کد خبر: ۲۰۴۵۰۵
تاریخ انتشار: ۰۹:۲۸ - ۱۱ مرداد ۱۳۹۷ - 2018August 02
محاسبه تاریخ دقیق روز پیش برداشت زمین از طریق تقسیم توان تولید بیولوژیکی زمین( مقدار منابع طبیعی تولید شده توسط زمین در آن سال) بر ردپای اکولوژیکی جهان( میزان مصرف منابع طبیعی زمین توسط بشر در آن سال) و ضرب عدد بدست آمده در 365 روز سال به دست می آید.
شفا آنلاین>اجتماعی>   امروز اول آگوست، روز اضافه برداشت از زمین در سال 2018 است. این روز امسال زودتر از سال های قبل فرا رسیده است.

به گزارش شفا آنلاین:روز پیش برداشت از زمین (Earth Overshoot Day) که پیش از این روز بدهی اکولوژیکی (Ecological Debt Day) نامیده می شد، تاریخی است که میزان مصرف منابع طبیعی زمین برای آن سال، بیش از ظرفیت زمین برای بازسازی منابع در آن سال است یعنی بشر تا این تاریخ، سهم (استفاده از منابع طبیعی) تا پایان سال را پیش برداشت کرده است و اضافه برداشت، قابل جبران نبوده و بشر در آینده نزدیک، با مشکل کمبود منابع طبیعی روبرو خواهد شد.

محاسبه تاریخ دقیق روز پیش برداشت زمین از طریق تقسیم توان تولید بیولوژیکی زمین( مقدار منابع طبیعی تولید شده توسط زمین در آن سال) بر ردپای اکولوژیکی جهان( میزان مصرف منابع طبیعی زمین توسط بشر در آن سال) و ضرب عدد بدست آمده در 365 روز سال به دست می آید. این روز توسط یک گروه بین المللی از متخصصان محیط زیست موسوم به شبکه ردپای جهانی(موسسه تحقیقاتی بین المللی در اوکلند کالیفرنیا) محاسبه و نامگذاری می شود.


این روز از سال 2012 تا 2017 به ترتیب 22 اوت، 20 اوت، 19 اوت، 13 اوت، 8 اوت، 2 اوت بوده و امسال نیز 1 اوت روز پیش برداشت از زمین  اعلام شده است.

براین اساس، بشر تا امروز (چهارشنبه) از تمامی منابع طبیعی قابل استفاده از زمین شامل آب، خاک، هوای پاک برای تمام سال 2018 استفاده کرده است و 5 ماه پایانی سال را با اعتبار و استفاده از منابع سال های بعد سپری خواهد کرد.

این موسسه با توجه به محاسبات خود اعلام کرد که مصرف بشر ۷۰ درصد بیشتر از منابع موجود زمین است و به عبارت دیگر انسان معادل ۱٫۷ به سیاره زمین برای رفع نیازهای خود احتیاج دارد. ما این بدهی را از طریق قطع درختان با نرخی بالاتر از رشد آنها، با بهره برداری بیشتر از ماهیان دریاها که فرصت تولید مثل پیدا نمی کنند، با اضافه کردن کربن بیشتر در اتمسفر که جنگل ها و اقیانوس ها نمی توانند آن را جذب کنند، به وجود می آوریم. عواقب این مصرف بیش از حد در حال حاضر کاملا مشهود است. جنگل زدایی، کاهش تنوع زیستی، کمبود آب، اسیدی شدن اقیانوس ها، فرسایش خاک، انباشت زباله یا حتی افزایش غلظت دی اکسید کربن در جو بر کل جهان تاثیر می گذارد.

حقایقی در مورد جمعیت جهان، میزان دور ریز مواد غذایی، انتشار کربن در جو:

* از سال 1970، جمعیت جهان 95 درصد افزایش یافته است

* جمعیت جهان تا سال 2050 به 9.7 میلیارد نفر خواهد رسید

* تا سال 2050 بالغ بر 70 درصد جمعیت جهان در مناطق شهری ساکن خواهند بود

* انتشار کربن، 60 رصد ردپای اکولوژیکی بشر را تشکیل می دهد

* حمل و نقل شخصی، 14 درصد ردپای اکولوژیکی جهان را تشکیل می دهد

* تقاضای موادغذایی، 26 درصد ردپای اکولوژیکی جهان را تشکیل می دهد

* سالانه یک سوم (1.3 میلیارد تن) مواد غذایی که برای مصارف انسان تولید می شوند، به هدر می روند

* سالانه 40 درصد مواد غذایی تولید شده در آمریکا، دور ریز می شود

چگونه می توان این روند را معکوس کرد؟

تولید گازهای گلخانه ای، به تنهایی ۶۰درصد از ردپای اکولوژیک جهانی را برعهده دارند. دیگر عامل محدود کردن در ردپای مواد غذایی است. این امر برای جلوگیری از قطع درختان، کاهش مصرف محصولات دامی، انتخاب روش های تولید پایدار، بومی سازی کشاورزی و غیره می تواند تحقق یابد.

