کد خبر: ۲۰۱۳۷۷
تاریخ انتشار: ۱۵:۲۰ - ۱۱ تير ۱۳۹۷ - 2018July 02
خودمراقبتی یک عمل اکتسابی آگاهانه و هدف دار است که در آن هر فرد از دانش مهارت و توان خود استفاده می‌کند تا بطور مستقل از سلامت خود مراقبت کند، گاهی این مراقبت فرزندان، خانواده، دوستان، همسایگان و همشهریان را نیز شامل می‌شود
شفا آنلاین>سلامت>معاون اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: مشاوره‌های پزشکان که منجر به تجویز دارو می‌شود، بدون نیاز به نسخه پزشک قابل درمان بوده که مبلغ صرفه جویی شده در نظام سلامت صرفا از همین نظر سالانه 96 میلیارد دلار است.

به گزارش شفا آنلاین، محمود خدادوست معاون اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در آستانه برگزاری سومین جشنواره ملی خود مراقبتی و آموزش بیمار 2 مرداد مصادف با روز جهانی خود مراقبتی که در مجتمع بیمارستانی امام خمینی(ره) تالار امام(ره ) برگزار می‌شود، درباره خود مراقبتی(Self care) و خودآگاهی اظهار کرد: خودمراقبتی یک عمل اکتسابی آگاهانه و هدف دار است که در آن هر فرد از دانش مهارت و توان خود استفاده می‌کند تا بطور مستقل از سلامت خود مراقبت کند، گاهی این مراقبت فرزندان، خانواده، دوستان، همسایگان و همشهریان را نیز شامل می‌شود.
 
وی افزود: خود مراقبتی در تمام طیف سلامت و بیماری معنی پیدا می کند، در بیماری ها هدف این است که بخش مراقبت های پزشکی حرفه ای از این بیماری ها را به حداقل برساند و شامل اعمالی است تا از سلامت ذهنی و جسمی خود محافظت کنند؛نیازهای اجتماعی و روانی خود را برآورده سازند و از بیماری ها یا حوادث پیشگیری کنند، ناخوشی های مزمن را مراقبت کنند و نیز از سلامت خود بعد از بیماری حاد یا ترخیص از بیمارستان حفاظت کنند.
 
معاون اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: خود مراقبتی، گام اول سلامت است، همین که ما یاد بگیریم خودمان از خودمان مراقبت کنیم، بین 65 تا 85 درصد از مراقبت هایی که به سلامت ما منجر می شود محصول همین خودمراقبتی است.

خدادوست اظهار کرد: خود مراقبتی انواع مختلفی دارد که از جمله‌ی آنها می توان به خودمراقبتی برای حفظ سلامت، خودمراقبتی در ناخوشی های جزیی خودمراقبتی در بیماری های مزمن و خودمراقبتی در بیماری های حاد اشاره کرد.

وی ادامه داد: ارتقا سلامت و کاهش بار بیماری ها مستلزم ارتقای سطح آگاهی مردم و تغییر رفتار سلامت آنها است.

معاون اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اظهار کرد: مطالعه ای در انگلستان نشان داد که حدود 20 درصد از مراجعات به پزشکان و مراکز درمانی مربوط به بیماری های جزیی است که بخش عمده ای از اینها توسط خود مردم قابل مراقبت است، طبق آمار شبکه سلامت انگلستان، نزدیک به دو سوم مشاوره های پزشکان عمومی که منجر به تجویز دارو می شود بدون دارو یا با استفاده از داروهای بدون نیاز به نسخه پزشک قابل درمان است که مبلغ صرفه جویی شده در نظام سلامت، صرفا از همین نظر سالانه 96 میلیارد دلار است.
 
وی افزود: اگر صرفه جویی های ناشی از عدم نیاز به غیبت از کار برای مراجعه به پزشک، کاهش هزینه های حمل و نقل را اضافه کنیم، صرفه جویی نهایی بسیار بزرگتر می شود بیماری های مزمن به عنوان چالش اصلی نظام های سلامت در قرن حاضر است ( اپیدمی بیماریهای غیرواگیر، مسئول 60 درصد از موارد مرگ و میر در جهان است ) حدود 80 درصد از مراجعات سرپایی انگلستان و 75 درصد از هزینه های نظام سلامت در امریکا مرتبط با بیماریهای مزمن است.
 
خدادوست تصریح کرد: مزایای آموزش‌های خودمراقبتی در بیماریهای مزمن به اثبات رسیده است. برای مثال مبتلایان به دیابت(Diabetes) بطور متوسط در طول یک سال حدود 3 ساعت با یک متخصص در تماس اند و 8757 ساعت باقیمانده را با استفاده از همان توصیه هایی که در آن 3 ساعت گرفته اند یا با استفاده از مهارتهای خودمراقبتی می گذرانند.
 
معاون اجتماعی دانشگاه علوم و پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: انسان سالم به عنوان اصلی‌ترین عامل توسعه بوده و علوم سلامت؛ برای تحقق حیات طبیه، شرط وجود انسان سالم و توسعه پایدار است و برای تحقق سلامت باید از تمامی ظرفیت های مبتنی بر تجربه و عقل بهره گیری کرد.

وی همچنین تصریح کرد: آنچه امروز پزشکی پیشگیری خوانده می شود در منابع طبی کهن ایرانی، حفظ الصحه نامیده می شود و پایه و اساس طب ایرانی است، حفظ الصحه علمی است که سلامت بدن را نگه می دارد و عبارت است از معرفت به قوانین لازمه در اصلاح اعمال طبیعی اعضا. بنابراین در این علم از جلوگیری امراض و منع بروز و ظهور آن گفتگو می کند.

 خدادوست گفت: طبق تعریف از منظر حکمای طب ایرانی؛ " پزشکی پیشه ای بود که تندرستی آدمیان را نگاه دارد و چون رفته بود باز آرد به علم و عمل. اساسا وظیفه پزشک هم این است که به مردم چگونگی درست زندگی کردن را بیاموزد و از نظر حکیم جرجانی اسباب تندرستی و بیماری در شش چیز دانسته شده است که به آن اسباب سته گفتند که عبارتند از : آب و هوا، خوردنی و آشامیدنی‌ها خواب و بیداری، حرکت و ورزش، پاکسازی و دفع مواد زائد از بدن و اعراض و حالات روحی روانی، به همین دلیل مردم چگونگی حفظ تعادل این اسباب را می ‌آموختند؛ جالب تر اینکه حتی پس از بروز بیماری قدم اول درمان را تدبیر دانسته و تدبیر را دخل و تصرف در این اصول تعریف می کردند.
 
معاون اجتماعی دانشگاه علوم و پزشکی شهید بهشتی یادآور شد: برخلاف آنچه که در طب رایج اصل بر درمان بیماری‌ها بوده و طب ایرانی سلامت محور است.

وی گفت: آموزه های طب ایرانی مبتنی بر اصلاح سبک زندگی است و با التفات به ریشه دار بودن این آموزه ها در فرهنگ و باورهای مردم قابلیت پذیرش بیشتری داشته و دسترسی به خدمات آن نیز برای مردم آسان است، لذا همانگونه که مورد تاکید سازمان جهانی بهداشت می باشد ورود خدمات طبی سنتی و آموزه های آن در نظام سلامت با هزینه کمتر و قدرت نفوذ بیشتر کمک زیادی به ارتقای سلامت جامعه می‌کند.

ششمین سمپوزیوم و سومین جشنواره ملی خود مراقبتی و آموزش بیمار 2 مرداد مصادف با روز جهانی خود مراقبتی در مجتمع بیمارستانی امام خمینی(ره) تالار امام (ره ) برگزار می‌شود.
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: