سکته مغزی دومین عامل مرگ و میر انسانهای عصر تکنولوژی به شمار میآید که علاوه بر ناتوانی بیمار، هزینههای هنگفتی به جامعه تحمیل میکند
شفاآنلاین>سلامت> چندی پیش خبر درمان بیماری که با استفاده از روش RPTA توانسته بود از عوارض ناتوانکننده سکته مغزی رهایی یابد در فضای مجازی بهعنوان یک موفقیت بزرگ دست به دست میشد. به گزارش شفاآنلاین، این درحالی است که در سالهای اخیر با هشدارهای مکرر متخصصان مبنی بر مراجعه بموقع و استفاده از شیوه RPTA برای نجات از عوارض سکته مغزی روبهرو بودهایم. از سوی دیگر در حالی که بسیاری از ما هنوز علائم بروز سکته مغزی را بخوبی نمیشناسیم یا گمان میکنیم این عارضه هرگز به سراغ ما نخواهد آمد چگونه ممکن است درمانهای رایج آن را بشناسیم.
دکتر بابک زمانی دراین باره توضیح میدهد: سکته مغزی دومین عامل مرگ و میر انسانهای عصر تکنولوژی به شمار میآید که علاوه بر ناتوانی بیمار، هزینههای هنگفتی به جامعه تحمیل میکند.
رئیس انجمن سکته مغزی میافزاید: اگر به هر دلیلی عروق خونرسان مغز دچار انسداد یا پارگی شود، خونرسانی به نسوج مغزی دچار وقفه شده و در عملکرد آن قسمت از مغز اختلال پیش خواهد آمد. در چنین شرایطی(conditions) سکته مغزی عارض خواهد شد.
سکته مغزی به دلایل مختلفی پیش میآید که از میان مهمترین آنها میتوان به برخی بیماریهای ژنتیک، بیماریهای قلبی عروقی، برخی بیماریهای زمینهای مانند فشار خون، دیابت و همچنین کم تحرکی، وزن بالا و چربی خون اشاره کرد. البته نباید از نقش تأثیرگذار استعمال دخانیات، مصرف الکل و برخی داروها در بروز سکته مغزی غافل شد.
نشانههای سکته مغزیبسیاری از بیمارانی(Patients) که دچار سکته مغزی شدهاند همواره بر این موضوع تأکید میکنند که قبل از بروز سکته نشانهای را احساس نکردهاند اما ناگهان دچار عوارض و نشانههایی مانند کجی صورت میشوند.
این متخصص مغز و اعصاب در این خصوص میگوید: متأسفانه قبل از بروز سکته مغزی علائم هشدار دهنده خاصی وجود ندارد یا اینکه این علائم آنقدر جزئی است که معمولاً بیماران متوجه آن نمیشوند.
علائم بروز سکته مغزی بسته به محل بروز سکته در مغز و وسعت درگیری بافتهای مغزی متفاوت است اما میتوان گفت افراد با مشاهده نشانههایی مانند بیحسی یا ضعف صورت، کج شدن یک طرفه صورت، ضعف یا سنگینی یک دست یا پا، ایجاد اختلال ناگهانی در صحبت کردن یا درک گفتار، اختلال در بینایی، سردرد یا سرگیجه شدید و ناگهانی بدون علت، از دست دادن تعادل و ناتوانی در راهرفتن باید بسرعت خود را به مراکز درمانی برسانند.
زمان طلایی درمان را از دست ندهیدرئیس دهمین کنگره بینالمللی استروک ایران تأکید میکند: اگر وقت را از دست ندهیم سکته مغزی قابل درمان است. زمان طلایی درمان داخل سیاهرگی حدود 3 ساعت نخست بروز سکته است. در واقع اگر این عارضه بموقع تشخیص داده و بیمار در سه ساعت ابتدایی به مرکز درمانی مجهز منتقل شود میتوان از او در مقابل عوارض جبرانناپذیر این بیماری محافظت کرد. درحالی که در هر دقیقه تأخیر حدود 2میلیون سلول عصبی از دست میرود میتوان با درمان وریدی یعنی تزریق آمپول« RTPA»که یک داروی ضد لخته است یا خارج کردن لخته با دستگاه در زمان طلایی، مانع ایجاد معلولیت بیمار و از بین رفتن کیفیت زندگی وی شد.
سکته مغزی جوانان را نشانه گرفتهآمارها نشان میدهد سکته مغزی در میان جوانان ایرانی بسیار بیشتر از جوانان سایر جوامع است. با شنیدن این آمار نگرانکننده نخستین موضوعی که به ذهن میرسد این است که آیا استرس که این روزها به جزء جداییناپذیر زندگی ما تبدیل شده باعث افزایش این آمار است؟
دکتر زمانی در پاسخ به این سؤال میگوید: متأسفانه احتمال بروز سکته مغزی در جوانان ۲۰ تا ۴۰ درصد بیشتر شده است. اما نمیتوان این موضوع را کاملاً به استرس ربط داد. حقیقت این است که همان طور که استرس عامل تشدید عوامل خطر بروز بسیاری از بیماری هاست در سکته مغزی نیز عاملی تأثیرگذار بر فاکتورهای خطر محسوب میشود. اما هنوز هیچ شواهدی به دست نیامده که استرس را بهعنوان عامل اصلی بروز سکته معرفی کند. از اینرو توصیه میکنم جوانان با اصلاح سبک زندگی یعنی بازنگری در رژیم غذایی، انجام فعالیتهای فیزیکی و مدیریت استرس احتمال بروز سکته مغزی را کاهش دهند.