کد خبر: ۱۴۵۶۶۰
تاریخ انتشار: ۰۰:۱۵ - ۲۶ اسفند ۱۳۹۵ - 2017March 16
رییس انجمن علمی خواب ایران
کاهش کیفیت خواب سالم سلامت مردم را به مخاطره می‌اندازد.
شفا آنلاین: ابتلای ۳۰ درصد مردم به اختلالات خواب<sleep disorders>، تصادفات مرگباری که به علت بی‌خوابی اتفاق می‌افتند، ضرورت توجه به علائم وقفه‌های تنفسی در خواب<Sleep Apnea> و عوارض آن از جمله مهم‌ترین موارد مطرح شده در گفت‌وگو با خسرو صادق‌نیت بود که در ادامه می‌خوانید.       


به گزارش شفا آنلاین:به نقل از سپید آیا مقوله خواب در مردم با الگوی خوبی پیش می‌رود؟
مغفول ماندن اختلالات حوزه خواب از نظر مردم و پزشکان، اظهار کرد: طی چند دهه گذشته با اختراع برق، روشنایی و وسایل ارتباط جمعی، فرصت خواب برای مردم کاهش یافته است. کاهش کیفیت خواب سالم سلامت مردم را به مخاطره می‌اندازد.

آیا انواع و کیفیت خواب‌ها فرق دارد؟
بیش از ۸۰ نوع اختلال خواب وجود دارد. مدت زمان خواب کافی برای افراد بالغ بین 5/7 تا 5/8 ساعت در طول روز است و تحمل کمبود خواب تنها برای چند روز امکان‌پذیر است. خواب طبیعی معمولا بین ساعت ۱۰ شب تا ۶ الی ۷ صبح اتفاق می‌افتد. مواجهه با نور، صدا و عدم هماهنگی ریتم‌های بیولوژیک بدن باعث تاخیر خواب در میان افراد، بخصوص نوجوانان و جوانان شده است.
سپید: کدام اختلال در خواب شیوع بیشتری دارد؟
اختلال تنفسی حین خواب در میان مردان شیوع بالاتری دارد، یکی از این اختلالات بیدار شدن‌های مکرر در خواب و همچنین زمان طولانی برای به خواب رفتن است. فرد در صورت ابتلا به اختلالات خواب زودتر از موعد از خواب بلند می‌شود و دیگر نمی‌تواند بخوابد. همچنین ممکن است با وجود داشتن خواب کافی، فرد صبح دچار کسالت و خستگی باشد. این موضوع می‌تواند یکی از علائم افسردگی باشد.

چند درصد مردم دچار اختلالات خواب هستند؟
تقریبا ۳۰ درصد از افراد جامعه مشکلات خواب دارند. ۱۰ درصد افراد این اختلالات را به صورت مزمن تجربه می‌کنند که به صورت مشکلاتی مانند حرف زدن در طول خواب، راه رفتن و کابوس بروز می‌کند. خواب‌آلودگی طبیعی در طول روز نیز از ساعت یک بعدازظهر تا حدود ۴ بعدازظهر ممکن است ایجاد شود.


این در حالی است که خواب بعدازظهر برای افراد بالغ ضروری نیست. تصادفات مرگبار بیشتر به علت خواب‌آلودگی در شب اتفاق می‌افتد. وقفه تنفسی در خواب در میان مردان شیوع بیشتری دارد. نیاز به خواب در افراد با سنین پایین‌تر بیشتر است. یک نوزاد ممکن است در طول روز بیش از ۱۴ تا ۱۵ ساعت بخوابد. همچنین فعالیت فیزیکی، ‌ ذهنی و بیماری نیز نیاز به خواب را افزایش می‌دهد. از هر چهار مرد و ۱۰ زن، یک نفر دچار مشکل وقفه تنفسی می‌شود. کسانی که خروپف می‌کنند اگر یکی از سه علامت خواب‌آلودگی طی روز، فشار خون بالا و قطع تنفس و خرناس را داشته باشند به احتمال زیاد دچار وقفه تنفسی هستند که باید پیگیری و درمان شود.
درمان وقفه تنفسی چگونه است؟

یکی از درمان‌های وقفه تنفسی هنگام خواب استفاده از دستگاه سیپپ (cpap) است. این دستگاه با فشار هوا را وارد حلق می‌کند و باعث می‌شود که قطع تنفس اتفاق نیفتد و از افت اکسیژن و خروپف نیز جلوگیری می‌کند. افزایش فشار خون، دیابت، چاقی، افسردگی، کاهش توانایی جنسی و سکته‌های قلبی و مغزی از نتایج وقفه تنفسی در هنگام خواب است.

آیا بیمه‌ها اختلالات خواب را پوشش می‌دهند؟
کلینیک‌های خواب در بیمارستان‌های امام خمینی (ره)، بهارلو و مسیح دانشوری تهران و همچنین شهرهای مشهد، اصفهان، قزوین، کرمان، بندرعباس و یزد، فعال هستند. پوشش بیمه‌ای این خدمات علیرغم اینکه این مشکلات می‌توانند مرگبار باشند و به سهولت نیز قابل درمان هستند، اتفاق نیفتاده است و تنها بیمه‌های تکمیلی این خدمات را پوشش می‌دهند؛ این در حالی است که بیمه‌ها باید بعدا عوارض این اختلالات را تقبل کنند. یکی از نکات اصلی بهداشت خواب این است که هیچ اقدام دیگری مثل مطالعه، موسیقی، گوش دادن به رادیو، تماشای تلویزیون، استفاده از لپ‌تاپ، موبایل و ... در اتاق خواب انجام نشود. همچنین توصیه شده که تا جایی که امکان دارد از وسایلی که امواج وای‌فای و موبایل تولید می‌کنند فاصله داشته باشیم. هر چه این فاصله بیشتر باشد عوارض آن کمتر خواهد بود.

علت خواب‌آلودگی در فصل بهار چیست؟
علت قطعی خواب‌آلودگی در فصل بهار مشخص نیست. تغییر ساعات شبانه‌روز و تغییر برنامه خواب افراد در ایام تعطیلات می‌تواند یکی از دلایل احساس خواب آلودگی در این فصل باشد. بحث استفاده از قرص‌های ضدآلرژی‌ نیز می‌تواند موثر باشد اما هنوز تحقیقات علمی که بتوان به آن استناد کرد انجام نشده است.

نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: