کد خبر: ۲۲۰۲۱۳
تاریخ انتشار: ۰۷:۳۰ - ۲۵ دی ۱۳۹۷ - 2019January 15
برخی از کارشناسان معتقدند که به دلیل کاهش استفاده در مواد شیمیایی آفت‌کش‌ها و همچنین کاهش شخم و به هم زدن خاک برای آماده‌سازی پرورش گیاهان کشاورزی، محیط زیست کمتر صدمه می‌بیند

شفا آنلاین>سلامت>فناوری تراریخته و تولید محصولات اصلاح ژنتیکی‌شده در سراسر جهان رواج یافته و اکنون بیش از دو دهه است که برخی از محصولات، حداقل در ۳۰ کشور، به صورت تراریخته تولید می‌شوند. این فناوری روی جنبه‌های مختلف زندگی افراد و محیط‌زیست و اقتصاد، اثرات گوناگونی گذاشته است.

به گزارش شفا آنلاین:فناوری تراریخته اثرات مختلفی روی محیط زیست و اقتصاد هر منطقه می‌گذارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره شده است:

اثرات زیست‌محیطی محصولات تراریخته

برخی از کارشناسان معتقدند که به دلیل کاهش استفاده در مواد شیمیایی آفت‌کش‌ها و همچنین کاهش شخم و به هم زدن خاک برای آماده‌سازی پرورش گیاهان کشاورزی، محیط زیست کمتر صدمه می‌بیند. در واقع آفت‌کش‌ها موجب نابودی برخی از گونه‌های گیاهی<plant species> یا جانوری که هدف آفت‌کش‌ها نیستند، نمی‌شوند و از آلودگی محیط به ویژه آب هم کم می‌شود. اما کارشناسان دیگر می‌گویند این فناوری مشکلات متعددی برای محیط‌زیست به همراه دارد.


یکی از این مشکلات، تولید محصولی تک‌کشتی است که این خود معضلی برای تولید غذای مورد نیاز بشر است و برای ریشه‌کن کردن گرسنگی، باید کشاورزی در زمینه تولید محصولات متنوع، فعال باشد. از مضرات دیگر این فناوری این است که تنوع زیستی محیط زیست را از بین می‌برد. به طور مثال حشراتی که از محصولی خاص تغذیه می‌کردند، با تغییر ماهیت آن محصول، منبع غذایی خود را از دست داده و منقرض می شوند. از بین رفتن تنوع زیستی، اثرات مخربی روی کره زمین دارد. از طرفی ممکن است حشرات و آفات دیگر به دلیل تکامل، به گونه‌ای تغییر یابند که در برابر همین محصولات هم مقاوم شوند و مهار آنها از کنترل خارج شود. از طرفی احتمال دارد انسان با مصرف این محصولات -که DNA آنها در برابر یکسری از باکتری‌ها مقاوم شده است- دچار مقاومت در برابر آنتی‌بیوتیک شوند و هنگام ابتلا به بیماری‌های عفونی، جان خود را به‌راحتی از دست بدهند.

اثرات اقتصادی محصولات تراریخته

فناوری تراریخته یا تولید محصولات در حجم بالا و البته کاهش استفاده از آفت‌کش‌ها به اقتصاد بازار کشاورزی بسیار کمک کرده است و می‌تواند به فقر کشورهای فقیر، پایان دهد. این فناوری، سود خوبی نصیب کشاورزان می‌کند. اما برخی از کارشناسان معتقدند که وارد کردن این محصولات به بازار بسیار هزینه‌بر است. بیشتر شرکت‌های تولید مواد غذایی، فقط محصولاتی را تولید خواهند کرد که بازگشت سرمایه و سود هنگفت آنها را تامین کند. آنها قیمت بذرهای این محصولات را بسیار بالا خواهند برد و قیمت تمام‌شده محصولات افزایش می‌یابد. همچنین بخش اعظم تولیدات مواد غذایی گیاهی در اختیار بخش کوچکی از شرکت‌های تولید بذر قرار می‌گیرد و مشکلات اقتصادی بیشتری نسبت به قبل از تولید محصولات تراریخته به وجود می‌آید.

محققان می‌گویند برای استفاده از محصولات تراریخته باید پیش از هر چیز تمام مشکلات احتمالی آن را بررسی و راه‌حل‌های مناسبی برای آن تعریف کرد. در غیر این صورت، مشکلات بشر نه تنها حل نخواهد شد، بلکه پیچیده‌تر هم می‌شود.oxfordre
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: