به گزارش شفا آنلاین،دکتر داریوش الیاس پور متخصص طب فیزیکی(Physical medicine) و توانبخشی، گفت: ستون فقرات متشکل از مهره های استخوانی است که روی هم قرار گرفته و تمام وزن سر توسط مهره ها به قسمت پایینی بدن منتقل می شود. این متخصص طب فیزیکی و توان بخشی با اشاره به این که مهره های گردن هفت عدد است، افزود: مهره ها جسم سخت و استخوانی هستند که در ایجاد تحرک نقش دارند، بنابراین باید قابلیت انعطاف داشته باشند که این مهم با وجود دیسک بین مهره ای انجام می شود. دو مهره به جز از طریق دیسک، با کمک مفصل نیز در ارتباط هستند که مانند مفصل انگشت، دو سطح مفصلی و دو سطح غضروفی دارد.
روی دو سر استخوان که مفصل را تشکیل می دهد، غضروف وجود دارد که اصطکاک دو سطح مفصلی را کاهش می دهد. اصطکاک(Friction) دو سطح مفصلی، 10 برابر کمتر از سایش دو تکه یخ است. با ساییدگی غضروف، به مرور استخوان اضافی ایجاد می شود که به آن آرتروز مفصل می گویند و بعدها با افزایش بافت مفصلی همراه می شود.
وی با اشاره به اینکه رشد بافت مفصل، تشکیل استخوان اضافه و تورم در بافت نرم مفصل از علائم آرتروز به شمار می آید، اذعان داشت: آرتروز دیسک، به شکل خشک تر شدن دیسکها است و حتی گاهی، شکافهایی در لایه بیرونی دیسک به وجود میآید و به مرور گاهی به صورت بیرون زدگی هسته نرم و همچنین استخوان سازی اضافه خود را نشان میدهد. آرتروز دیسک نسبت به آرتروز مفاصل کمی زودتر اتفاق می افتد. به عنوان مثال شروع آرتروز دیسک از 30 سالگی است، ولی آرتروز زانو و سایر مفاصل از سن 55-50 سالگی است.
افزایش سن، زمینه های ژنتیکی، ضربه وارد شده به ستون فقرات، عوامل زمینه ساز آرتروز(Arthritis) هستند که تغذیه مناسب، ویتامین D کافی، ویتامین C در حفظ غضروف نقش دارند. همچنین میوه و سبزی به اندازه کافی مفید است. هنوز درمان قطعی برای آرتروز وجود ندارد، اما برای درمان دیسک می توان از سلول های بنیادی کمک گرفت.