در بسیاری از بیماران قلبی مثل بیماران مبتلا به چربی خون بالا، دیابت نوع دو، چاقی، پرفشاری خون خفیف و متوسط و بیماران سیگاری روزه داری می تواند بسیار کمک کننده و مفید باشد، به شرطی که در موقع افطار و سحری از پرخوری و مصرف مفرط مواد قندی و غذاهای پر چرب و سنگین اجتناب نمایند و بجای کاهش وزن دچار چاقی و افزایش وزن نشوند.
شفا آنلاین>سلامت>تنها با مشورت با پزشک معالج خود، هر بیماری می تواند در مورد روزه داری تصمیم گیری کند. در بیماران قلبی
خفیف و کنترل شده، روزه می تواند به تخفیف و کنترل بیشتر بیماری کمک کند.
در بسیاری از بیماران قلبی مثل بیماران مبتلا به چربی خون بالا، دیابت نوع دو، چاقی، پرفشاری خون خفیف و متوسط و بیماران سیگاری روزه داری می تواند بسیار کمک کننده و مفید باشد، به شرطی که در موقع افطار و سحری از پرخوری و مصرف مفرط مواد قندی و غذاهای پر چرب و سنگین اجتناب نمایند و بجای کاهش وزن دچار چاقی و افزایش وزن نشوند. بیماران قلبی باید درموقع افطاری غذای سبک و کم چرب و ترجیحا با فاصله مصرف کنند.
بیشتر بخوانید:
۱۰ مزیت شگفتانگیز روزه گرفتن
نکات مهمی که در رابطه با بیماران قلبی و روزه داری می توان ذکر کرد، شامل موارد زیر است:
- در همه بیماران قلبی در مورد روزه داری نمی توان نسخه واحد و پروتکل یکسانی تجویز کرد و چنین پروتکلی نیز وجود ندارد. درهر بیماری بسته به نوع و شدت بیماری و وجود علایم قلبی و نوع دارو و دوز داروی مصرفی باید بیمار با پزشک معالج مشورت نماید.
- در بیماران قلبی و عروقی خفیف و کنترل شده با درمان دارویی و بدون علامت قبل از ماه رمضان روزه داری هیچ منع قلبی ندارد. فقط تنظیم دوز داروهای قلبی باید بصورت دقیق تنظیم شود.
- در بیمارانی که میزان داروهای مصرفی بیش از چند بار در طول شبانه روز می باشد یا اینکه داروهای متعدد قلبی مصرف می کنند، نباید روزه بگیرند.
- بیماران قلبی مبتلا که بیماری متوسط یا شدید قلبی دارند، که با دارو های متعدد قلبی کنترل شده است نباید روزه بگیرند.
- بیمارانی که بیماری متوسط قلبی بدون علامت و کنترل شده ای دارند و اصرار به روزه داری دارند می توان با تنظیم داروهای قلبی بصورت آزمایشی چند روز روزه داری را امتحان کنند و در صورت تشدید علائم بیماری از ادامه روزه داری اجتناب نمایند.
- بیماران قلبی که مستعد تغییر ات سریع در حجم خون یا کم آبی یا عدم تعادل آب و الکترولیت هستد، مثل نارسایی شدید قلبی یا بیماری قلبی همراه با نارسایی کلیه یا بیماران قلبی تحت درمان با دیورتیک (مدر )، باید از روزه داری اجتناب نمایند.
- بیماران قلبی که بواسطه بیماری خاص ناگزیر به مصرف دوز بالای آسپرین بخصوص توام با داروهای ضد پلاکتی دیگر مثل کلوپیدوگرل یا داروی ضد انعقادی وارفارین هستند، با روزه داری مستعد خونریزی گوارشی می شوند و نباید بدون مشورت با پزشک معالج روزه بگیرند.
- بیماران قلبی که اخیرا دچار حمله قلبی یا سکته قلبی شده اند، یا جراحی بای پس کرونر یا جراحی دریچه های قلب انجام داده اند، نباید روزه بگیرند.
- بیمارانی که اخیرا آنژیوپلاستی شده اند و باید داروهای ضد پلاکت مصرف کنند یا بواسطه علائم قلبی داروهای متعدد قلبی دریافت می کنند، نباید روزه بگیرند.
- بیماران با بیماری شدید دریچه ای یا بیماری همزمان چند دریچه قلب یا بیماران با تعویض دریچه مصنوعی فلزی که علامت دار بوده و با داروهای متعدد قلبی بخصوص آسپرین و وارفارین توام مصرف می کنند، نباید روزه بگیرند.
- بیماران مبتلا به پرفشاری خون شدید و کنترل نشده دارند یا پرفشاری خون شدید که با داروهای متعدد بخصوص دیورتیک ها کنترل نسبی شده، نباید روزه بگیرند.
- بیمارانی که با سابقه لخته در ریه و لخته در عروق اندام ها بصورت حاد دارند و مصرف وارفارین با دوز اپتیمال کنترل شده است روزه داری با تغییر در متابولیسم دارو یا تغلیظ خون ممکنه سبب عود یا تشدید بیماری شود.
- بیماران با نارسایی شدید قلبی که علامت دار بوده و به تغییر حجم خون یا تغییر در تعادل آب و الکترولیت ها حساس بوده و دیورتیک و داروهای متعدد مصرف می کنند نباید روزه بگیرند.
- بیمارانی که سابقه تپش قلب یا آریتمی قلبی شدید و خطرناک دارند و با داروهای ضد آریتمی تحت کنترل هستند ممکن است تغییر متابولیسم یا دوز دارو سبب عود یا تشدید بیماری شود نباید روزه بگیرند.
- بیماران قلبی و دیابت وابسته به به انسولین یا دیابت کنترل نشده دارند و انسولین بصورت دوزهای منقسم یا داروهای متعدد ضد دیابت مصرف می کنند، نباید روزه بگیرند.
- بیماران قلبی همراه با بیماری سنگ کلیه یا افزایش اوره خون، نباید روزه بگیرند.
دکتر محمد حسین ماندگار، فوق تخصص جراحی قلب و عروق