شفاآنلاین>سلامت>نائب ریسه هیات مدیریت انجمن اهدای عضوی ایرانیان با بیان اینکه متوسط سن مرگ مغزی درایران ۲۰ تا ۴۰ سال است، گفت: در کشور ما در سال ۸۴ آمار اهدای عضو پنج درصد بوده، اما در حال حاضر به ۷۰ درصد رسیده است.
به گزارش شفاآنلاین،دکتر امید قبادی در نشست خبری انجمن اهدای عضوی ایرانیان با بیان اینکه مشکل اصلی عدم نجات بیماران نیازمند به پیوند در دنیا یک مساله واحد به نام عدم رضایت خانوادههای مرگ مغزی است، گفت: در دنیا سه پایه اصلی برای اهدای عضو شامل پایه علمی، پایه فرهنگی و پایه ساختاری وجود دارد. باید توجه کرد که علم در پیوند عضو ۲۰ درصد سهم دارد و ساختار خوب هم ۳۰ درصد نقش آفرینی میکند. یعنی اگر بهترین پزشک دنیا در مجهزترین بیمارستان قرار گیرد، ۵۰ درصد موفق میشود فرد نیازمند پیوند را نجات دهد. ۵۰ درصد این چرخه نیز مربوط به فرهنگ سازی و رضایت خانوادهها میشود.
قبادی با بیان اینکه میزان رضایت آگاهانه نسبت به اهدای عضو در اسپانیا ۹۱ درصد است، گفت: در این کشور رسانهها به امر اهدای عضو میپردازند و محال است روزی ۲۰ تا ۳۰ بار شعار "اهدای عضو اهدای زندگی است"، در تلویزیون ملی آنجا پخش نشود. در ایران در مجموع میزان اهدای عضو ۷۰ درصد است، اما ۳۰ درصد آن آگاهانه است. بنابراین ۶ تا ۹۰ درصد طول میکشد که خانوادهها را راضی به اهدای عضو کنیم.
وی با بیان اینکه متوسط سن مرگ مغزی در ایران بین ۲۰ تا ۴۰ سال است، افزود: اهدای عضو دو بخش دارد یک بخش این است که خانواده بپذیرد فردی که ضربان قلب دارد و تنفس مصنوعی به او میدهیم، فوت شده است. بخش دوم اهدا کردن اعضای این فرد است. مشکل ما بیشتر در بخش اول است. در کشورهای پیشرفته درباره اهدای عضو اطلاع رسانی میکنند، اما در ایران باید در همان لحظه به خانواده بگوییم که عزیزش فوت شده و برایش معنای مرگ مغزی را توضیح دهیم.
وی با اشاره به پیشرفتهای ایران در حوزه اهدای عضو گفت: آمار اهدا در سال ۸۴ در کشور پنج درصد بود، اما اکنون این میزان به ۷۰ درصد رسیده است که بسیار فوق العاده است. باید بدانیم که هر یک درصد افزایش رضایت به اهدای عضو، باعث میشود تا ۱۵۰ بیمار نیازمند عضو در سال کمتر فوت شوند. اطلاع رسانی در این باره بر عهده رسانهها است.
نایب رییس هیات مدیره انجمن اهدای عضوی ایرانیان از منقش شدن نشان اهدای عضو بر روی گواهینامهها خبر داد و گفت: شش سال روی این موضوع کار کردیم و به زودی این کار رونمایی میشود.
وی با بیان اینکه تا کنون درایران ۵۹۶۵ اهدا کننده داشتهایم، گفت: دکتر فاضل در اردیبهشت سال ۶۸ اولین استفتاء حلیت اهدای عضو را از امام خمینی (ره) گرفتند که نقطه عطفی در پیوند عضو ایران بود. بعد از آن مجلس شورای اسلامی بعد از ۱۱ سال قانون اهدای عضو از مرگ مغزی راتصویب کرد و در سال ۸۱ آییننامه اجرایی آن تدوین و از سال ۸۲ به صورت رسمی اهدای عضو انجام میشد.
وی از برگزاری ضیافت نفس از ۳۱ اردیبهشت تا ۹ خرداد در بوستان نفس واقع در خیابان دربند تهران خبر داد وگفت: این اقدام نوعی فرهنگ سازی و اطلاعرسانی در اهدای عضو است.
در ادامه این نشست دکتر سید محمد مهدوی - فوق تخصص قلب کودکان در بیمارستان شهید رجایی گفت: دیدن اینکه کودکان نیازمند اهدای عضو که مانند بچههای خودمان هستند، جلوی چشممان پر پر میشوند و نمیتوانیم کار انجام دهیم، بدترین اتفاق برای یک پزشک است. در هفته گذشته قرار بود ۵ کودک را پیوند کنیم، اما تاخیر در رضایت باعث شد که کیفیت قلب اهدایی مناسب نباشد و یکی از بچهها را از دست دادیم.
وی با بیان اینکه در سال گذشته ۳۵ کودک در لیست انتظار پیوند بودند که خوشبختانه برای آنها پیوند انجام شد، ادامه داد: تا کنون تعداد پیوند قلب اطفال در کشور ۵۸ مورد بوده است، اما میزان پیوندمان در سال گذشته از کل سالهای قبل بیشتر شده بود. این درحالی است که طی چهار ماه اخیر یک پیوند داشتیم و امروز هم یک پیوند دیگر داریم. این در حالی است که ۱۲ کودک در ICU منتظر پیوند است و وضعیتش بسیار سخت است و از طرفی هم بسیار سخت است به خانوادههایشان بگویم که کودک شما پنج روز دیگر بیشتر زنده نیست. مردم بدانند با اهدای عضو یک خانواده را نجات میدهند نه یک نفر را.
مهدوی در عین حال از کمک انجمن اهدای عضو ایرانیان و خیرین در زمینه تهیه داروهای مورد نیاز این بیماران تشکر کرد و گفت: اگر این کمکها اتفاق نمیافتاد این بچهها بعد از پیوند از بین میرفتند. بنابراین باید بدانیم که اهدای عضو نیازمند یادآوری وفرهنگسازی است و باید مکررا توسط افراد جامعه، افراد صاحب نفوذ، صدا و سیما و خبرنگاران مطرح شود.