کد خبر: ۱۸۲۳۴۲
تاریخ انتشار: ۰۳:۳۰ - ۰۳ بهمن ۱۳۹۶ - 2018January 23
سندرم استکهلم پدیده ای روانی است که در آن گروگان حس یک‌دلی، همدردی و احساس مثبت نسبت به گروگان گیر پیدا کرده و در مواقعی این حس وفاداری تا حدی بوده که از کسی که جان، مال و آزادیش را تهدید می‌کند، دفاع و به صورت اختیاری و با علاقه خود را تسلیمش می‌کند و علت این عارضه روانی، عموما یک نوع مکانیزم دفاعی دانسته می‌شود

شفا آنلاین>اجتماعی>سلامت>یک روانپزشک با اشاره به نشانه‌های سندرم استکهلم گفت: زنانی که مدام تحت آزار جسمی و روانی همسران خود قرار دارند اما همچنان اصرار دارند که همسرشان به آن‌ها عشق می‌ورزد و حتی از خشونتی که به آن‌ها روا داشته می‌شود،  دفاع می‌کنند به سندرم استکلهم مبتلا هستند.


به گزارش شفا آنلاین:دکتر مهدی قاسمی با بیان اینکه اصطلاح «سندرم استکهلم»<Stockholm syndrome> اولین بار به وسیله روانپزشکی به نام نیلز بجروت، که در سال ۱۹۷۳ در جریان مذاکرات گروگان‌گیری استکهلم در زمینه اعمال قانون مشاوره می داد به کار رفت، عنوان کرد: در آن زمان مردم و رسانه‌ها از احساسات همدلانه و تدافعی گروگان‌ها نسبت به گروگان گیرانشان گیج شده بودند.

قاسمی اضافه کرد: سندرم استکهلم پدیده ای روانی است که در آن گروگان حس یک‌دلی، همدردی و احساس مثبت نسبت به گروگان گیر پیدا کرده و در مواقعی این حس وفاداری تا حدی بوده که از کسی که جان، مال و آزادیش را تهدید می‌کند، دفاع و به صورت اختیاری و با علاقه خود را تسلیمش می‌کند و علت این عارضه روانی، عموما یک نوع مکانیزم دفاعی دانسته می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: در زنانی که مدام تحت آزار جسمی و روانی همسران خود قرار می‌گیرند اما همچنان اصرار دارند که همسرشان به آن‌ها عشق می‌ورزد و حتی از خشونتی که به آن‌ها روا داشته می‌شود، دفاع می‌کنند، در واقع دچار این سندروم هستند. این نوع رابطه را علاوه بر زوج‌ها در رابطه‌ی والد و فرزندی نیز می‌توانیم شاهد باشیم، چنان‌که در ادبیات جهان والدین ناکام مهربان و گشاده دستی را می‌بینیم که علی رغم خشونت‌ها و آزارهای روانی و جسمانی از فرزندان همواره در رابطه‌ای ناگسستنی به ایفای نقش قربانی می‌پردازند.

این روان‌درمانگر در پاسخ به این سوال که چه عواملی باعث ایجاد سندرم استکهلم می‌شود؟ گفت: سندرم استکهلم، از حس غریزی افراد به اسارت گرفته شده یا گروگان‌ها برای حفاظت از خود منشا می‌گیرد و ادامه حیات آنها به وسیله به اسارت گیرندگانشان تعیین می‌شود بنابراین افراد اسیر شده به جای نفرت از به اسارت گیرندگانشان، به طور ناخودآگاه پیوندی با آنها ایجاد می‌کنند تا زنده بمانند.

قاسمی ادامه داد: افراد اسیر شده این پیوند را با پذیرش و حس حق شناسی به خاطر اعمال کوچک محبت آمیزی که از به اسارت گیرندگانشان سر می‌زند، ایجاد می‌کنند.

وی با بیان اینکه در مورد اسیران استکهلم، وقتی هوا سرد بود، گروگان‌گیرها به آنها پتو داده و اجازه داده شد تا با خانواده‌شان تماس تلفنی برقرار کنند، گفت: در دنیای گروگان‌ها، گروگان‌گیر به تامین کننده آنها تبدیل شده در حالی که گروه مسلح مجری قانون در جهان خارج، تهدید فیزیکی آنها و تامین کننده‌هایشان بود.

این روانپزشک با بیان اینکه هر سندرمی علائم و مشخصاتی دارد، گفت: از نشانه‌های سندرم استکهلم احساسات مثبت قربانی به گروگان گیر یا زندانبان، احساسات منفی قربانی نسبت به خانواده، دوستان و مقاماتی که سعی در نجات آن‌ها دارند و موفق هم می‌شوند، پشتیبانی از دلایل و رفتارهای گروگان گیر،احساسات مثبت زندانبان یا گروگان گیر نسبت به قربانی و رفتارهای حمایتی قربانی در زمان کمک به زندانبان است.طبنا
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: