کد خبر: ۲۰۸۵۳۰
تاریخ انتشار: ۱۰:۳۰ - ۲۵ شهريور ۱۳۹۷ - 2018September 16
داده‌های زیادی نشان می‌دهند که آنتی‌اکسیدان‌های گیاهی از طریق مسیرهای پیام‌رسانی متعددی اثرات ضد تکثیری، ضدالتهابی، ضد رگ‌زایی، و ضد سرطانی را اعمال می‌نمایند
شفاآنلاین>سلامت> پیری پوست فرآیند پیچیده‌ای است که تحت کنترل عوامل داخل بدن و خارج بدن است. عوامل خارجی شامل تابش اشعه نور، استعمال دخانیات، آلودگی‌های محیطی و غیره است.

به گزارش شفاآنلاین، هنگامی که پوست در معرض تماس با اشعه UV قرار گیرد میزان تولید گونه‌های اکسیژن فعال(ROS) در آن افزایش یافته و تصور می‌شود که این گونه‌های اکسیژن فعال موجب ایجاد استرس اکسیداتیو و آسیب اکسیداتیو ناشی از تابش نور به پروتئین‌ها و سایر ماکرومولکول‌ها در پوست می‌شوند. داده‌های زیادی نشان می‌دهند که آنتی‌اکسیدان‌های گیاهی از طریق مسیرهای پیام‌رسانی متعددی اثرات ضد تکثیری، ضدالتهابی، ضد رگ‌زایی، و ضد سرطانی را اعمال می‌نمایند.

چای سبز

چای، متداول‌ترین نوشیدنی مصرفی انسان‌ها بوده و حاوی ترکیبات پلی‌فنلی شناخته شده به‌نام کاتچین‌ها است.تمام این پلی‌فنل‌ها به‌عنوان آنتی‌اکسیدان با قدرت متفاوت عمل نموده و می‌توانند گونه‌های اکسیژن واکنش‌پذیر را خنثی کنند.کاربرد موضعی و یا تغذیه خوراکی چای سبز موجب محافظت در برابر سرطان‌زایی(Carcinogenicity) ناشی از تابش نور می‌شود.ثابت شده است که تجویز خوراکی چای سبز دم‌کرده به شکل تنها، ضایعات و زخم‌های آفتاب‌سوختگی ناشی از تابش اشعه نور، شروع و روند تومورهای پوستی را مهار می‌کند.

انار

انار یک منبع غنی از دو نوع ترکیب پلی‌فنلی آنتوسیانین‌ها و تافین‌های قابل هیدرولیز است.سایر فلاونوئیدهای موجود در انار شامل کوئرسیتین و گلیکوزیدهای لوتئولین است.انار دارای خواص قوی آنتی‌اکسیدانی، ضدالتهابی و ضد سرطانی است.مصرف انار و عصاره آن از استرس اکسیداتیو ایجاد شده جلوگیری نموده و آسیب DNA را کاهش می‌دهد که بدین وسیله سلول‌ها را از ایجاد آپوپتوز ایجاد شده ناشی از تابش نور محافظت می‌نماید.همچنین عصاره انار از تومورزایی ایجاد شده ناشی از تابش اشعه UV در پوست و واکنش‌های التهابی و رگ زایی، محافظت می‌نماید.تجویز موضعی و خوراکی انار برای انسان‌ها اثر پیشگیری‌کنندگی لوسیون‌ها و یا کرم‌های ضدآفتاب را تقویت نموده و موجب محافظت پوست از تابش اشعه UV می‌شود.یک کارآزمایی بالینی دوسوکور نشان داد که دریافت خوراکی انار از ایجاد رنگ‌دانه‌دار شدن پوست (Skin)انسان ناشی از تابش اشعه UV جلوگیری می‌نماید.

انگور

رزوراترول، یک فلاونوئید پلی‌فنلی بوده که در تخم‌ها و پوست‌های انواع انگور، انواع بادام‌زمینی و توت یافت می‌شود.مطالعات نشان داده‌اند که رزوراترول دارای خواص قوی آنتی‌اکسیدانی، ضدالتهابی، ضد تکثیریاست.کاربرد موضعی لوسیون‌های حاوی رزوراترول به پوست منجر به مهار قابل توجهی در میزان بروز تومور و تاخیر در بروز تومورزایی می‌شود.در سال‌های اخیر، به‌دلیل خواص رزوراترول در به تاخیر انداختن پیری پوست رزوراترول با علاقه‌مندی بیشتری تولید شده است.