چگونه انتشار کربن در جو را کاهش دهیم؟

استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی: نوع حمل و نقلی که هر روز استفاده می‌کنید به طور مستقیم محیط زیست را تحت تاثیر قرار می‌دهد. برای طی کردن مسیر‌های کوتاه، مطلقا نیازی به استفاده از وسیله نقلیه نیست. پیاده روی یا استفاده از دوچرخه نه تنها رد پای کربن را کاهش می‌دهد بلکه همچنین برای سلامت شما نیز مفید است. هر جا که ممکن است از وسایل نقلیه عمومی استفاده کنید. به جای استفاده از وسیله نقلیه شخصی از اتوبوس استفاده کند. استفاده از وسایل نقلیه عمومی یکی از بهترین روش‌ها برای کاهش قابل توجه انتشار دی اکسید کربن است. خودروی خود را به طور منظم سرویس کنید. سوخت، روغن و فیلتر‌های هوا را بررسی کنید و آن‌ها را در صورت لزوم تعویض کنید. باد تایر‌ها باید تنظیم باشد زیرا، تنظیم نبودن باد تایر‌ها باعث افزایش مصرف سوخت می‌شود. رعایت عادات رانندگی بهتر مانند گاز دادن آرام، رانندگی با سرعت مجاز و حفظ سرعت پایدار می‌تواند تاثیر بسزایی در کاهش انتشار دی اکسید کربن داشته باشد.

استفاده از لوازم الکتریکی کم مصرف: انتشار دی اکسید کربن ناشی از استفاده از الکتریسیته را می‌توان با استفاده کردن از لوازم کم مصرف کنترل کرد. لامپ‌های کم مصرف انرژی کمتری مصرف می‌کند پس، استفاده از لامپ‌های کم مصرف می‌تواند به کاهش مصرف انرژی و همچنین کاهش هزینه‌ها کمک کند. مشاهده شده است که نیاز انرژی لوازم خانگی خاصی با گذشت زمان افزایش پیدا می‌کند. برای مثال، عملکرد لوازمی مانند یخچال با گذشت زمان کاهش پیدا می‌کند و مصرف انرژی بالا می‌رود. تعویض فیلتر‌های هوا تهویه کننده هوا و هیتر‌ها هر سه ماه یکبار می‌تواند به محیط زیست کمک کند. لوازم الکترونیکی مانند رایانه و تلویزیون حتی بعد از خاموش شدن نیز انرژی مصرف کند. بهتر است در صورت عدم استفاده آن‌ها را از پریز بکشید. استفاده از محصولات با منبع انرژی تجدیدپذیر مانند هیتر‌های خورشیدی نیز می‌تواند به صرفه جویی در مصرف انرژی و کاهش رد پای کربن کمک کند.

بازیافت: بازیافت نیز می‌تواند به کاهش رد پای کربن کمک کند. برخی ضایعات تولید شده در خانه‌ها مانند کاغذ، پلاستیک، قوطی‌های فلزی، موبایل‌ها، یخچال‌ها، کامپیوترها، باتری‌ها، ظروف متعدد و مواد بسته بندی مختلف (تقریبا همه چیز)را می‌توان بازیافت کرد.

توقف استفاده از آب بطری: بر اساس یافته های محققان بین المللی، برای تولید هر یک لیتر آب بطری، سه لیتر آب و معادل 5.6 تا 10.2 میلیون ژول انرژی مصرف و معادل 165.6 گرم دی اکسید کربن تولید می شود. بر اساس گزارش ها، به طور متوسط تنها یک بطری از هر پنج بطری پلاستیکی آب در جهان بازیافت می شود و مابقی در طبیعت باقی می ماند. بر اساس گزارش ها، به طور متوسط تنها یک بطری از هر پنج بطری پلاستیکی آب در جهان بازیافت می شود و مابقی در طبیعت باقی می ماند.

کشاورزی ارگانیک: روش‌های کشاورزی سنتی که از کودها و آفت کش‌های مصنوعی زیادی استفاده می‌کنند، کربن دی اکسید زیادی را منتشر می‌کنند. در نتیجه ما باید کشاورزی ارگانیک را فقط با خرید محصولی که ارگانیک است، ترویج دهیم. کشاورزی ارگانیک حاصل خیزی خاک را تقویت و سیستم اکولوژیکی را حفظ می‌کند؛ آن اساسا کیفیت زندگانی خوب را در نظر دارد. ما شاید قادر باشیم بدون صنعتی شدن زنده بمانیم اما نمی‌توانیم بدون کشاورزی زنده بمانیم. کشاورزی منبع حیات و زندگانی ما است.

چگونه دور ریز غذایی را به حداقل برسانیم؟

1-برنامه‌ریزی غذایی دقیق و واقع‌بینانه داشته باشید به برنامه غذایی هفتگی خود دقت کنید و مطابق با آن غذا طبخ کنید. اگر روز پر مشغله‌ای دارید، برای طبخ شامی که اصلا انرژی و آمادگی آن را ندارید، برنامه‌ریزی و خرید نکنید؛ چرا که مواد غذایی که خریداری کرده‌اید راهی فریزر یا قفسه آشپزخانه شده و شما نهایتا به خوردن یک نیمروی مختصر اکتفا می‌کنید. همچنین، اگر جزو افرادی هستید که هفته‌ای یک شب در رستوران غذا میل می‌کنید، حتما آن را در برنامه هفتگی خود بگنجانید تا در خریدهای خود تعادل را رعایت کنید.

2-از دور ریزهای خود یادداشت ‌برداری کنید. سپس این لیست را بررسی کنید و ببینید چگونه می‌توان آن را بهبود داد. ببینید آیا می‌تواند از برخی مواد غذایی که بیشترین دور ریز را دارند کمتر خریداری کرد؟ آیا در این فهرست مواد غذایی هستند که اصلا مصرف نمی‌شوند؟ آیا موادی هستند که ماندگاری کمتر از معمول دارند؟

3- تاریخ مصرف مواد غذایی موجود در قفسه‌ها را کنترل کنید حواستان باشد تا قبل از کنترل کردن تاریخ مصرف مواد غذایی آنها را دور نریزید. همچنین به مواردی چون: «بهترین زمان مصرف» و «تاریخ مصرف» و فرق آنها دقت کنید. در بسیاری از موارد گذشتن تاریخ مصرف یک ماده غذایی الزاما به معنای غیرقابل مصرف بودن یا دور انداختن آن نیست.

4- از غذای مانده حداکثر استفاده را بکنید غذاهای مانده را در وعده‌های غذایی خود بگنجانید چراکه در این صورت آنها دیگر جزو مواد غذایی دور ریز نخواهند بود. مثلا در وعده شام همان غذای مانده از ظهر را میل کنید یا هفته‌ای یک یا دو شب را به غذاهای مانده اختصاص دهید. همچنین می‌توانید برخی غذاها را داخل فریزر قرار دهید تا بعد از چند روز که بازهم هوس کردید آن را میل کنید.

5- دورریختنی‌ها را نگه‌دارید. پوست میوه‌ها و سبزیجات، اطراف گوشت، نان بیات و حتی استخوان‌ها، تنها وقتی دور ریختنی هستند که شما از این جنبه به آنها نگاه کنید. در حالی که می‌توان از این مواد به ظاهر دور ریز در تهیه برخی مواد غذایی نظیر آب سوپ و... استفاده کرد. پس سعی کنید با حداکثر استفاده از مواد دورریز، خود را به چالش بکشید.

6-محتویات یخچال را فراموش نکنید هر چند روز یک بار به یخچال سرک بکشید تا یادتان بماند چه مواد غذایی در یخچال دارید. تاریخ مصرف مواد غذایی را کنترل کنید و آنهایی را که موعد فاسد شدنشان نزدیک است جلوی چشم بگذارید تا سریع‌تر مصرف شوند.

7-در اندازه درست و مناسب خرید کنید الگوی مصرف خود را با الگوی خریدتان هماهنگ کنید. خرید فله‌ای یا در حجم بالا تنها زمانی منطقی است که بتوانید تا پیش از خراب شدن، آنها را مصرف کنید. در غیر این صورت، منطقی‌ترین کار این است که کوچکترین بسته‌های مواد غذایی را خریداری کنید.

8- عادت خوش خوراک بودن را ترک کنید هرچند که باید میوه‌ها و سبزیجات کپک‌زده و گندیده را دور ریخت اما میوه های له شده، لک دار یا بیش از حد رسیده، برای خوردن منعی ندارند بنابراین، قبل از دور انداختن این میوه‌ها، یک نگاه دیگر به آنها بیندازید. غذاهای مانده را به حیوانات خانگی بدهید یا از آنها کمپوست تهیه کنید.


نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: