اعتیاد مقوله پیچیدهای است و برای حل این مشکل علوم عصبشناسی، روانشناسی و جامعهشناسی باید در کنار هم به کار گرفته شوند
شفا آنلاین>سلامت>تاثبر مطالعات محققان مرکز تحقیقات اعتیاد دانشگاه وندربیلت در نشویل آمریکا، مهار پروتئینهایی خاص که در سیستم ایمنی بدن<
Immune system> تولید میشوند، میتواند به افراد در ترک اعتیادشان کمک کند. حداقل ۲۰ میلیون نفر آمریکایی گرفتار دام اعتیاد هستند و رهایی از این دام برای بسیاری از معتادان طاقتفرساست. در واقع از دو دهه گذشته تاکنون، روزانه ۱۰۰ نفر بر اثر استفاده بیش از حد از مواد مخدر، جان خود را از دست میدهند.
به گزارش شفا آنلاین: اعتیاد مقوله پیچیدهای است و برای حل این مشکل علوم عصبشناسی، روانشناسی و جامعهشناسی باید در کنار هم به کار گرفته شوند. البته با وجود اینکه اعتیاد، مشکلی چندجانبه است، مهمترین علت آن افزایش دوپامین و کارکرد سیستم پاداش در مغز است که رفتارهای اعتیادگونه را موجب میشود. طی سالها تحقیق و بررسی، محققان روشهای مختلفی برای ترک اعتیاد پیدا کردهاند، اما تاکنون نتوانستهاند، روشی بیابند که فرد را از اعتیاد محفوظ نگهدارد.
اخیرا محققان مرکز تحقیقات وندربیلت، متوجه پروتئینی به نام فاکتور محرک کلونی گرانولوسیت (G-CSF)، شدهاند که نوعی سیتوکین و پروتئینی است که به وسیله سیستم ایمنی بدن تولید میشود. این پروتئین میتواند روی سلولهای دیگر بدن و همچنین انگیزه و تصمیمگیری فرد اثر بگذارد. در واقع این پروتئین، نقشهای متعددی از جمله رشد عصبی و پیشگیری از مرگ سلولهای مغزی و نخاعی به عهده دارد. همچنین مشخص شده است که آن میتواند نقش حمایتی در برابر سکتهها داشته باشد و روی یادگیری و حافظه اثر بگذارد.
محققان متوجه شدند، بین پروتئین G-CSF، دوپامین و واکنش اعتیادی، ارتباط و تعاملی برقرار است. آنها در آزمایشهای خود، با تغییر پروتئینهای G-CSF تولیدشده در سیستم ایمنی بدن موشهای نر، توانستند از اشتها و رغبت موشهای معتاد به خوردن غذا و شکر بکاهند. در واقع تنها با یک دوره درمانی بسیار کوتاه، توانستند واکنش انگیزشی حیوانات را تغییر داده و انعطافپذیری شناختی در آنها را بهبود بخشند. افزایش دوپامین در مغز باعث میشود که بخش پاداش و تکرار رفتاری تقویت شود اما کاهش ترشح دوپامین با دستکاری این پروتئین میتواند، اعتیاد افراد مبتلا را در مدت زمان کوتاهی درمان کند.
این محققان امیدوارند بتوانند در آیندهای نه چندان دور، به راحتی افراد معتاد را درمان کرده و به زندگی سالم بازگردانند.