سویا

جنیستئین، یک ایزوفلاون مشتق از سویا بوده که بسیار زیاد مورد توجه قرار گرفته شده است به‌دلیل اینکه اثرات آنتی‌اکسیدانی و ضد سرطانی در پوست دارد.هر چند که لوبیای سویا حاوی تعداد زیادی از ترکیبات با فعالیت‌های ضدسرطانی است اما جنیستئین قوی‌ترین آنها است.درمان پوست با جنیستئین قبل از تماس با اشعه UV باعث کاهش تعداد سلول‌های آفتاب‌سوخته می‌شود.کاربرد موضعی محلول‌های حاوی جنیستئین پوست را از آسیب ناشی از تابش نور القا شده توسط اشعه UV خورشید محافظت می‌نماید.

زردچوبه

ویژگی‌های متعدد بیولوژیکی ماده رنگی زردچوبه و نداشتن سمیت آن حتی در زمان تجویز دوزهای بالاتر آن باعث شده که مطالعه اثر آن در سرطان‌های پوست و سایر بیماری‌های پوستی جالب به‌نظر برسد.ثابت شده است که ماده رنگی زردچوبه دارای طیف گسترده‌ای از خواص دارویی از جمله خواص آنتی‌اکسیدانی، ضدالتهابی، ضد تکثیری، ضد سرطان‌زایی، ضد میکروبی و التیام دهنده زخم بوده و به علت دارا بودن این خواص کاربردهای بالینی بسیاری را داشته است.

سبزیجات کلمی

سولفورافان یک ایزوتیوسیانات موجود در گیاهان خانواده چلیپائیان از قبیل بروکلی، و جوانه‌های بروکلی بوده که از طریق مکانیسم‌های متعدد اثرات ضد سرطانی را اعمال می‌کنند.سولفورافان دارای ویژگی‌های آنتی‌اکسیدانی، پیش آپوپتوزی، ضدالتهابی و ضد تکثیریاست. مطالعات اخیر نشان داده‌اند که استعمال موضعی عصاره جوانه‌های بروکلی حاوی سولفورافان منجر به مهار معنی‌دار بروز کارسینوژنز پوست ناشی از تابش اشعه UV می‌شود.استعمال موضعی عصاره جوانه بروکلی حاوی سولفورافان روی پوست موجب افزایش آنزیم‌های محافظت کننده سلول می‌شود.در یک مطالعه دیگر، پژوهشگران نشان دادند که استعمال موضعی عصاره جوانه بروکلی غنی از سولفورافان از ایجاد التهاب و آدم ناشی از تابش اشعه UV محافظت نموده و میزان حساسیت به قرمزی پوست ناشی از تابش اشعه UV را کاهش می‌دهد.

گوجه‌فرنگی

رنگدانه قرمزرنگ لیکوپن، فراوان‌ترین کاروتنوئید در گوجه‌فرنگی است. نتایج به‌دست آمده از مطالعات نشان داده‌اند دریافت رژیمی رب گوجه‌فرنگی غنی از لیکوپن برای مدت 10 هفته سطوح لیکوپن سرم در انسان را افزایش می‌دهد و موجب محافظت در برابر ایجاد قرمزی پوست ناشی از تابش اشعه UV در انسان می‌شود.

سبزیجات سبز برگ

لوتئین و زآگزانتین، کاروتنوئیدهای موجود در سبزیجات برگ‌دار سبز با خصوصیات قوی آنتی‌اکسیدانی می‌باشند.از طریق اندازه‌گیری میزان پوستی در برابر تابش اشعه UV مشخص شد که تجویز خوراکی لوتئین در مقایسه با استعمال موضعی این آنتی‌اکسیدان اثر محافظت‌کنندگی بهتری را در بر خواهد داشت.همچنین به‌دنبال مکمل دهی رژیمی، لوتئین در پوست تجمع یافته و از میزان تولید ROS متعاقب در معرض قرار گرفتن با اشعه UV کاسته می‌شود.
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: