ریسک ابتلا به صرع فرزندان، در والدینی که قبل از ۲۰ سالگی دچار صرع شدهاند ۳۰ درصد است. لذا سن پایین ابتلا به صرع والدین یک ریسک محسوب میشود.ا
شفا آنلاین>سلامت>احتمال اینکه یک خانم باردار مبتلا به صرع علیرغم مصرف دارو ، فرزند سالمی به دنیا بیاورد بیش از 90 درصد است بهاین منظور ضروری است این گروه از زنان بهصورت مرتب تحت نظر پزشک زنان و پزشک متخصص مغز و اعصاب خود باشند.
به گزارش شفا آنلاین:ریسک انتقال صرع <Epilepsy Transmission>به فرزندان در صورت ابتلا مادر بیش از موارد ابتلا پدر است، اما علت دقیق این موضوع کاملا مشخص نیست و از یک مدل ثابت ژنتیکی تبعیت نمی کند ولی آنچه که مشخص است این است که این مسئله ارتباطی با بروز تشنج در دوران بارداری، مصرف داروهای ضد تشنج و سایر عوارض بارداری ندارد.همچنین بررسیها نشان میدهد ریسک ابتلا به صرع فرزندان، در والدینی که قبل از ۲۰ سالگی دچار صرع شدهاند ۳۰ درصد است. لذا سن پایین ابتلا به صرع والدین یک ریسک محسوب میشود.از طرفی نوع صرع والدین نیز بر ابتلا فرزند اثر گذار است ،بدینترتیب که در صرع نوع ابسانس ریسک ابتلا فرزندان ۹ درصد و در موارد صرع پارشیال (موضعی) ۵ درصد و در سایر انواع صرعهای ژنرالیزه میزان ریسک ۳ درصد است ولی بهطورکلی شانس عدم ابتلا به صرع در فرزندان بیش از ریسک ابتلا است و در بیش از ۸۰ درصد موارد والدین دچار صرع ایدیوپاتیک فرزندان سالم خواهند داشت.
درباره شانس داشتن فرزند سالم برای زنان باردار مبتلا به صرع باید گفت، احتمال اینکه یک خانم باردار مبتلا به صرع علیرغم مصرف دارو ، فرزند سالمی به دنیا بیاورد بیش از ۹۰ درصد است. هرچند گاهیاوقات خطر بروز ناهنجاری در فرزند اینگونه افراد به دلایل خاصی بالا میرود بنابراین لازم است طی دوران بارداری پزشک متخصص زنان به طور منظم زن باردار را تحت مراقبت قرار داده تا در صورت لزوم تغییرات مورد نظر را در مورد مصرف داروها و جلوگیری ازعوارض آن انجام دهند.
به طور کلی زنان مبتلا به صرع نسبت به کل زنان جامعه صاحب فرزندان کمتری هستند، این ممکن است به علت انتخاب خودشان برای کمتر بچهدار شدن باشد ولی بهطورکلی تحقیقات انجام شده روی زنان مبتلا به صرع نشان میدهد که این زنان نامنظمی سیکل قاعدگی و مشکلات مربوط به بارداری را بیش از زنان نرمال دارند. بنابراین برای اینکه خانم مبتلا به صرع قصد باردار شدن داشته باشد توصیه میشود حتما با متخصص زنان و زایمان و متخصص مغز و اعصاب خودش مشورت کند.
بر اساس این گزارش بسیاری از خانمهای مبتلا به صرع طی دوران بارداری هیچگونه تغییری در شکل و فرکانس تشنجات ندارند، حدود یک چهارم تا یک سوم زنانی که باردار میشوند ممکن است علیرغم استمرار مصرف داروهای ضد صرع خود دچار افزایش حملات تشنجی شده و طی دوران حاملگی ممکن است غلظت داروها درسطح خون تغییر کند و سبب زیاد شدن خطر تشنج شود. بنابراین ممکن است پزشک تصمیم به اندازهگیری سطح خونی دارو بگیرد و یا افزایش مصرف دارو را توصیه کند.در دو ماه اول بعد از زایمان وقتی که میزان هورمونها در بدن زنان تغییر میکند ممکن است سبب تغییراتی در سطح خونی داروها شود بنابراین درطول دوران حاملگی و چند ماه بعد از آن بهتراست این زنان تحتنظر پزشک مغز و اعصاب باشند.
ضرورت مصرف ویتامین k در ماههای اخر بارداری
دارودرمانی در طی دوران باداری میتواند روی جنین اثر بگذارد، به عنوان مثال یک خطر مشخص، افزایش میزان برخورد جنین با داروهایی است که اکثرا از طریق جفت به وی میرسد. بهطورکلی ۲ تا ۳ درصد کودکانی که از مادران طبیعی به دنیا میآیند مبتلا به ناهنجاری مادرزادی میشوند حال اگر زنی تحت درمان با داروهای ضد صرع باشد این خطر ۴ تا ۸ درصد افزایش مییابد، ولی باید در نظر داشت خطر دیگری که ممکن است گریبانگیر مادر و کودک شود کنترل نبودن حملات تشنجی است . بسیاری از مادران مبتلا به صرع باید در طی دوران بارداری دارو مصرف کنند، البته توصیه میشود این زنان قبل از شروع بارداری ضمن مشاوره با پزشک مغز و اعصاب خود نسبت به مصرف حداقل دارو اقدام کنند، این نکته بسیار با اهمیت است که داروهای ضدصرع به هیچ وجه بدون تجویز پزشک در طی دوران بارداری قطع نشوند. به خاطر داشته باشیم حتی در صورت خطر بروز ناهنجاری در صورت مصرف دارو احتمال سالم بودن کودکی که به دنیا می آید بیش از ۹۰ درصد است.
بارداری بدون مصرف دارو ممکن است بعضی از خطرهای ذکرشده در بالا را کاهش دهد. اگر خانمی علیرغم مصرف دارو تشنج نداشته باشد ممکن است پزشک تصمیم بگیرد قبل از باردار شدن وی به آهستگی داروهای ضد صرع را کم و یا احتمالا قطع کند. ولی به خاطر داشته باشیم بیمار شخصا بههیچوجه بدون مشورت با پزشک نباید داروهای خود را قطع کند. بههرحال خطر تشنجات در صورت بروز، مادر و جنین را تواما در برمیگیرد. تشنج ممکن است منجر به اختلال اکسیژنرسانی به جنین شود . بنابراین خود به خود خطر بروز مشکلاتی مثل کودک نارس و سقط جنین را بیشتر میکند. اکثر مادران مبتلا به صرع در صورت مصرف داروهای خود میتوانند بارداری بیخطری را داشته باشند و توصیه میشود قبل از تصمیم به بارداری حتما با پزشک مغز و اعصاب مشورت شود تا در صورت امکان مصرف دارو به حداقل برسد و نوع داروی مصرفی کم خطرتر انتخاب شود.
باید در نظر داشته باشیم زنان مبتلا به صرع احتمالا در طی دوران بارداری ممکن است خونریزی غیرمعمول بیشتری داشته و احساس کسالت صبحگاهی نمایند. خطر بروز زایمان زودرس برای این افراد بیشتر است. گاهی اوقات روند زایمان در این زنان به خوبی پیش نرفته و حتی ممکن است نیاز به سزارین وجود داشته باشد. خطر کمی وجود دارد که نوزادان مادران مبتلا به صرع در طی ۲۴ ساعت اول زندگی خود مبتلا به خونریزی غیرمعمول شوند. زنان مبتلا به صرع اغلب برای ماه آخر بارداری لازم است ویتامین K جهت جلوگیری از این خطر مصرف کنند.طبنا