصادی و اجتماعی احساس امنیت نداشته باشد هم ممکن است به اضطراب دچار شود. به طور کلی برای کنترل اضطراب در جامعه و افزایش شادی همه سازمانها و مسئولان نقش دارند.yjc