شفا آنلاین: دکتر علی تقی زاده افشاری در سال 1331در ارومیه به دنیا آمد و پس از اتمام دوره دبستان و دبیرستان در ارومیه با رتبه سیزدهم از میان یکصدهزار داوطلب کنکوردرسال 1350وارد دانشکده پزشکی دانشگاه تبریزشد.
در گفتگوی اختصاصی شفا آنلاین با دکتر علی تقی زاده افشاری تشریح شد:
جزئیات 2هزار پیوند کلیه در ارومیه
شفا آنلاین: دکتر علی تقی زاده افشاری در سال 1331در ارومیه به دنیا آمد و پس از اتمام دوره دبستان و دبیرستان در ارومیه با رتبه سیزدهم از میان یکصدهزار داوطلب کنکوردرسال 1350وارد دانشکده پزشکی دانشگاه تبریزشد. او در سال 1357از دانشکده پزشکی فارغ التحصیل شد و از آنجا که این ایام مصادف با پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی بودو دوره خدمت نظام وظیفه کاهش یافته بود به مدت 9ماه خدمت نظام وظیفه را در ارومیه گذراند و پس از آن به عنوان مسئول و سرپرست اداره بیماریهای واگیردار و ریشه کنی مالاریای استان آذربایجان غربی در ارومیه مشغول به خدمت شد. وی در دوران دانشجویی و سال 1356ازدواج کرد و صاحب یک پسر و یک دختر می باشد. پسر وی مهندسی صنایع و دخترش نیز مهندسی معماری می باشند. همسر ایشان نیز خانه دار هستند.
دکتر تقی زاده سال 1361در رشته جراحی کلیه و مجاری ادراری و تناسلی در دانشگاه تبریز پذیرفته شد پس از طی دوره چهار ساله ، با موفقیت دوره تخصصی را گذراند. وی سال 65بلافاصله دوره های فوق تخصصی پیوند کلیه که برای نخستین بار در ایران از سوی دکتر ناصر سیم فروش ، بنیانگذارارولوژی نوین و پیوند کلیه در ایران، در بیمارستان شهید لبافی نژاد برگزار می شد را گذراندو البته تا آن موقع بیش از 40پیوند کلیه در بیمارستان شهید لبافی نژاد انجام شده بود که حالا به بیش از سه هزارپیوند کلیه رسیده است. دکتر تقی زاده پس از اتمام دوره یکساله پیوند کلیه به ارومیه برگشت و به عنوان عضو هیئت علمی دانشکده پزشکی در بیمارستان طالقانی شروع به فعالیت نمود. پس نخستین مرکز پیوند کلیه پس از تهران ، در شهرستان ارومیه و با کمک چند تن از همکارانش راه اندازی کرد. نخستین پیوند کلیه موفقیت آمیز نیز روز 15اردیبهشت 1367در اطاق عمل واقع در زیرزمین بیمارستان طالقانی و در شرایط خاص زمان جنگ تحمیلی که شهر زیر بمباران رژیم بعثی عراق قرار داشت و مردم شهر به خارج از شهر رفته بودند با حداقل امکانات و کمبود نیروی انسانی و تجهیزات پزشکی با موفقیت انجام شد. پس با حمایت های بیدریغ آقای دکتر شیبانی ریاست وقت هیئت امناء صرفه جویی ارزی پیوند کلیه در ارومیه ادامه یافت.
به دلیل این که آن زمان متاٌسفانه فوق تخصص نفرولوژی در استان آذربایجان غربی وجود نداشت دکتر تقی زاده به ناچار کنترل بعد از عمل بیماران پیوندی را نیز به مدت ده سال انجام می داد. در آن سال ها ابتدا هرماه یک عمل پیوند کلیه انجام می شد اما به تدریج تعداد عمل ها با توجه به افزایش امکانات و نیروی انسانی افزایش یافت به گونه ای که هم اکنون هفته ای دو تا سه عمل پیوند کلیه انجام می گیرد . از سال 1377بخش پیوند کلیه از بیمارستان طالقانی به بیمارستان تازه تاٌسیس امام خمینی (ره) انتقال یافته است. دکتر تقی زاده می گوید: با عنایت خداوند و حمایت های مسئولین محترم کشوری و استانی وبه ویژه استاد دکترسیم فروش و همکاران گروه ارولوژی و نفرولوژی و تیم پیوند و پرسنل زحمت کش اطاق عمل و بخش پیوند کلیه و آزمایشگاه و رادیولوژی ، امروز بخش پیوند کلیه ارومیه تنها بخش پیوند کلیه در کشور است که سه فوق تخصص پیوند کلیه و دو فوق تخصص نفرولوژی با پرسنل زبده در اختیار دارد .ضمن اینکه مجوز تربیت فلوشیب پیوند کلیه نیز به این مرکز داده شده است و از امسال رزیدنت فلوشیب پیوند کلیه خواهیم داشت.
ضمن اینکه تاکنون در این مرکز بیش از دو هزار پیوند کلیه انجام شده است که از استانداردهای بین المللی برخوردار است.
گفتنی است تعداد زیادی از بیماران این بیمارستان نیز از سایر نقاط کشور و استان های همجوار و هم چنین کشورهای همسایه از جمله عراق- ترکیه- آذربایجان و حتی ایرانیان مقیم کشورهای اروپایی و آمریکا می باشند.
یکی از مهم ترین دستاورد های تیم پیوند کلیه ارومیه گسترش این نوع عمل ها از سایر کشورها بوده است. به طوریکه سال 1384و بنا به درخواست دولت جمهوری آذربایجان و موافقت وزیر وقت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، نخستین پیوند کلیه در جمهوری آذربایجان توسط دکتر تقی زاده و همکارانش، در شهر باکو انجام شد و بخش پیوند کلیه در آن کشور نیز راه اندازی گردید.
دکتر تقی زاده از آغاز فعالیت علمی در دانشگاه علوم پزشکی ارومیه ، مسئولیت های اجرایی نیز داشت و در طول سال های گذشته رئیس دانشکده پزشکی- رئیس سازمان نظام پزشکی ارومیه – معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه و رئیس دانشگاه علوم پزشکی ارومیه بوده است . هم اکنون نیز به عنوان مدیر گروه ارولوژی و رئیس مرکز تحقیقات نفرولوژی و پیوند کلیه مشغول به خدمت می باشد.
وی از سال 1374تاکنون عضو هیات بورد تخصصی کشوربود. و در سال 1377 از مرتبه استاد یاری به مرتبه دانشیاری ارتقاء یافته است. سال 1386 نیز موفق به ارتقاء درجهٌ استادی شده است. دکتر تقی زاده درکارگاه های آموزشی و پژوهشی و برنامه ریزی و دوره های کوتاه مدت و سنگ شکنی و پاراسکوپی در داخل و خارج از کشور نیز شرکت نموده و دوبارهم کنگره پیوند اعضاء را در ارومیه برگزار کرده است.
وی در این مدت در بیش از 70کنگره داخل و خارج از کشور شرکت نموده که در تعدادی از آن ها به عنوان سخنران حضور داشته مقالات متعددی نیز ارایه کرده است.
تاٌلیفات و ترجمه کتب
وی علاوه بر ده ها مقاله چاپ شده در مجلات داخلی و خارجی تالیفات و ترجمه هایی نیز به شرح زیرداشته است.
از جمله کتاب با پیوند کلیه زندگی دوباره بیابیم، چگونگی نگارش و انتشار مقالات در علوم پزشکی، ناتوانی جنسی در مردان، سنگ های کلیوی و تاٌلیف دو فصل از کتاب جامع ارولوژی ایران.
دکتر تقی زاده می گوید: خوشبختانه جمهوری اسلامی ایران به همت پزشکان موٌمن و متعهد کشورمان در زمینه کلیه از کشورهای پیشرومنطقه بوده و از نظر پیوند کلیه از اهداء کننده زنده غریبه نیز رتبه جهانی دارد. حال آن که در زمان جنگ تحمیلی که بیماران دیالیزی با مشکلات کمبود شدید دستگاه های دیالیز و مواد مصرفی روبه رو بودند، استاد سیم فروش با انجام پیوند کلیه از دهنده زنده غریبه توانست این مشکل اساسی را تا حدود زیادی برطرف نماید. به طوریکه دیگر بیماردیالیزی برای پیوند کلیه به خارج از کشور نمی رفت. هم چنین لیست بیماران دیالیزی برای پیوند کلیه به شدت کاهش یافت، در صورتی که این بیماران در سایر کشورها بایستی ماه ها و حتی سال ها در لیست انتظار پیوند کلیه به سرمی بردند. خوشبختانه در چند سال گذشته پیون کلیه از جسد نیز در ایران شروع شده و تاکنون هم رشد خوبی داشته است که امیدواریم پیوند کلیه از جسد و دهنده زنده در کنارهم بتوانند مشکل بیماران را حل کنند، چرا که با افزایش چشمگیر بیماران نارسایی مزمن کلیه در هر سال و نیاز آن ها به دستگاه های دیالیز روزبه روز شاهد افزایش مشکلات در این زمینه هستیم. خرید این دستگاه ها هم اکنون به سهولت مقدور نمی باشد ضمن اینکه در حال حاضر دست کم هزار دستگاه دیالیزدر کشور مورد نیازجدی است. بنابراین مسئولین محترم و پزشکان و انجمن های حمایت از بیماران کلیوی با افزایش سطح آگاهی جامعه می بایست زمینه ای را فراهم نمایند تا مردم شریف بیشتر به اهداء عضو از بیمار مرگ مغزی ترغیب شوند. دکتر تقی زاده در ادامه می گوید: انجمن خیریه حمایت از بیماران کلیوی ایران از معدود انجمن های مردمی کشور است که همیشه مشکلات مادی و معنوی بیماران کلیوی را با صبرو حوصله حل نموده و همواره با تمام توان درخدمت بیماران بوده و همکاری خوب و صمیمانه ای با پزشکان و بخش های دیالیزو پیوند کلیه نیز داشته است. شاخه انجمن خیریه حمایت از بیماران کلیوی ارومیه نیز از نخستین انجمن هایی است که در کشور تشکیل شده و سابقه طولانی در خدمت به بیماران دارد. و تا کنون نیز اقدامات بسیار خوب و موٌثری در کمک به بیماران دیالیزی و پیوندی داشته است. بویژه در سال های اخیر با تلاش فراوان آقای اشتری مسئول محترم انجمن این فعالیت ها چشم گیرتری شده است. به طوری که با برگزاری برنامه های متنوع آموزشی ، فرهنگی نقش موٌثری درآگاه سازی مردم و بیماران دررابطه با پیشگیری از بیماری های کلیوی ایفاشده است. حال آن که بیماران انجمن را پناهگاهی برای رفع مشکلات خود می دانند و لازم است مسئولین محترم استان و مردم شریف نیز هکاری فعال و صمیمانه ای با این انجمن داشته باشند. در همین حال برای این عزیزان از خداوند متعال آرزوی سلامتی و توفیق و موفقیت خواستارم و ازتلاش های شبانه روزی تمامی دست اندرکاران مربوطه نیز تقدیر و تشکر می کنم. با تشکرو آرزوی توفیق